Coquilles openen in 4 simpele stappen

Hoe verser de coquille, hoe beter. Soms maakt de visboer ze al voor je schoon, maar zelf doen kan ook prima. Doe dit zo kort mogelijk van tevoren: dan blijven de coquilles het allerlekkerst. Wij laten je zien hoe je in 4 simpele stappen coquilles kunt openen. 

Volg onze stap voor stap en als ze eenmaal open zijn? Maak dan gelijk een van onze favoriete recepten, zoals deze tartaar van sint-jakobsschelpen met pata negra en lavasolie.

Coquilles openen in 4 simpele stappen

Stap 1

De schelp van een coquille is stevig gesloten. Die krijg je dus niet open met de hand. Leg de schelp met de bolle kant naar beneden en de rechte kant naar je toe op een gevouwen doek. Steek de punt van een mes – het liefst een oestermes, in elk geval een stevig, scherp mes – tussen beide schelphelften en snijd richting sluitspier naar je toe. Wrik een beetje heen en weer. Herhaal dit aan de andere kant. Nu gaat de schelp iets open.

coquilles openmaken stap 1 - delicious

Stap 2

Leg nu de schelp met de platte kant naar beneden op je werkvlak. Ga met een plat buigzaam mes (filetmes) over de onderste platte kant van de schelp om de spier helemaal los te snijden, zo beschadig je het coquillevlees niet.

coquilles openmaken stap 2 - delicious

Stap 3

Open de schelp helemaal. Gebruik een lepel en steek de coquille met alles wat eraan vast zit los uit de schelp, er kan nog een stuk spier vastzitten.

coquilles openmaken stap 3 - delicious

Stap 4

Haal de ingewanden, maag en darmen los van de coquille met het oranjerode koraal. De ingewanden gebruik je niet. Spoel de coquille goed af onder koud water. Evt. kun je het oranje koraal verwijderen, maar de smaak is wel heel lekker.

coquilles openmaken stap 4 - delicious

Lekker recept met coquilles:

pastinaak en gebakken coquilles - delicious

pastinaak en gebakken coquilles

Wij vroegen chef-kok Niven Kunz om een sterrenmenu te maken. Dit keer delen we zijn recept met aardszoete pastinaak en gebakken coquilles.

>> naar het recept

Coquilles met een lekker sausje

Met zo’n superverse coquille hoef je niet veel te doen om een fantastisch gerecht op tafel te zetten. Een goed gebakken coquille met een lekkere saus is vaak al genoeg. Deze sinaasappelhollandaise, bijvoorbeeld, is friszuur en smaakt geweldig over gebakken coquilles. Volg onderstaande video en met slechts 3 ingrediënten maak je deze klassieke Franse saus heel simpel zelf.

Beeld: Martine Tinney. 

pastinaak en gebakken coquilles - delicious