6x recepten met roseval aardappelen

Chefs zijn gek op roseval aardappelen vanwege het dunne rode schilletje en omdat ze lekker stevig blijven na het koken. In welke gerechten ze het beste tot hun recht komen? Nou, fish and chips bijvoorbeeld, of een romige aardappelsalade.

Roseval aardappelen zijn vastkokende piepers met een fijne structuur. Ze vallen daarom niet uit elkaar tijdens het koken en zijn perfect geschikt voor een aardappelsalade, ovenschotel of in een van deze onderstaande recepten.

Hoe kun je roseval aardappelen het beste bewaren?

Je doet er goed aan om aardappelen buiten de koelkast te bewaren, op een koele en donkere plaats. In de koelkast worden ze namelijk blauw, omdat het zetmeel wordt omgezet in suiker. Daarbij ontstaat acrylamide, een stofje dat gevaarlijk kan zijn als je de ‘koelkast’-aardappelen vervolgens gaat verhitten. Dat geldt overigens niet als je de aardappels kookt, ze zijn dan alleen wat zoeter.

Leg aardappels daarom altijd op een droge plek, tussen de 8-10°C, en niet naast de uien. Dat versnelt het rijpingsproces van de aardappels waardoor ze sneller rotten.

Lees ook: kun je aardappels met uitlopers nog eten?

Wist je dat aardappelen zo Nederlands nog niet zijn?

Nederlanders zijn dan wel aardappeleters, de oorsprong van deze knol ligt aan de overkant van de oceaan, in Zuid-Amerika. Columbus nam de aardappelplant mee naar Spanje, waar de aardappel voor het eerst werd gekweekt in kloostertuinen, puur voor de sier. De kleurrijke bloemen waren een plezier voor het oog.

Het duurde echter nog een tijd voordat de eerste aardappel werd gegeten in Europa, want het was het voedsel van ‘die wilden’ uit het Andesgebergte. Volgens de Bijbel kon dat niet veel goeds betekenen.

Terwijl er een stevige hongersnood heerste, was er één kloostergenoot die nergens last van had. ‘Honger? Waar?’, het varken at zich moddervet aan het nieuwe gewas. Waardoor uiteindelijk de monniken voorzichtig een hapje aardappel proefden en uitvonden dat je er niet dood van ging. Daarmee was de eerste stap naar de aardappelrevolutie gezet: volksvoedsel nummer één.

6x recepten met roseval aardappelen

schelvis met vanille-vinaigrette en rosevalfriet
Klop de vinaigrette bij voorkeur enkele uren van tevoren – of de avond ervoor – dan trekt het aroma van het vanillemerg goed in en smaakt hij extra goed bij de schelvis.
naar recept
schelvis met rosevalfriet
fish & chips van wijting
Bart van Olphen heeft zij aan zij gekookt met Jamie voor diens tv-programma en YouTube-kanaal. Bart: ‘Dit beslag voor fish & chips maakte ik ooit met Jamie voor Channel 4 , superleuk! Van Heston Blumenthal heb ik het idee om wat honing aan het beslag toe te voegen voor een mooie kleur.’
Zin in zalm? Bekijk dan ook deze 13 recepten met zalm uit de oven.
Fish & chips
aardappels in tijm-zoutkorst
Ideaal als bijgerecht naast de barbecue: aardappels uit de oven. delicious.friend Yolanda: ‘Aardappels in zoutkorst maken, is echt iets voor het weekend. Door de schil blijft de aardappelsmaak goed bewaard. Eet ze met een fris-zure kruidenroom of crème fraîche met mosterd, gril er lekkere worstjes bij en maak een radijssalade.’
naar recept
aardappel-zoutkorst
de römertopf: lamsschenkel met groene kool en gremolata
Bovenop de kast, achterin verstopt in een keukenkastje of onder het stof op zolder bij oma: de römertopf. Was helemaal hot in de jaren zeventig, maar is daarna in het verdomhoekje belandt. Het is een terracotta aardewerken schaal met deksel, die je onder water dompelt en waar je met weinig vet groenten, vlees of vis in de oven gaart. Door het ‘stomen’ in vocht krijgt een gerecht een intense smaak. Ideaal om stoofpotten, maar ook lasagne in te bereiden. Extra fijn voor de lijn, want het is een slanke bereidingswijze.
naar recept
Romertopf-delicious
aardappelsalade met little gem, boerenkip en za’atardressing
Vier de zomer met deze geweldige midden-oosterse aardappelsalade met little gem, boerenkip & za’atardressing. Ook ideaal om mee te nemen naar park, strand of simpelweg je balkon of tuin! 
naar recept
aardappelsalade little gem boerenkip | delicious
romige ovenschotel met kip en sjalot
Ideaal, want de oven doet het meeste werk voor je!
naar recept
kip ovenschotel-delicious

gepofte aardappels: 10 gevulde recepten

roseval aardappelen