luie fatayer met spinazie, snijbiet, dille & granaatappelmelasse

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
luie fatayer cafe mazahar merijn tol
vegetarisch
aantal 4 | bijgerecht, brunchgerecht, hapje, hapjes, lunch, lunchgerecht | familietijd, feestelijk, weekend | mediterraan, oosters | vegetarisch
Merijn Tol kookt uit haar nieuwste boek, Café Mazahar: modern comfortfood uit het mediterrane oosten. ’Je kunt veel kleintjes maken, maar ook één hele grote fatayer. Scheelt werk en is even verrukkelijk. Deze fatayer zit ook vol kruiden, niet klassiek, wel heerlijk.’
Met dit recept maak je 2 fatayers, goed voor 4 personen.
voorbereiding35 minuten
kooktijd10 minuten
rijzen1 uur
totale tijd1 uur 45 minuten

ingrediënten

  • 250 g fijne semolina
  • 125 g bloem
  • 3 el melkpoeder
  • 1⁄2 zakje gist
  • 1 tl bakpoeder
  • 1⁄2 tl zout
  • 175 g wilde spinazie
  • 150 g snijbiet
  • 2 grote uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bos koriander
  • 1 bos dille
  • 1 el sumak*
  • rasp van 2 biocitroenen en sap van 1 citroen
  • granaatappelmelasse

instructies

  • Meng in een wijde kom de semolina met de bloem, het melkpoeder, de gist en het bakpoeder. Strooi er 1⁄2 tl zout over. Voeg daarna beetje bij beetje ± 200 ml water toe tot je een mooi deeg kunt vormen. Is je deeg nog te droog voeg dan nog een scheutje water toe. Kneed 10 min. tot een soepel deeg, doe in een kom, laat afgedekt ± 1 uur rijzen.
  • Was de spinazie en snijbiet grondig en snijd fijn, ook de stelen van de snijbiet.Als je wilde spinazie hebt, snijd dan de harde steeltjes eraf. Kneed er wat zout door en knijp uit.
  • Snijd de uien in kleine blokjes. Rasp de knoflook. Snijd de koriander en dille fijn. Meng in een grote schaal grondig de spinazie, snijbiet, uien, knoflook, koriander, dille, sumak en citroenrasp en breng lekker stevig op smaak met zout en citroensap, een scheut olijfolie en een gulle scheut granaatappelmelasse.
  • Verhit de oven voor op 230°C.
  • Verdeel het deeg in 2 bollen. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol 1 bol dun uit tot een grote cirkel. Verdeel de helft van de vulling erover. Besprenkel met lekker veel granaatappelmelasse. Vouw dicht in een driehoek en maak mooi opstaande randjes. Leg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Herhaal met de volgende bal deeg. Bak ze in 10 min. goudbruin en gaar. Snijd de andere citroen in partjes en geef erbij. Knijp erover uit. Besprenkel eventueel nog met wat granaatappelmelasse.
Voedingswaarde:
calorieën: 392kcal
|
eiwit: 16g
|
vet: 3g
|
koolhydraten: 73g
auteur: delicious.
*Sumak is poeder van de zuurbes, te koop in de goed gesorteerde supermarkt en Midden-Oosterse supermarkt.
RECEPTEN, BEREIDING: MERIJN TOL | FOTOGRAFIE: SASKIA VAN OSNABRUGGE | STYLING: MAAIKE KOORMAN 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Je vindt dit recept – en nog veel meer lekkers uit Café Mazahar – nu in onze nieuwste editie! Bestel delicious. editie 6 en ontvang hem razendsnel thuis.