Yotam Ottolenghi komt vanaf nu elke maand met een |ievelingsrecept in delicious. In delicious. juni 2025 bijt hij de spits af met 5 super zomerrecepten. Van fluweelzachte boterbonen tot gestoofde eieren met courgette & feta én verrukkelijke choco-cake met vijgen. Zo kom je direct in the Ottolenghi mood!
Gestoofde eieren met courgette, feta en citroen
glutenvrij, vegetarisch
aantal 6 |
lunch, lunchgerecht |
doordeweeks, lente, weekend, zomer |
internationaal, midden-oosters |
glutenvrij, vegetarisch
In the mood for Ottolenghi? Maak dan dit heerlijke lunchgerecht voor gestoofde eieren. Dat valt sowieso bij iedereen in de smaak.
Kookgerei
- mandoline
Ingrediënten
- 2 biocitroenen
- 5 el extra vierge olijfolie
- 3 tenen knoflook, geperst
- 1 rode chilipeper, grof gehakt
- ¾ tl zoutvlokken
- 600 g courgette, ± 2 stuks, in dunne plakjes op de mandoline
- 2 bladeren regenboogsnijbiet, ± 80 g, dungesneden
- 2 el grof gehakte bieslook
- 2 el verse dille
- 400 g feta, verkruimeld
- 6 eieren
- 6 courgettebloemen, gehalveerd
- 15 g boter
- ¼ tl aleppopeper
Instructies
- Schil met de dunschiller 4 reepjes citroenschil. Pers 1 el sap uit in een kommetje en bewaar tot later.
- Verhit de olie in een koekenpan en bak de knoflook, gehakte chilipeper, reepjes citroenschil en zoutvlokken 3-5 min. totdat de olie begint te borrelen. Zet het vuur laag, voeg de courgette toe en bak al omscheppend in 15-20 min. zacht en licht goudbruin. Roer de snijbiet erdoor en laat slinken.
- Giet alles door een zeef boven een steelpan zodat je de olie opvangt. Doe de groenten terug in de koekenpan en roer de kruiden, het citroensap en de feta erdoor.
- Maak met de achterkant van een lepel 6 holtes in het groentemengsel en breek voorzichtig een ei in elke holte. Leg de courgettebloemen rond de eieren en besprenkel ze met een theelepel van de opgevangen bakolie. Dek de pan af met een deksel en bak 4-5 min. op middelhoog vuur, tot het eiwit bijna is gestold en de dooiers nog vloeibaar zijn.
- Voeg intussen de boter toe aan de opgevangen olie en verhit dit zachtjes tot het begint te kleuren en te borrelen. Besprenkel de eieren ermee en bestrooi met aleppopeper en zout. Pers de overgebleven citroen erboven uit en serveer direct.
Voedingswaarde
calorieën: 386kcal
eiwit: 20g
vet: 30g
koolhydraten: 7g
RECEPTEN YOTAM OTTOLENGHI, FOTOGRAFIE CHRIS COURT, PORTRET JONATHAN LOVEKIN, STYLING KIRSTEN JENKINS, DAVID MORGAN
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: 5 tools die onmisbaar zijn voor iedere Ottolenghi-fan