De aardpeer groeit net als aardappels, wortels en bietjes onder de grond, maar behoort tot de vergeten groenten. En dat terwijl hij het goed doet in zowel zon als schaduw en vochtige als droge grond. Ook de smaak doet niet onder aan die van bekendere groenten. Dus lees hier alles over aardpeer en geef deze vergeten groente de aandacht die hij verdient!
Terwijl de aardpeer zelf niet bepaald en schoonheidsprijs verdient zit er aan deze knol een enorm lange stengel met prachtige gele bloemen vast. Hij doet denken aan een zonnebloem, en dat klopt. De groente is familie van de fleurige zonnebloem en kan tot wel 3,5 meter hoog worden! De grootte en vorm is vergelijkbaar met die van een gemberwortel en de kleur is vaak lichtbruin, maar ze kunnen ook paarsig, wit, roze of violet van kleur zijn.
Smaak van aardpeer
Aardpeer heeft een subtiele zoete en nootachtige smaak en lijkt een beetje op die van artisjokken. Verse aardpeer is rauw ook erg lekker! Hij doet dan qua textuur een beetje denken aan radijs, heerlijk sappig, knapperig en krokant. Voorkom wel dat hij bruin verkleurt door ze na het snijden of raspen met een beetje citroensap of azijn te besprenkelen.
Een wat oudere aardpeer smaakt zoeter dan een verse. Dit komt doordat inuline, een stofje in de groente, langzaam wordt omgezet in fructose wanneer je deze langer bewaard. Wij adviseren om de hem dan wel eerst te schillen. Maak bijvoorbeeld deze smeuïge aardpeerpuree met gebakken harder.
Schoonmaken en bereiden
Ondanks het feit dat je de schil gewoon kunt eten als je deze goed hebt gewassen wordt de aardpeer vaak toch wel geschild. Maar dit is soms lastig door de vorm en wat stevige structuur van de schil. Een tip om de schil makkelijker los te krijgen is door hem eerst ± 10 min. te koken. De schil kun je er dan met vrij weinig moeite van af trekken.
Aardpeer is ideaal om te verwerken in soep, puree, stoofschotels, wok gerechten of een ovenschotel. Maar je kan de hem naast koken ook roosteren, bakken of frituren en gebruiken als vervanger voor aardappel door er bijvoorbeeld chips van te maken zoals dit recept.
Aardpeer weetjes
1 Een aardpeer hoort bij aankoop stevig te zijn. Als ze er verschrompeld of gerimpeld uit zien en je ze kan indrukken of ze zacht aanvoelen, zoek dan een andere uit
2 De Engelse benaming voor de aardpeer Jerusalem artichoke heeft gek genoeg niks te maken met de Israëlische stad Jeruzalem. Italiaanse kolonisten in Amerika noemden de aardpeer Girasole, zonnebloem, omdat de plant hierop lijkt. In de loop van tijd is door Amerikaanse dialecten waarschijnlijk de uitspraak vervormd tot Jerusalem. Het artisjok gedeelte komt van de smaak aangezien deze iets weg heeft van die van een artisjok
3 Soms wordt de aardpeer tot onkruid bestempeld
4 Hoe groter de aardpeer, hoe zoeter
5 Aardperen zijn zolang ze in de grond zitten als het ware eeuwig houdbaar, maar na het oogsten blijven ze nog slechts enkele weken goed. Je kan ze het beste vochtig en koel bewaren. Dus de koelkast is de beste plek!
6 Koop aardperen in de herfst en winter, dan is het seizoen voor deze vergeten groente. Je kan ze kopen bij de groenteboer, bij biologische winkels, soms op de markt en bij sommige grote supermarkten.