hoe wordt Pasen wereldwijd gevierd? En wat wordt er gegeten?

Brood, (boter)lammetjes, eieren, chocolade, een uitgebreid paasontbijt en -koekjes. Waar komen die tradities vandaan en hoe wordt Pasen op andere plekken gevierd? We nemen je mee op een culinair paasrondje!

Paasdossier: dit wil je eten dit weekend, van ontbijt tot borrel tot lunch.

Zoek je inspiratie voor paasrecepten? Scroll dan helemaal door naar beneden!

Pasen 2023

Wil je weten wanneer je vrij bent of voor welke datum je alle paasvoorbereidingen gedaan moet hebben? Pasen valt dit jaar op 9 april. Goede Vrijdag is 7 april, waarna Eerste Paasdag op 9 april volgt en Tweede Paasdag op 10 april.

Paastradities op ons bord

Van een uitgebreid ontbijt, een paasbrunch met de familie tot een feestelijk diner: we pakken graag flink uit met Pasen. Als je in Nederland bent opgegroeid, weet je niet beter dan de pastelkleurige paastradities. Zo eten we vaak paasbrood, met fruit, rozijnen en spijs of licht-zoet vlechtbrood.

paasbrood
Het begint met slechts 3 basisingrediënten: meel, water en gist. En ok…een snufje zout. That’s all. Niets houdt je dus tegen om dit paasbrood te maken! Nog meer broodideeën voor Pasen.
naar recept

De traditie van gevlochten brood stamt uit de tijd dat Indo-Europeaanse vrouwen hun vlecht afsneden wanneer dierbaren stierven en die vlecht mee gaven in het graf. Later werd de haarvlecht vervangen door een broodvlecht die ook voor feesten werd gebakken.

In de 17e eeuw maakten boeren in de Krimpenerwaard grasboter in de vorm van een lam van de melk van koeien die in de lente weer naar buiten mochten. Deze boter ging in houten mallen en werd versierd met takjes peterselie en rozijnen en werd als geschenk aangeboden.

Ook matzes horen bij pasen. Ze ontstonden toen het Joodse volk Egypte ontvluchtte. Onderweg had men geen tijd om deeg te laten rijzen, waardoor ongerezen brood – de matze zoals we hem nu nog kennen – werd gegeten.

Christelijke gebruiken

Christenen gedenken met pasen Jezus die opstond uit de dood en daaraan verbonden zijn 40 dagen vasten ter herinnering aan Jezus’ verblijf in de woestijn. Bij katholieken betekende 40 dagen vasten ook een totaal verbod op het eten van vlees. Paaszaterdag om 12 uur betekende het einde van de vasten. Op dat moment is het over met schaarste: tijd om te genieten van alle lente-achtige lekkernijen!

Pasen heeft niet alleen christelijke roots, al veel eerder vierden heidenen in het voorjaar dat de winter voorbij was met vuur, hoen en wild, eieren, lam, geit en verse kruiden. De Germaanse godin Ostra – die staat voor licht, leven en liefde – werd vereerd met brood op een stok.

Eitjes en hazen

Maar waar komen die eieren en hazen toch vandaan? Het vastengebod betrof eerst vlees, maar later ook zuivel en eieren. Voordat er kunstlicht werd ingezet waren kippen ’s winters sowieso van de leg door het gebrek aan licht.

Zodra de dagen gaan lengen komt dat ritme weer op gang en tegen pasen én aan het eind van de vasten is er dan een overschot aan eieren! Ter conservering werden eieren op grote schaal gekookt en geschilderd om ze te onderscheiden van ongekookte exemplaren.

Leuk om te lezen: dingen die de meeste mensen niet weten over eieren!

De haas staat van oudsher voor vruchtbaarheid: in het voorjaar zijn zij er als eersten bij om zich voort te planten. Bovendien nestelen weidevogels graag in verlaten hazenlegers, daar is de eerste connectie ei en haas!

De paashaas komt vanuit Duitsland ergens in de 19e eeuw op ons toneel via kinderboeken. De eerste zoete paashaas werd rond 1895 bij Amsterdamse suikerbakkers gespot en vanaf de jaren ’30 kwamen het chocoladepaasei, de -paashaas en -paaskip in opmars als luxe producten. Na de loonexplosie van de jaren ’60 is het chocolade-ei er in overvloed en voor iedereen.

… en advocaat natuurlijk!

Voor of na het paasdiner drinken we nog vaak een glaasje advocaat. Over deze drank zijn meerdere oorsprongsverhalen. Één vertelt over een drank van avocado’s, meegenomen door zeelieden rond pasen vanuit de Antillen naar Nederland, waar toen nog geen avocado bekend was. Daarom werd de gele drank nagebootst met eidooiers – van het overschot aan eieren in het voorjaar – en suiker in brandewijn. Zo ontstond een nieuwe paastraditie.

