De herfst lonkt overal, maar vooral op het land, waar er nu flink geoogst wordt. Oktober is hét oogstseizoen, dus maak je borst maar nat, want de seizoensgroenten zijn gul.
Oktober wordt vaak het oogstseizoen genoemd omdat het traditioneel de tijd is waarin veel gewassen rijp zijn en geoogst worden. Dit is het moment in de landbouwcyclus waarin boeren hun gewassen binnenhalen voordat de winter begint.
Seizoen van rijpheid
In oktober zijn veel groenten en fruit zoals granen, aardappelen, pompoenen, appels, druiven en bieten op hun rijpst en klaar voor de oogst. De zomerse groeiperiode komt ten einde, en dit is hét moment om alles binnen te halen voordat de kou en regen van de herfst het oogsten moeilijker maakt.
Boeren werken tegen de klok om hun gewassen te beschermen tegen de risico’s van slecht weer, zoals vorst of overmatige regenval, die de oogst kunnen beschadigen.
Feest!
De tijd van vallende bladeren, de eerste herfstvuren, van de appelpluk (maak zelf cider!) en van het oogstfeest: oktober is een echte feestmaand.
Vroeger waren oogstfeesten een belangrijk onderdeel van de cultuur, en in veel gemeenschappen worden er nog steeds festiviteiten gehouden ter ere van de succesvolle oogst. Denk aan bijvoorbeeld Oktoberfest in Duitsland, dat ooit in verband stond met de oogsttijd, en Thanksgiving in de VS, die later in het seizoen valt, maar ook de oogst van het land viert.
Aardappelen
Andijvie
Appels
Boerenkool
Bospeen
Courgette
Komkommer
Koolrabi
Paksoi
Palmkool
Paprika
Pastinaak
Peren
Pompoen
Prei
Pronkbonen
(Wilde) rucola
Zoek eens verder op onze site op frittata, dan vind je nog meer heerlijke recepten. Deze bijzondere souffléfrittata bijvoorbeeld!
Savooiekool
Sla
Snijbiet
Sperziebonen
Spitskool
De laatste tomaten en kerstomaten
Venkel
Lees ook: de ene kaneel is de andere niet, hier let je op als je een potje kaneel koopt