Gevulde savooiekool met lamsgehakt en salie

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
savooiekool-delicious


aantal 6 | hoofdgerecht | weekend | |
Salie smaakt heerlijk in gerechten. Kirsten Eckhart maakte daarom met deze smaakmaker gevulde savooiekool met lamsgehakt.
kooktijd40 minuten
Oven2 uur
totale tijd2 uur 40 minuten

ingrediënten

  • 1 savooiekool buitenste blad verwijderd
  • 120 g suikerbrood in blokjes gesneden
  • 5 el slagroom
  • 750 g lamsgehakt
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 150 g ui fijngesneden
  • 2 eieren
  • 25 g salieblaadjes vers, fijngesneden
  • 2 el worcestersaus
  • ook nodig: hoge ronde ovenschaal 25-28 cm Ø, bakpapier, aluminiumfolie, keukentouw + een gewicht, bijv. een schone baksteen

instructies

  • Breng een grote pan water aan de kook. Leg voorzichtig de kool erin en leg er een gewicht op, anders gaat de kool drijven. Breng weer tegen de kook aan en kook de kool in 15 min. beetgaar. Haal de kool uit het water en laat goed uitlekken. Doe de kool in de ovenschaal en klap de eerste serie grote bladeren rondom over de rand van de schaal. Wanneer je bij kleinere blaadjes komt, snijd je voorzichtig het binnenste gedeelte van de stronk af*. Zorg dat je de onderkant niet beschadigt. Knip dikke nerven van de grootste bladeren er eventueel uit, maar zorg dat de bladeren aan de stronk blijven zitten.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Week het suikerbrood 10 min. in de slag- room. Voeg dan het gehakt, de knoflook, ui, eieren, 1½ tl zout, 1½ tl versgemalen peper, de salieblaadjes en worcestersaus toe en kneed goed door. Vorm er een bal van, leg die in de kool en druk goed aan. Vouw de koolbladeren terug over het gehakt en dek het geheel af met een stuk bakpapier. Knip een gaatje bovenin, zodat stoom kan ontsnappen. Dek de schaal ook af met aluminiumfolie en knip bovenin op dezelfde plaats ook een gaatje. Of pak de hele kool in in bakpapier en maak bovenaan losjes dicht met keukentouw.
  • Bak de gevulde kool in 1½-2 uur gaar. Snijd de kool warm in punten en schep er wat van het vocht wat onderin de schaal zit over.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Recepten: Kirsten Eckhart. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Productie: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


savooiekool-delicious