Anderen beweren dat advocaat in de jaren ’30 in de mode kwam in advocatenkringen. Dat heeft verder weinig connectie met pasen, behalve dan de grote hoeveelheid eieren die nodig is voor het produceren van de dikke, romige likeur.

Zelf maken? Eke helpt je in koken met kennis – ei scheiden.

Wat wordt er wereldwijd met Pasen veel meer gegeten?

Behalve eieren, is lamsvlees zeer belangrijk. Het staat symbool voor Jezus Christus (het lam Gods) en symboliseert zowel opoffering als het begin van de lente.

De symboliek van hazen en konijnen houdt verband met vruchtbaarheid, net als brood en cake! Het soort brood verschilt per regio, maar in de meeste landen gaat het om zoete paasbroden.

Beroemd is het Russiche kulitch, dat een beetje lijkt op panetone. Een cilindervormig brood dat vaak uitbundig wordt versierd, bijvoorbeeld met wit glazuur.

Of neem de Britse hot cross bun: een traditioneel zoet broodje dat vooral in het Verenigd Koninkrijk wordt gegeten tijdens de paasperiode. Ze zijn herkenbaar aan het gekruiste patroon op de bovenkant, dat verwijst naar het kruis van Christus. Het verhaal gaat dat het delen van zo’n broodje van gezoet deeg met iemand anders zou leiden tot vriendschappen en goede relaties. Best het proberen waard, toch?

russisch brood – kulitch
Echt iets voor een weekendbrunch, deze Russische kulitch, want het deeg moet in totaal 3 uur rijzen. Overgiet het brood voor serveren royaal met glazuur en strooi er oranjesnippers en noten over. Je maakt de kulitch in een springvorm.
Minder tijd en toch feestelijk ontbijten of brunchen? Maak wentelteefjes, succes verzekerd!

naar recept
hot cross buns
Deze Engelse paasbroodjes kun je tot 1 maand van tevoren bakken en invriezen (na volledig afkoelen).
Laat de hot cross buns ongeveer 1 uur ontdooien en warm ze vlak voor het serveren 5 min. op in een voorverwarmde oven (165°C) of snijd ze doormidden. Serveer ze geroosterd met boter.
Ook heel lekker, deze krichlat (anijsbroodjes) uit Shoukran!
naar recept
hot cross buns

Over ontbijt, lunch en zoete paastradities

Het wemelt van de paasrecepten op basis van ei, maar de rode draad wordt gevormd door gekookte, liefst gekleurde eieren. In Rusland en de Oekraïne werden eieren van oudsher gekookt in uienschillen om ze rood te laten kleuren; rood staat daarbij symbool voor het bloed van Christus.

Maar er zijn ook genoeg lunch- en dinerrecepten met eieren, bijvoorbeeld gehaktbrood gevuld met gekookte eieren. En dan zijn er natuurlijk ook broodjes waar een gekookt ei in gaat. Die zie je niet alleen bij ons, maar ook in Spanje waar ze Monas de Pascua heten. In Latijns-Amerika is Rosca de Pascua, een zoete broodcirkel, zeer populair. In Spanje zijn torrijas, een soort wentelteefjes, niet weg te denken van het paasmenu.

Pasen in verschillende landen

In Griekenland wordt Pasen gevierd met een speciale maaltijd na de mis, die vaak begint met magiritsa: een soep gemaakt van lamsvlees en ingewanden. Het belangrijkste gerecht is echter het lamsvlees zelf, dat vaak wordt geroosterd aan een spit en wordt geserveerd met aardappelen en groenten.

Brazilianen gaan tijdens Pasen voor zoete lekkernijen, zoals paaseieren gevuld met verschillende soorten snoep of chocolade. Een traditioneel paasgerecht is bacalhau, een overblijfsel van de Portugese invloed: gezouten kabeljauw gekookt met aardappelen, olijven, ui en tomaat.

In Zweden draait het allemaal om de feestelijke maaltijd op Paaszondag. Populaire gerechten op de paastafel zijn gerookte zalm, haring, gehaktballen en Jansson’s Temptation: een ovenschotel van aardappelen, ansjovis en room. Desserts zijn vaak gevuld met fruit en room, zoals de semla: een zoet broodje gevuld met amandelspijs en slagroom.

kardemombullar van Rutger
Kruidig en licht zoet, zo smaken deze Zweedse koffiebroodjes.
naar recept
Rutger bakt kardemombullar stap 9

Zijn er nog verschillen in wat er wordt gegeten op Goede Vrijdag, eerste en tweede paasdag?

Hoewel we de belangrijkste culinaire tradities kennen van eerste paasdag, zijn er ook tradities op andere dagen. In sommige streken van Italië wordt op tweede paasdag veel gepicknickt, bij voorkeur met tortano: een taart van brooddeeg die gevuld is met salami en kazen.

