alles wat je moet weten over nieuwe aardappels + recepten

De allereerste oogst van het jaar noemen we nieuwe aardappels of primeur-aardappels. De vroegste Nederlandse aardappels gaan in februari de grond in en groeien afgedekt zodat ze warmer blijven.

Wat zijn nieuwe aardappels?

Traditioneel vindt begin juni op het eiland Tholen de veiling van de eerste Nederlandse aardappels plaats. Daar zijn de omstandigheden voor primeur-aardappels door het zachte winter-klimaat en de zand-zavelgrond erg goed. Omdat de aardappels vroeg worden gerooid, zijn de suikers nog niet omgezet in zetmeel. Juist dit geeft de aardappeltjes die kenmerkende romige, zachte smaak. Ze zijn kleiner van stuk en hebben een heel dun schilletje. Over het algemeen zijn het vastkokers.

Moet je nieuwe aardappels schillen?

Het dunne schilletje van nieuwe aardappels is dun, delicaat en zit vol vezels. Bovendien zorgt de schil ervoor dat tijdens het koken de wateroplosbare vitaminen niet verdwijnen maar in de knol blijven. Extra argumenten dus om – naast dat het ook superlekker is – ze gewoon mét schil te eten.

Hoe maak je het schillen makkelijker?

Nieuwe aardappels schillen is bijna onmogelijk door hun ultradunne schilletje. Je maak er een ware delicatesse van door het schilletje er voorzichtig af te halen met een sponsje of er met een mesje voorzichtig langs te schrapen.

Aanrader: doe ze eerst in een bak water en stoot met bijvoorbeeld een schone afwasborstel voorzichtig tegen de aardappels. Zo laat de schil een beetje los en ontstaat er een beginnetje voor het schrappen. Dit kan alleen vroeg in het seizoen, want de schil zal steeds dikker worden in de loop van de tijd.

Hoe combineer je nieuwe aardappels?

Traditioneel worden nieuwe aardappels vaak gecombineerd met witte asperges. De zachte, romige smaak past heel goed bij het lichtzoete van asperges. En ze zijn precies in hetzelfde seizoen perfect van smaak.

aardappelstoof met kip & groene asperges
Nieuwe aardappels en dragon zijn dikke vrienden. Heerlijk in zo'n romige stoof met groene asperges en sappige kipdijfilet.
Nog zo'n populair piepergerecht: geroosterde aardappels met roquefort
naar recept
nieuwe aardappels aardappelstoof met kip en groene asperges
haring met nieuwe aardappels en zeekraal
Ja, ze zijn er weer, de Hollandse Nieuwe. Lekker mals en romig van smaak en met een frisse zilte geur. Combineer haring eens met knapperige zeekraal en gestoomde nieuwe aardappels, zoals Opperdoezer Ronde.
Nog meer recepten met haring vind je hier.
naar recept
haring
kipfilet met tuinbonen en kruiden
Tuinbonen eet je vaak in klassieke combinaties (met spekjes bijvoorbeeld). Op deze manier (met nieuwe aardappels, mascarpone en groene kruiden) geef je de bonen een eigenwijze twist. Tip: kipfilet met het velletje er nog aan wordt in de oven super mals.
naar recept
gezonde recepten met kip kipfilet met tuinbonen - delicious
geplette aardappels met forel & chimichurri van munt
Plet de aardappels, zo worden ze extra knapperig van buiten. De chimichurri is fris, kruidig én pittig en combineert geweldig met de zachte aardappelsmaak. Zomer op je bord!
naar recept
geplette aardappels met chimichurri forel
nieuwe aardappels aardappelstoof met kip en groene asperges