klassieke quiche lorraine en andere hartige taarten die nooit vervelen

Boterig, rokerig, en extreem hartig dankzij de gulle hoeveelheid kaas. Quiche lorraine is zo’n recept om goed in je hoofd te stampen zodat je voortaan bij iedereen thuis en op vakantie deze taart in de oven schuift.

Quiche lorraine zetten we nog helemaal niet zo heel erg lang op tafel. Eind jaren zestig trekt de Nederlandse vakantieganger naar het land van baguettes, croissants én room. Frankrijk wordt populair als vakantieland en daarmee raakt de Franse keuken in trek.

Daarin is room een belangrijk ingrediënt, vaak in de vorm van licht aangezuurde, dikke room, oftewel crème fraîche. Nu ligt het zuivelschap er vol mee, maar destijds hadden we dat helemaal niet in Nederland, vertellen Charlotte en Onno Kleyn in Luilekkerland. En dus maakt de Nederlander zijn quiche lorraine met koffieroom. Doen je (groot)ouders dat nog steeds, dan snap je nu waarom.

Wel of geen kaas in de quiche lorraine?

Officieel hoort er geen kaas in de quiche lorraine, maar een handje geraspte kaas maakt de quiche nóg romiger en ook een stukje hartiger. Pas op met het toevoegen van zout, want spek en kaas zijn allebei al zout van zichzelf.

Maf, maar waar: quiche komt eigenlijk uit Duitsland. Om precies te zijn is het ontstaan in het middeleeuwse koninkrijk van Lothringen, wat onder Duits bewind was, en de Fransen laten Lorraine hebben genoemd. Het woord ‘quiche’ komt van het Duitse ‘kuchen’, wat je kunt vertalen als koek of taart.

Nu is het lastig om met zekerheid te zeggen of er niet al een oudere variant was van dit recept. Er zijn namelijk 13e-eeuwse Italiaanse recepten gevonden van een soortgelijke bereiding met eieren en room in een deegkorst.

Slappe bodem

Zonder een stevige bodem is een quiche niet zo lekker. De vulling bevat namelijk veel vocht, en dat trekt al snel in de bodem. Het resultaat? Een slappe, natte onderkant, of zoals de Engelsen zeggen een quiche met een soggy bottom. Gelukkig hebben wij de beste tips voor, zodat de onderkant van je quiche lorraine lekker bros is, zoals het hoort.

be a better cook: quiche zonder slappe bodem

Quiche lorraine recepten

quiche Lorraine
De klassieke quiche Lorraine is een hartige taart uit Lotharingen. De vulling van geraspte kaas en gerookte spek is verrassend lekker. 
Zin in meer quiche? Maak ook deze met selderij en roquefort.
naar recept
quiche lorraine-delicious
quiche lorraine en mesclun met dragonvinaigrette
Janneke: 'Quiche lorraine is geliefd over de hele wereld. In de VS is 20 mei zelfs nationale quiche-lorrainedag. Officieel hoort er geen kaas in de vulling, maar ik voeg regelmatig een handje geraspte kaas toe voor een extra romig karakter. Pas dan wel op met extra zout toevoegen.'
Extra inspiratie nodig? 5x quicherecepten die je moet proberen
naar recept
quiche lorraine van janneke

Probeer ook eens deze quicherecepten

miniquiches met geroosterde asperges & daslook
Cook the cover!
In haar favoriete seizoen hoeft Janneke niet lang na te denken als ze een etentje voor vrienden kookt. Dan zet ze Hollandse gerechten met lente-ingrediënten op tafel. Deze miniquiches zijn dus favoriet: verse asperges met een vleugje geurige daslook. Wist je dat roosteren verreweg de makkelijkste manier is om asperges te bereiden? Het geeft ze bovendien een extra volle smaak.
naar recept
witte asperge quiches
limburgse kaasquiche met gemengde salade
Dat het leven in Limburg goed is, weet Janneke Phillipi als geen ander: ‘Mijn opa Zef was een echte Limburgse vlaaienbakker. Als kind speelden we graag verstoppertje in de grote bakkerij. Zijn dikke stalen vlaaiplaten gebruik ik nog steeds voor mijn quiches en zoet gebak.’
Meer hartige taart? Bekijk hier vijf heerlijke hartige taarten.
naar recept
quiches voor pasen gerechten invriezen - limburgse kaasquiche - delicious
zuurkoolquiche met zalm en lente-ui
De Franse keuken kent veel verrassende regionale gerechten. Uit de Elzas komt deze redactiefavoriet: zuurkoolquiche met zalm (die je ook koud kunt eten)!
naar recept
zuurkoolquiche-delicious
janneke quiche