In onder meer Engeland, Canada en Australië is het traditie om op Goede Vrijdag (de vrijdag voor Pasen) hot cross buns te eten: zoete, gekruide broodjes met bovenop een kruis. Ook lekker is potaje de vigilia: soep van kabeljauw, spinazie en kikkererwten die in Spanje op Goede Vrijdag wordt gegeten.

Paaskoekjes van eigen deeg…

delicious.culi-redacteur Dosia Brewer maakt de lekkerste koekjes uit alle windstreken en heeft haar eigen website. Zij vertelt over de paaskoekjes die ze ontdekt en bakt!

Hongarije: non plus ultra

‘Dit dubbele koekje is gemaakt van meringue met daartussen abrikozenjam. Het is een mini-theegebakje. Het eerste recept verscheen waarschijnlijk zo’n 55 jaar geleden in een kookboek van de populaire Hongaarse kookboekboekschrijver Ilona Horváth. Non plus ultra betekent in het Latijn: er is niets beter.’

Malta: figolli

‘Figolli zijn gevuld met amandelspijs. Vroeger werden ze gemaakt in de vorm van vrouwen, vissen en gevulde manden, die vruchtbaarheid symboliseerden. Het waren flinke koeken en midden op de koek zat een hardgekookt ei. Nu zijn ze vaak kleiner en vind je ze in de vorm van harten, lammetjes en haasjes. Op elke koek siert nog steeds een eitje, maar dat is er nu meestal één van chocolade.’

Griekenland: koulourakia

‘Koulourakiakoekjes zijn boterkoekjes, die vroeger alleen werden gegeten na stille donderdag, een dag van stilte, onschuld, en nederigheid. Ze zijn lekker knapperig aan de buitenkant, maar zacht en kruimig van binnen. Ze hebben een volle, rijke smaak door boter, eieren en hinten sinaasappel. En ze worden gebakken in verschillende vormen: vlechtjes, haarspeldbochten, achtjes en hoefijzers.’

Palestina: ma’amoul

‘Ma’amoul wordt traditioneel gemaakt in speciale houten vormen. De buitenkant is bros en kruimelig, de binnenkant is gevuld met een dadel- of pistachevulling. Het bijzondere aan deze koekjes is dat ze in Jordanië, Palestina, Syrië, Zuid-Turkije en Noord-Irak worden gegeten. Christenen bakken de koekjes rond pasen en moslims na de ramadan.’

griesmeelkoekjes – ma’amoul – met cashewnoten
Let's go nuts dit weekend met griesmeelkoekjes, ofwel: ma'amoul. Voor deze koekjes uit het Midden-Oosten moet je wel een spreekwoordelijke harde noot kraken. Dus handen uit de mouwen voor deze overheerlijke kleine bolletjes gevuld met cashewnoten.
Tip: Begin 1 dag eerder met het deeg.
Meer Midden-Oosterse recepten ontdekken? Het huidige nummer van delicious. staat helemaal in het teken van 'kook de wereld'. Je vindt het magazine in de winkel of shopt het hier online.
naar recept
eid-al-fitr griesmeelkoekjes ma'amoul

Recepten voor Pasen

Dat ultieme paasgevoel krijg je natuurlijk pas echt wanneer je culinair uitpakt. Een uitgebreid ontbijtje, een royale brunch of een diner met de lekkerste lente-ingrediënten: we hebben heel wat lekkere recepten voor je!

