Kook jij ook het liefst zo vers en duurzaam mogelijk? Dan zit je al snel goed met deze seizoensgroenten. Februari is een heerlijke maand waarin je genoeg kunt variëren met de lekkerste vitaminen van Nederlandse bodem!
Ook wat voor jou: 8x zo maak je alledaagse groenten feestelijk.
Aardpeer
Hij wordt ook wel topinamboer of Jeruzalemartisjok genoemd. Smaakt subtiel nootachtig, licht zoet en heeft ook iets weg van artisjok. Heel vers is aardpeer ook rauw lekker, maar je kunt er ook chips van maken zoals in dit recept met aardpeer en wijting. Gekookt of als puree wordt aardpeer nog iets zoeter.
Lees ook: aardpeer: alles over deze vergeten groente.
Boerenkool
Koolrabi
Je zou het niet zeggen, maar deze knol is familie van broccoli en bloemkool! Koolrabi groeit ook boven de grond. Rauw heeft de smaak wat weg van selderij, maar gekookt lijkt koolrabi meer op bloemkool. Maak van koolrabi smeerbare salade en tover een saaie boterham om in Scandinavisch smørrebrod.
Pastinaak
Over deze ‘vergeten groente’ fantaseren we zo vaak dat hij inmiddels echt niet meer in die categorie thuis hoort. De lichtgekleurde knol is herontdekt en goed verkrijgbaar. Familie van de wortel, maar met een zoete en anijsachtige smaak. Pastinaak is heerlijk als puree of soep, maar ook rauw in een salade is deze witte peen heerlijk. In reepjes met olijfolie en zeezout maak je eenvoudig heerlijke friet!
Nog zo’n lekker mediterraan recept? Probeer deze tijmcrêpes met zalm!
Maak vooraf aubergines met groene tahinidressing en als toetje pannenkoekjes met zoete dukkah en je hebt een heel Midden-Oosters diner.
Probeer ook deze gratin met gruyère, witlof en spekjes.
Savooiekool
Voedzame kool boordevol vitamine c die je kunt wokken, blancheren of koken. Kook hem nooit langer dan 10 minuten: dan ontstaan er zwavelverbindingen die een nare geur geven. Je kunt er ook voor kiezen savooiekool te vullen zoals in dit recept met lamsgehakt. Of ga voor deze hippe savooiekooltosti’s.
Liever geen vissoep? Probeer dan eens deze tomatensoep met paprika en knoflookciabatta. Geheid dat deze op je vaste repertoire eindigt!
Savooie-fan? Maak ook deze gevulde kool met lamsgehakt.
Spruiten
Heel handig om te weten: zo maak je spruitjes minder bitter (en ook witlof, artisjok en andere groenten).
Witlof
Deze witte bladgroente is dol op duisternis! Wanneer witlof in het licht zou groeien, kleurt hij namelijk groen. Voor liefhebbers van (subtiel) bitter is het de ideale groente, want je kunt hem rauw eten maar ook grillen, stoven, stomen, koken en poffen!
Zit je al ruim aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten? Dan kun je natuurlijk ook hiervoor gaan: 23x verrukkelijke pizza’s.