deeg + fruit; de perfecte combinaties

Bladerdeeg, kruimeldeeg, korstdeeg, cakebeslag of muffinbeslag. De keuze is reuze. Net als alle fruitsoorten. Maar welk deeg is nou het beste voor welk fruit? Culinair redacteur Trudelies geeft inzicht!

Test de tips meteen en maak deze aardbeientaartjes met tijm!

Zacht zomerfruit – met zacht kruimeldeel zoals crumble of cake- en muffinbeslag

Sappig rood fruit zoals bessen, bramen, kruisbessen, aardbeien, frambozen en kersen geven veel vocht af en zijn niet geschikt om op deegbodems te verwerken die je knapperig en droog wilt houden. Maar ze werken goed op een knapperige kruimellaag uit de oven. Het sap mixt zich tijdens het bakken een beetje met de crumble, waardoor het nog lekkerder wordt, terwijl de crumble krokant blijft. Sappig fruit gaat ook perfect door cake- en muffinbeslag. Daarin geeft het nét die hoeveelheid sap af, die de cake nog lekkerder maakt. Ook een clafoutisbeslag (soort dik pannenkoekbeslag) met zacht fruit is een prachtige combinatie. Denk aan kersenclafoutis. 

Steenfruit – met korstdeeg

Steenvruchten als perzik, nectarine en pruim bevatten ook veel vocht, maar geven dat tijdens verhitting langzamer af dan zacht zomerfruit. Steenfruit is daarom heel geschikt op een knapperige deegbodem. Leg het gehalveerde fruit met het snijvlak naar boven, zo blijft het sap beter in het fruit. Bak de bodem eerst blind voor en vul hem daarna bijvoorbeeld met een laagje frangipane (mengsel van suiker, amandelmeel, boter en ei. Dan leg je het fruit in partjes gesneden op de frangipane laag. In cakebeslag is (kleingesneden) steenfruit ook lekker.

Hard fruit – met korstdeeg of bladerdeeg of cakebeslag

Appels en peren houden hun vocht redelijk goed vast tijdens het bakken, je kunt ze in parten op een ongebakken zanddeegbodem leggen, zonder dat de bodem soppig wordt. Heb je heel sappige peren of gebruik je moesappels, dan kun je nog een laagje paneermeel, broodkruim of – nog lekkerder – amandel- of hazelnootmeel over de ongebakken bodem strooien voordat je het met fruit belegt. Dit absorbeert het meeste vocht, waardoor de bodem droog blijft tijdens het bakken. Kant-en-klaar bladerdeeg is voor dit soort fruit ook prima en werkt ook snel en makkelijk. In cakebeslag kun je ook stukjes appel en peer doen. Schep het fruit evt. eerst om met wat citroensap als het frisheid mist.

Zin in taart gekregen? Probeer een van deze recepten!

bessentaartjes met verveine

Wát een plaatje, deze verrukkelijke bessentaartjes! Heerlijk als nagerecht van een feestelijk diner, of serveer lekker bij thee of koffie. Onweerstaanbaar en de perfecte combinatie van fris en fruitig.

>> naar het recept

bloedsinaasappeltaartje-delicious

bloedsinaasappeltaartje

Dit overheerlijke bloedsinaasappeltaartje zit vol met heerlijke vanillehangop. Maak een grote taart of kies voor zes kleine taartjes, leuk om uit te delen!

>> naar het recept

tropisch taartje mango blauwe bessen | delicious

frangipanetaartje met mango en blauwe bessen

Rutger bakt voor delicious. een frangipanetaartje met mango en blauwe bessen. Rutger, de allereerste winnaar van Heel Holland Bakt: ‘In deze taart proef je veel verschillende structuren; knapperig amandeldeeg, zachte pistache-frangipane, romige banketbakkersroom, vers fruit en pistachenootjes om het af te maken. Geniet!’

>> naar het recept

Tekst en receptuur: Trudelies Schouten. Beeld: Bakboek delicious. 

deeg