Paasontbijt

honingspek met ei, geroosterde tomaatjes  en tijmzout
Trakteer jezelf of iemand anders op zondagochtend op dit heerlijke ontbijt met honingspek, ei, geroosterde tomaatjes en tijmzout. Ook geschikt voor het kerst- of paasontbijt. 
naar recept
honingspek met ei, geroosterde tomaatjes en tijmzout
fruitsmoothies met chiazaad
Een heerlijk frisse smoothie om de dag goed mee te beginnen! Als je de smoothies iets dunner wilt, roer je er dan wat karnemelk door. Maak ze vlak voor ‘t ontbijt, dan zijn ze het lekkerst.
En voor bij de smoothie: hangop met appel-vijgencompote en kokoscrunch.
naar recept
fruitsmoothies met chiazaad drankje - delicious
eggs benedict met parmaham en basilicumhollandaise
Eggs benedict is een absolute brunch-klassieker. Deze eggs benedict met parmaham is extra luxe! Natuurlijk door die heerlijk smeltende zoet-zoute parmaham, maar ook door de basilicum in de hollandaisesaus. De parmaham kan je trouwens vervangen door gerookte zalm. En wil je je eggs benedict liever vega? Dan serveer je ‘m met een handje geslonken spinazie.
Wil je je eggs benedict met een echte Engelse muffin serveren?
naar recept
Eggs benedict met parmaham
flensjes met chocopasta, slagroom en geraspte chocolade
Deze klassieker doet het altijd goed en daarvoor hoef je niet naar Parijs! De flensjes met chocopasta zijn om van te watertanden!
naar recept
havermoutpap met amandelmelk
Deze heerlijke havermout met amandelmelk en en gember zit boordevol goeds. Binnen een kwartier zet jij een kommetje power ontbijt op tafel. 
naar recept
havermout met amandelmelk
bananenpannenkoeken met wortel en krokante baconboter
Zin in een uitdagend anders-dan-anders ontbijt? Maak dan deze hartige delicious. bananenpannenkoekjes met spek, wortel & kruidnagel en je dag kan niet meer stuk.
naar recept
bananenpannenkoeken wortel met krokante baconboter lurpak
appel-kaneelbrood
De wereld van zoet reikt verder dan taart en koek alleen. Gelukkig maar, want zo is er genoeg variatie om nooit uitgekeken te raken op bakken!
Cake en zoet brood zijn ideaal als weekendontbijt, bij de brunch of als je eens uit wil pakken voor vrienden of buren. Begin een dag van tevoren aan het basisdeeg.
Ook lekker: ons favoriete bananenbrood recept!
naar recept
appel-kaneelbrood
ontbijtwafels met saffraan-venkelroerei en bacon
Wow-wafels voor het ontbijt. Met stukjes bacon in de wafel en venkelzaad & saffraan door het roer-ei, weet je zeker dat je dag goed begint.
Begin je dag nog beter met een groot glas wortel-mangosmoothie.
naar recept
ontbijtwafels-delicious
wentelteefjes met geroosterde aardbeien & tijm
Als je zin hebt om het voorjaar eens goed te vieren, vervult dit gerecht al je behoeften. En wie is er niet gek op wentelteefjes? We maken ze lekker extra luxe met zoete, warme aardbeien uit de oven, smeltend ijs en geurige tijm.
naar recept
Wentelteefjes met geroosterde aardbeien en tijm
homemade granola met pitten, noten en kokos
Gek op goed ontbijten? Deze granola met pitten, noten en kokos is zálig! Bomvol goede ingrediënten voor een voedzame start en natuurlijk heel. veel. smaak.
Tip: maak in een keer een dubbele of driedubbele portie zodat je even vooruit kan.
naar recept
karnejus met verse munt
Voor een lekker fris paasontbijt kun je ons wakker maken. Daarom vroegen wij vorig jaar aan Villa Augustus (een droom voor Foodies is) een aantal recepten. Zij kwamen o.a. met deze frisse karnejus. Lekker bij een aardappelsalade met raapstelen of een homemade croque monsieur.
naar recept
Karnejus verse munt delicious
ricottapannenkoekjes: zoet én hartig
Start je ochtend met fluffy ricottapannenkoekjes in 2 varianten: zoet (met gekaramelliseerde noten, bramen & appeljam) of hartig (met pancetta & rozemarijn).
naar recept
kwarkbroodjes met rozijnen, steranijs en sinaasappel
Versgebakken brood bij het ontbijt zonder dat je extra vroeg op hoeft? Het kán met Rutgers slow gerezen kwarkbroodjes gevuld met zuidvruchten en geurige specerijen.
Probeer ook Rutgers donuts.
naar recept
carrotcakewafels met rozenwaterfrosting
Deze carrotcakewafels met rozenwaterfrosting zijn geweldig als je een fan bent van kruidige carrotcake – en wie is dat niet! Haal je wafelijzer maar tevoorschijn. Begin evt. een dag van tevoren en laat het deeg voor de carrotcakewafels een nacht in de koelkast liggen, dan worden ze nóg lekkerder.
Of ben je meer van de hartige wafels?
naar recept
Carrotcakewafels - delicious
brioche met warme aardbeien en honingricotta
Deze toast van Silvia Colloca is verrukkelijk. Zoals Silvia colloca zegt: ‘Wie voor zoet zwicht, maakt deze warme aardbeien met honingricotta op briochetoast’ Kun je geen genoeg krijgen van aardbeien? Maak je eigen aardbeienjam!
naar recept
wentelteefje met zalm, gepocheerd ei & hollandaise
Dit hartige wentelteefje wordt door de zalm, gepocheerd eieren en de hollandaise in één klap een royaal ontbijt. Dat is nog eens een feestelijk begin van de dag!
De hollandaisesaus kun je vooraf maken en warm houden in een voorverwarmde thermoskan. De eieren kun je evt. een halfuurtje van tevoren pocheren. Houd ze dan warm in een lauwe oven van 50°C.
Eieren pocheren helemaal onder de knie met behulp van onze tips & tricks? Maak dan ook eens deze croissant met gepocheerd ei, rivierkreeftjes en dille-hollandaise.
naar recept
wentelteefje met zalm

