4x andijviestamppot (met een twist)

Andijviestamppot is een echte Nederlandse winterklassieker. Wie is er niet groot mee geworden? We hebben een aantal variaties van deze favoriete stamp op een rijtje gezet.

Wil je nog meer stamppot? 19x de lekkerste stamppot recepten

Echt winters, toch?

Andijvie ken je waarschijnlijk vooral als een typische wintergroente. Het wordt vaak geassocieerd met stevige stamppotten en warme maaltijden. Maar wist je dat andijvie in tegenstelling tot andere stamppotgroente eigenlijk ook een groente is van het voorjaar?

In het voorjaar en de vroege zomer groeit er namelijk ook jonge andijvie. Die is vaak wat zachter van textuur én heeft een mildere smaak.

Als het kouder wordt, ontwikkelt andijvie een stevigere structuur en een intensere smaak.

Rauwe andijvie in je stamppot?

Opvallend van andijviestamppot is dat de andijvie vaak rauw aan de aardappels wordt toegevoegd. Daardoor behoud je namelijk de frisse en knapperige textuur van de groente.

De keuze tussen rauwe en gekookte andijvie heeft ook te maken met het behoud van voedingsstoffen. Rauwe groenten behouden doorgaans meer van hun vitamines en mineralen dan gekookte groenten. Door de andijvie rauw aan de stamppot toe te voegen, blijven de gezonde eigenschappen van de groente beter behouden.

Recepten voor andijviestamppot met een twist

andijvie-knolselderijstamppot met slavinken en tijmjus
Andijviestamppot, draadjesvlees, hazenpeper, stoofpeertjes, Haagse bluf… snak je ook af en toe naar een écht Hollandse klassieker? Wij verzamelden 11 favorieten en maakten er moderne versies van. Dit keer: andijvie-knolselderijstamppot met slavinken en tijmjus.
naar recept
andijviestamppot-delicious fodmap
goulashballen met andijviestamppot
Zin in een Hollandse pot met een twist? Dan zijn de goulashballen met andijviestamppot echt iets voor jou. Bereid de goulashballen als het lukt een dag van tevoren, dan zijn ze extra lekker!
Fan van goulash? Kijk dan ook eens naar deze rundergoulash met stokbrood.
naar recept
Goulashballen met andijviestamppot
andijviestamp met slavinken en rozemarijnvinaigrette
Geef een klassieke stamppot andijvie met slavinken een totaal nieuwe smaakbeleving door toevoeging van een rozemarijnvinaigrette.
naar recept
stamppot andijvie
gesmoorde andijvie en brandade met gerookte makreel
Deze verrassende variatie op de klassieke andijviestamppot is binnen 30 minuten klaar. Een snel en eenvoudig gerecht voor doordeweeks
. Probeer ook eens deze andijviesalade!
naar recept
andijvie

Liever iets anders met andijvie? 5x andijvie recepten die geen stamppot zijn

Goulashballen met andijviestamppot