knoflookkip met pastinaakpuree

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
knoflookkip met romige pastinaakpuree
aantal 4 | hoofdgerecht | | |
Voor deze heerlijke kip is de oven je beste vriend. Even voorbereiden en hup de oven in. Zo heb je alle tijd om de krant door te nemen bijvoorbeeld.
Bekijk ook: onze 3 populairste kiprecepten in 2022
kooktijd20 minuten
oven / rusten50 minuten
totale tijd1 uur 10 minuten

ingrediënten

  • 1 kip van ± 1 5 kg
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 tl fijngesneden tijm + extra takjes tijm voor erover
  • rasp en sap van 1⁄2 biocitroen + halve citroenschijfjes voor erbij
  • 60 ml (4 el) extra vergine olijfolie
  • 165 ml droge witte wijn
  • 250 ml kippenbouillon
  • 225 g diepvriesdoperwten

romige pastinaakpuree

  • 600 g iets kruimige aardappels geschild, in 3 cm-stukjes
  • 400 g pastinaak geschild, in 3 cm-stukjes 6 tenen knoflook, gepeld
  • 125 ml slagroom, verwarmd
  • 60 g boter, in blokjes

instructies

  • Verwarm de oven voor op 240°C. Schuif 2 zware bakplaten in de oven.
  • Vlinder de kip door de ruggengraat eruit te knippen en de kip plat te drukken*.
  • Leg de opengeklapte kip op je werkvlak en kerf de filets en dijen een paar keer diep in waar ze het dikst zijn. Meng in een kleine kom de fijngesneden knoflook en tijm met de citroenrasp en het -sap, zout en peper en 3 el olijfolie. Wrijf het vel van de kip en de inkervingen hier royaal mee in. Verhit de laatste eetlepel olie in een grote koekenpan op matig tot hoog vuur en braad de kip op het vel 2-3 min. aan zodat het vel bruin kleurt.
  • Neem 1 bakplaat uit de oven, leg er een vel bakpapier op en leg hierop de open- klapte kip met het vel omlaag. Was de koekenpan niet af. Dek de kip af met een licht ingevet vel aluminiumfolie, met de ingevette kant omlaag. Leg hierop de tweede bakplaat. Schuif het geheel in de oven. Zet hier een zware, ovenbestendige koekenpan op als gewicht en braad de kip zo in ± 35-40 min. gaar. Leg op een schaal en laat 10 min. rusten.
  • Zet intussen de stukken aardappel en pastinaak met de tenen knoflook op in een grote pan met ruim koud water en een snufje zout en breng aan de kook. Kook ze in 20-25 min. gaar. Giet af, laat uitdampen in de pan en pureer ze met een pureeknijper. Roer de room, boter en wat zout en peper erdoor. Houd warm.
  • Schenk het teveel aan vet uit de koekenpan en zet de pan op hoog vuur. Schenk de wijn erin en laat in 2-3 min. vrijwel volledig inkoken terwijl je de aanbaksels van de bodem los schraapt. Schenk de bouillon erbij en laat in 6-8 min. inkoken tot eenderde. Voeg de doperwten toe en kook in ± 1 min. gaar. Schenk de jus over de kip en strooi de takjes tijm erover. Serveer met puree en citroenplakjes.
Voedingswaarde:
calorieën: 1032kcal
|
eiwit: 48g
|
vet: 67g
|
koolhydraten: 51g
auteur: delicious.
* In deze video laten we een simpele techniek zien om een hele kip te vlinderen.
RECEPTEN, BEREIDING: EMMA KNOWLES | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
knoflookkip met romige pastinaakpuree