Paasbrunch of paaslunch

bruschetta met basilicumolijftapenade en ei
Een ontbijt met een bruschetta met basilicumolijftapenade, een zachtgekookt eitje, pimentón-olie en basilicummayo. Klinkt als veel werk, maar toch ben je maar 20 minuten bezig! Een dag die zo begint, kan niet meer stuk, toch?
naar recept
worstenbroodjes met naegelholt
Tijd voor comfort food van eigen bodem! Want in welke staat je ook verkeert: Brabantse worstenbroodjes kunnen altijd. Bijna hetzelfde als een saucijzenbroodje, maar dan met brooddeeg in plaats van bladerdeeg. Kruidig vlees in een luchtig broodje met een lekkere lik mosterd… Ja, graag! Maak er maar gelijk een paar extra, dan kun je ze invriezen en weer opwarmen 'in geval van nood'.
Deze worstenbroodjes maak je met Naegelholt: een soort gedroogd rundvlees dat een beetje op rookvlees lijkt. Dit geeft net een wat diepere smaak aan de worstenbroodjes.
Ook lekker voor de koudere maanden: lamssaucijzenbroodjes met rozemarijn & bierketchup of filo-saucijzenbroodjes met appel en cider.
naar recept
worstenbroodjes - delicious
kokoswafels met gerookte zalm en crème fraîche
Vergeet even de blini: gerookte zalm is net zo knap op een wafel als op een Russisch pannenkoekje. Extra spannend: door het wafelbeslag gaat kokosrasp én -melk en je maakt je eigen vlugge pickles. Een feestontbijt!
naar recept
ontbijtwafels-delicious
miniquiches met geroosterde asperges & daslook
Cook the cover!
In haar favoriete seizoen hoeft Janneke niet lang na te denken als ze een etentje voor vrienden kookt. Dan zet ze Hollandse gerechten met lente-ingrediënten op tafel. Deze miniquiches zijn dus favoriet: verse asperges met een vleugje geurige daslook. Wist je dat roosteren verreweg de makkelijkste manier is om asperges te bereiden? Het geeft ze bovendien een extra volle smaak.
naar recept
witte asperge quiches
shakshuka met rokerig lamsgehakt & feta
Een flinke pan of grote schaal is wat je nodig hebt voor dit hartige Midden-Oosterse brunchgerecht. Klassieke shakshuka wordt gemaakt met eieren die worden gepocheerd in een tomatensaus met chili, uien en rokerige specerijen zoals komijn en paprika. Dit recept is extra smoky dankzij de chipotlesaus. Wist je al dat chipotle chili de gedroogde en gerookte variant is van een groene jalapeño? Zet deze goddelijke shakshuka op tafel tijdens een uitgebreide zaterdagbrunch.
Goed idee: zelf flatbreads maken om lekker mee in de saus en eieren te dippen.
Dit recept is afkomstig uit het maartnummer 2022 van delicious. magazine. Bestel het magazine in de shop.
naar recept
shakshuka
croque monsieur à la Villa Augustus
Met deze croque monsieur van Villa Augustus kijk je een relaxte lunch recht in de ogen. De emmentaler en gruyère geven deze croque monsieur zo’n lekkere nootachtige smaak. Tip: In Villa Augustus staat hij ook vaak met kievietsbonencrème op de kaart.
naar recept
kruidige eitjes met dillecrackers
Gevulde eitjes zijn een klassieker op tafel. Bij dit recept vullen we de schalen van henneneitjes in plaats van het ei. Maak er knapperige dillecrackers bij en eet samen op.
Kijk hier voor nog 6 variaties op gevulde eitjes!
naar recept
henneneitjes
groentepizza met pittig ‘gehakt’ van bloemkool
Als je deze groentepizza met pittig ‘gehakt’ hebt geproefd, wil je nooit meer pizza met vlees. Het pittige gehakt is gemaakt van bloemkool en echt heel erg lekker, daar mist niemand iets aan!
Nog een variant op groentepizza’s? Probeer deze pizza met aubergine eens.
naar recept
groentepizza met pittig ‘gehakt’ van bloemkool - delicious
broodkrans met kwartelei en tomaatjes
Echt uitpakken met het ontbijt op zondag? Maak een feestelijke krans van kleine broodjes en verstop in elk broodje een kwartelei. Je kunt bovenop elk broodje ook nog een kerstomaatje meebakken. Je zult zien: voor herhaling vatbaar!


