Heb je het over groenten, dan gaat het al snel over broccoli, courgette, paprika… Maar er zijn ook pareltjes die schitteren zonder veel aandacht te krijgen. Snijbiet, met zijn kleurige en knapperige bladeren, is zo’n groente die vaak over het hoofd wordt gezien. Daarom: 12x een snijbiet recept.
Maar niet bij delicious.! Onze culinaire redactie kookte de afgelopen jaren talloze keren met de bladgroente. De blaadjes – variërend van groen tot rood, geel en zelfs paars – zijn niet alleen in verschillende gerechten lekker, ze zijn ook een lust voor het oog. Kook je met snijbiet, dan heb je meteen een kleurrijke maaltijd te pakken.
Is snijbiet gezond?
Jazeker! Het is een bron van vitamine A, C en K en bevat mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium. De bladeren bevatten antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zorgen voor een gezond immuunsysteem.
Hoe maak ik snijbiet klaar in een recept?
Stoven, wokken of zelfs rauw in een salade: bijna alles kan. Snijbiet geeft een lekker bittertje aan je gerecht. Gebruik het bijvoorbeeld in een quiche (zie ook ons recept hieronder), als vulling in ravioli of gewokt als bijgerecht bij een stukje vlees.
Wanneer is snijbiet in het seizoen?
Van de zomer tot en met de winter is snijbiet te koop. Heb je zelf snijbiet in de tuin, dan kun van een vroege teelt oogsten vanaf mei ongeveer. Laat gezaaide planten kun je tot in oktober oogsten. Meestal kun je meerdere keren oogsten van dezelfde plant.
Het is een echte seizoensgroente uit eigen land en nú is het moment om er volop van te genieten.