crostini met salamiboter en spinazie en met tuinboonpuree en pecorino

Een blad vol heerlijke crostini is super als voorgerecht of bij een glas wijn. Rooster brood, wrijf het in met knoflook en schep er verschillende toppings op. Geef er eventueel ook nog buffelmozzarella met kerstomaatjes en Taggiassche olijven bij.

crostini met salamiboter en spinazie en met tuinboonpuree en pecorino

voorgerecht of hapje | 4-8 personen

1 (oud) zuurdesembrood, in dikke sneden
6 el extra vierge olijfolie + extra voor het bestrijken
3 tenen knoflook, gepeld
250 g spinazie of jonge snijbiet
80 g roomboter, op kamertemperatuur
50 g pikante (Siciliaanse) salami, in blokjes
1 tl fijngehakte rozemarijnnaaldjes
500 g jonge tuinbonen*, gedopt
3 el geraspte pecorino + extra geschaafd voor erover

Verwarm de oven voor op 210ºC.

Leg het brood op een bakplaat en bestrijk het aan beide kanten met olie. Rooster het brood in het midden van de oven in 8-10 min. goudbruin en krokant. Wrijf het brood aan beide kanten in met 2 tenen knoflook.

Breng intussen een pan ruim water met zout aan de kok en kook de spinazie in ± 30 sec. of de snijbiet in ± 5 min. gaar. Laat in een vergiet uitlekken en afkoelen. Snijd snijbiet in grove stukken. Schep 2 el olie door de groente en breng op smaak met zout en peper.

Pureer de boter, salami en rozemarijn in een keukenmachine en breng op smaak met zout en royaal versgemalen zwarte peper.

Kook grote tuinbonen 30 sec. in koken water. Dubbeldop de gekookte bonen en naar wens de rauwe kleine tuinbonen. Doe all tuinbonen in de keukenmachine, voeg de resterende teen knoflook, 4 el olijfolie en de pecorino toe en pureer alles tot een grove puree. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de tuinbonenpuree op de helft van het geroosterde brood, snijd in grove stukken en schaaf er met een dunschiller extra pecorino over. Bestrijk de rest van het brood met de salamiboter en verdeel de spinazie of snijbiet erover.

*Of neem 250 g diepvriestuinbonen. Ook die kun je evt. dubbeldoppen naar wens.

Bereiden ± 1 uur / oven ± 10 min.

RECEPTEN EN BEREIDING YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS

crostini-delicious