Voor het gezonde gevoel maak je er een supersnelle citrussalade bij.
naar recept
paaskrans broodkrans met kwartelei
hartige wafels met bacon en tomaatjes
Bak deze wafels zaterdag en serveer ze zondagochtend als verwenontbijt! 
Zin in zoet? Ga voor speculaaswafels met kaneelroom.
naar recept
hartige wafels
gekookte eitjes met citroen-kruidenmayonaise
Simpel, lekker en zo delicious. een eitje mét…
naar recept
gekookt eitje kruidenmayonaise-delicious
broodjes met kaas en salie
Rutger bakt voor ons hartige broodjes met kaas en salie. Perfect voor ontbijt, -lunch of brunch. Rutger van den Broek won de eerste editie van Heel Holland Bakt. Rutger is thuisbakker, kookboekschrijver en blogger (RutgerBakt.nl). Zijn passie voor bakken kreeg hij van huis uit mee van zijn ouders. Hij bakt er flink op los en schrijft daar graag over in bijvoorbeeld zijn Bakbijbel en Het Hartige Bakboek. En in delicious. natuurlijk!
Rutgers zoete soezen zijn óók onweerstaanbaar.
naar recept
broodjes met kaas en salie
kruidenroerei met toast en bacon
Ook op zaterdag- en zondagochtend staan we graag in de keuken. Misschien juist wel omdát het zondag is. Wil je snel klaar zijn, maar ook lekker ontbijten? Maak dan onderstand recept voor kruidenroerei met toast en bacon. In 15 minuten staat een delicious.ontbijt op tafel!
naar recept
kruidenroerei-delicious
eggs benedict met real english muffins
Geen beter ontbijt dan eggs benedict: ham of bacon met gepocheerd ei en een gulle lepel hollandaisesaus. En dat op een Engelse muffin, een rond gistbroodje dat in de pan is gebakken. Maak ze zelf, direct uit de pan zijn ze het állerlekkerst! 
naar recept
eggs benedict
mandarijnmimosa met kaneel
De klassieke mimosa met jus d'orange en mousserende wijn is heerlijk, maar deze mimosa heeft een leuke twist door de mandarijn en kaneel. Net iets anders, maar misschien nog wel lekkerder.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Mandarijnenmimosa met kaneel
luie fatayer met spinazie, snijbiet, dille & granaatappelmelasse
Merijn Tol kookt uit haar nieuwste boek, Café Mazahar: modern comfortfood uit het mediterrane oosten. ’Je kunt veel kleintjes maken, maar ook één hele grote fatayer. Scheelt werk en is even verrukkelijk. Deze fatayer zit ook vol kruiden, niet klassiek, wel heerlijk.’
Met dit recept maak je 2 fatayers, goed voor 4 personen.
naar recept
luie fatayer cafe mazahar merijn tol
tartelettes met ‘abrikozeneitjes’
Het lijkt op een spiegelei, maar dan zoet: tartelettes met frisse hangop, abrikozen en geurige rozemarijnsiroop. Als je de tartelettebodempjes en de hangop van tevoren maakt, ben je zó klaar.Rozemarijn over? Maak rozemarijnzout voor over frieten van zoete aardappel!
naar recept
tartelettes met abrikozeneitjes
beenham met frisse kruidencrème
Wil je eens echt uitpakken, maak dan zelf een ham. En die is nog lekkerder in combinatie met frisse kruidencréme. We hebben nog veel meer heerlijk broodbeleg!
naar recept
beenham met frisse kruidencrème | delicious
lentetaart met kruidenroom
Wij maken er deze luchtige en frisse lente-groentetaart met kwarteleitjes van. Voor een lichte lunch, zondagse brunch of een vrolijk paasfeest!
naar recept
lentetaart met kruidenroom | delicious
vega-saucijzenbroodjes
Van klassiek tot vega, van licht gekruid tot pittig… met saucijzenbroodjes kun je álle kanten op. De vega variant op het klassieke saucijzenbroodje met vlees noemen we megavega-saucijzenbroodjes, want ze zijn megalekker! 
Probeer ook eens deze filo-saucijzenbroodjes met appel en cider!
naar recept
saucijzen_matt_preston_delicious

