zalm in zoutkorst met venkel & citroencrème

zalm in zoutkorst
glutenvrij
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks, feestdagen, feestelijk, weekend | internationaal | glutenvrij
Wie gek is op zalm uit de oven, wil ook zeker deze zalm in zoutkost maken. De oven is bij dit gerecht je beste vriend. De venkelzoutkost geeft extra smaak en crunch.
voorbereiding15 minuten
kooktijd50 minuten
totale tijd1 uur 5 minuten

ingrediënten

  • 1 kleine biocitroen
  • 800 g zoete aardappels, schoongeboend, in schijfjes van 3-4 mm dik
  • 10 tenen knoflook, ongepeld
  • 80 ml 5-6 el extra vergine olijfolie, + 2 el extra om te besprenkelen
  • 2 tl venkelzaad
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 1 tl zoutvlokken
  • 1 stuk zalmfilet à 800 g zonder vel
  • 200 ml crème fraîche
  • 1 kleine venkelknol, op een mandoline dun geschaafd, bewaar het groen
  • muntblaadjes en bladpeterselie, voor erbij

instructies

  • Verwarm de oven voor op 240°C. Rasp de citroenschil dun af en snijd de citroen daarna in dunne schijfjes. Haal de pitten eruit en schep in een kom om met de aardappelschijfjes, knoflook, 4 el van de olie en versgemalen peper. Bestrooi met zout, spreid naast elkaar uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ± 30 min. bovenin de oven, tot de aardappelschijfjes goudbruin en gaar zijn.
  • Verhit intussen een steelpan met dikke bodem zonder vet op matig tot hoog vuur. Rooster hierin de specerijen tot de aroma’s vrijkomen en maal ze grof in de vijzel. Voeg de citroenrasp en de zoutvlokken toe. Leg de zalm op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met tweederde van het venkelzoutmengsel. Sprenkel er nog 1 el olie over, schuif in het midden van de oven en bak 15-18 min. voor medium-rare.
  • Pureer twee geroosterde citroenschijfjes en 3 (gepelde) tenen knoflook in de blender. Voeg de crème fraîche, 1 el olijfolie en wat zout en peper toe en mix tot een gladde, dik vloeibare saus. Voeg eventueel een scheutje water toe. Schep de aardappel- en citroenschijfjes en de zalm op een schaal en bestrooi met venkel, venkelgroen, munt en peterselie.
  • Sprenkel er nog wat olijfolie over en serveer met de crème fraîche en de rest van het venkelzout.
Voedingswaarde:
calorieën: 993kcal
|
eiwit: 45g
|
vet: 68g
|
koolhydraten: 47g
auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: zalm uit de oven: de 13 ultieme recepten

zalm in zoutkorst