Paasdiner

geitenkaaspoffertjes met zalm, hangop en bieslookolie
Kippensoep, draadjesvlees, hazenpeper, stoofpeertjes, Haagse bluf… snak je ook af en toe naar een écht Hollandse klassieker? Wij verzamelden 11 favorieten en maakten er moderne versies van. Dit keer: poffertjes met geitenkaas en bieslookolie. Begin liefst al de avond ervoor, zodat de hangop tijd heeft om uit te lekken.
naar recept
poffertjes-delicious
zalmpasteitjes met amandelboontjes
TIP – Bestrooi voor een extra feestelijke ragout met 100 g Hollandse garnalen.
naar recept
zalmpasteitjes pasteitje klassieke ragout recepten
lamskoteletten met zoete tomaatjes en gember
Lekker simpel en snel en tóch boordevol smaak: we maken bij deze malse lamskoteletten een smeuïge lentestamppot.
Probeer ook eens zomerstamp met honing-mosterd saus.
naar recept
lamskoteletten
geitenkaasstrudel met belegen geitenkaas, flinterdunne courgette & sjalotchutney
De smaak van Hollandse geitenkaas is vol, romig, puur. Melk met een heel eigen karakter! Van die unieke melk wordt een verrukkelijke kaas gemaakt. Natuurgerijpt op houten planken, zodat de smaak zich rustig kan ontwikkelen. De belegen geitenkaas in deze strudel geeft ‘m een volle, romige smaak die heel lekker samen gaat met de subtiele sjalotchutney.
Maak ook eens deze heerlijke herfstsalade van pompoen, oude geitenkaas met aardappelschil, basilicumgremolata en hazelnoot.
naar recept
geitenkaasstrudel
aspergesalade met oude-kaasdressing & gepocheerd ei
Schaaf voor deze aspergesalade de asperges in lange linten voor een chique resultaat. Bovenop nog een gepocheerd ei. Voor een extra hartig accent is het lekker om aan deze salade wat snippers gebakken parmaham of pancetta toe te voegen. Zoek voor deze salade dikke asperges uit, daar schaaf je gemakkelijk linten van.
naar recept
zalm met zoutkorst, venkel, citroencrème
Wie gek is op zalm uit de oven, wil ook zeker deze zalm in zoutkost maken. De oven is bij dit gerecht je beste vriend. De venkelzoutkost geeft extra smaak en crunch.
naar recept
zalm in zoutkorst
aardappelsalade met raapstelen, eitjes en soldaatjes
Brunchen in het weekend is heerlijk! Organiseer een brunch voor je familie en maak deze aardappelsalade met dé lentegroente bij uitstek, raapstelen. Gegarandeerd succes.
naar recept
aardappelsalade met raapstelen
gekaramelliseerde kool met bietjes-fetasalade

Donna Hay laat je doordeweeks eenvoudig heerlijk koken en met kerst is dat niet anders.
‘Neem een smaak of ingrediënt waarvan je weet dat je gezin er dol op is en gebruik je fantasie! Verander gewoon de presentatie of maak het in een nét andere combinatie en je wordt beloond met flexibele gerechten die passen bij elke stemming en in elk seizoen.’ Verrukkelijk & voedzaam, daar draait alles om bij Donna!
‘Geschroeid tot gekaramelliseerd diep goudbruin: dit is absoluut mijn favoriete manier om kool te eten. Met blakeren breng je kool op een fonkelnieuw, verrukkelijk niveau. Verse bietjes en kruiden zorgen voor een uitgekiende smaakbalans.’
naar recept
gekaramelliseerde kool bietjes
geblakerde zalm met avocadopuree & little gem
Zodra de zon zich vaker laat zien, ga je vanzelf lichter koken. Wij gaan los met lichte, verse gerechten boordevol smaak en met groenten van het seizoen. Zoals een heerlijk recept met zalm. Wat dacht je van deze geblakerde zalm met avocadopuree? Een feestje! 
naar recept
geblakerdezalm-deliciousmagazine
lamsschenkels met tomaat, rozemarijn en borlottibonen
Stoven in wijn en bouillon geeft de lamsschenkels extra veel geur en smaak. De voorbereiding is maar een halfuurtje, daarna moet het vlees drie uur stoven en wordt het botermals! De schenkels krijgen een kick als je last minute gremolata toevoegt van citrusschil, peterselie en gehakte knoflook.
En dan morgen weer een dagje vega… 
naar recept
lamsschenkels met tomaat
doperwtentaart met pancetta en munt
Comfort food met een vleugje lente! Deze hartige taart is fris en zoet door de dopertwen en licht zilt door de pancetta. Ook nog eens super simpel: je hoeft de bodem zelfs niet voor te bakken! Serveer je hem tijdens een feestje of brunch? Maak hem dan een dag van tevoren, net zo lekker.
Liever een vegetarische versie? Laat dan de pancetta weg en geef er een waterkerssalade bij of vervang de pancetta door plantaardig spek.
naar recept
Doperwtentaart - delicious
geroosterde-kipsalade met pompoenhummus
Zelf pompoenhummus maken lijkt misschien veel werk, maar je kunt het een dag van te voren voorbereiden. Dan hoef je het de avond zelf alleen nog maar af te maken.
Gek op hummus? Probeer één van onze vier favoriete recepten met hummus.
naar recept
Hartige taart met asperges, bosui, ham en ei
Aspergeseizoen is ons favoriete seizoen! En dan combineren met ham & ei in deze heerlijke aspergetaart.
naar recept
Toscaanse lamsschenkels met doperwten & pecorino
TIP Maak het recept klaar tot en met stap 3. Maar voeg de doperwten pas voor het serveren toe. Warm voor het bereiden de jus en de lamsschenkels weer even door voordat je het gerecht gaat gratineren.
Nog zo'n lekker recept om mee te vertagen: gestoofde ossenstaart met polenta en gestoofde radicchio.
naar recept
toscaanse lamsschenkel
asperge-traybake met krieltjes, geitenkaas, boerenham & bieslookdressing
Wanneer het voorjaar aanbreekt krijgen we automatisch zin in fris, vers en groen. Janneke is er ook dol op en bedacht deze traybake, stampvol mooie seizoensgroenten. Niet alleen lekker, ook heerlijk makkelijk: na het snijden schuif je alles de oven in. Terwijl die het zware werk doet, maak jij de bieslookdressing.
naar recept
Aspergetraybake
citroenrisotto met mascarpone en coquilles
Het geheim van een geslaagde risotto zit 'm in het gebruik van bouillon van goede kwaliteit en de mantecatura – de laatste stap die voor die perfecte al dente-textuur zorgt. Lees in dit recept voor citroenrisotto met mascarpone en coquilles hoe je dat thuis fixt.
naar recept
Citroenrisotto met mascarpone en coquilles
mediterraan konijn met kruidenpasta
Heerlijk, kerst is weer in aantocht, dus beginnen we vast met wat kerstvoorpret. In Zuid-Limburg is konijn een echte kerstklassieker. Maar op een koude winteravond doet-ie het ook goed!
Dol op stoven? Probeer dan onze kip à la normande.
naar recept
asperges met pistache-polonaise & champignonmayo
Yvette: 'De extra zachte smaak van champignonmayo past zo goed bij witte asperges. Het traditionele kruim van ei en peterselie (à la Flamande) vervang ik door polonaise van pistache. Man man, dit gerecht wordt gewoon weer een klassiekertje hier hoor, hop in de polonaise voor mijn Hollandse asperges 2.0!'
naar recept
paasbrunch recepten
groene-aspergecannelloni met ham & geitenkaas
Absoluut lekker: dit recept voor cannelloni. De bechamel maak je met olijfolie in plaats van boter. Dat geeft de saus meer smaak en maakt hem minder zwaar. Houd je van spicy? Neem dan olijfolie met chilipepers en geef je cannelloni extra pit. Cannelloni kun je ook vullen met kabeljauw en truffel. Hier vind je het recept!
naar recept
asperge cannelloni
lam met boterige peterseliegremolata
Yvette van Boven: ‘Ik blijf het zeggen: koop goed lamsvlees van Hollandse bodem. Kwaliteitsvlees smaakt meteen al beter. Daar hoeft eigenlijk weinig meer bij en áls je het toch wilt, dan is zo’n boterige gremolata met venkelzaad en peterselie echt een toevoeging.’
Ook zo lekker: gesmoorde lamsschouder met citroen en auberginesaus.
naar recept
koken voor een grote groep lam met boterige peterseliegremolata - delicious
geroosterde nieuwe aardappeltjes met spinazie à la crème
In Nederland is hij minder bekend dan Jamie, maar heel Engeland – inclusief Jamie Oliver – loopt weg met Nigel Slater. Hij noemt zichzelf een thuiskok die recepten schrijft. Dus verwacht geen ingewikkelde gerechten met uitgebreide ingrediëntenlijsten en moeilijke technieken. Nigels gerechten zijn eenvoudig, vol smaak en altijd met een originele twist of verrassend ingrediënt!
naar recept
aardappeltjes Nigel slater
kabeljauw-vongolestoof met aardappel en postelein
Met deze stoof van kabeljauw en vongole kun je wel zes mensen blij maken! Serveer met lekker brood. Dan kun je ook de laatste beetjes uit je bord opsnoepen. 
naar recept
kabeljauw en vongole
lamsracks met linzen, spinazie, citroen & feta
Bak de lamsracks even aan en laat ze met de pilafrijst rustig verder garen in de oven. De citroen en feta geven dit gerecht een frisse, zomerse touch.
naar recept
lamsrack met linzen, spinazie, citroen & feta
zalmmoot met champagnekokossaus
Niemand gelooft dat je deze luxe zalmmoot met champagnekokossaus binnen 30 min. op tafel zet. De zalm is mals en sappig en de champagnekokossaus maakt het heerlijk romig en vol.Ook lekker: zalm met geroosterde wintergroenten.
naar recept
Zalmmoot met champagne-kokossaus - delicious

Heb je met Pasen extra tijd om te ontspannen? Ga er lekker voor zitten en blader door ons nieuwste magazine, nu in de winkels en onze webshop!

gevulde eieren - delicious