lamssaucijzenbroodjes met rozemarijn & bierketchup

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

lactosevrij
aantal 8 | hoofd, hoofdgerecht, lunch, lunchgerecht, tussendoortje | feestelijk, voorjaar | | lactosevrij
Wow, dit wil je proeven: bierketchup! Een schuimende Pale Ale maakt deze zoetzure tomatensaus extra speciaal en past waanzinnig goed bij zo'n warm saucijzenbroodje. Geen fan van lamsvlees? Rundergehakt is een prima vervanger.
Nog meer lekkere borrelhapjes vind je hier.
kooktijd45 minuten
oven35 minuten
totale tijd1 uur 20 minuten

ingrediënten

  • In een afgesloten gesteriliseerde pot kun je de bierketchup 2 maanden bewaren in de koelkast.

bierketchup (± 700 ml)

  • 1 el extra vergine olijfolie
  • ½ ui grof geraspt
  • 2 tl gerookte-paprikapoeder
  • ¼ tl piment
  • 3 el tomatenpuree
  • 315 ml pale ale licht Engels bier
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 160 g bruine basterdsuiker
  • 125 ml mout- of wijnazijn

saucijzenbroodjes

  • 70 g wit broodkruim
  • 60 ml pale ale licht Engels bier
  • 500 g lamsgehakt
  • ½ ui grof geraspt
  • 1 el fijngesneden rozemarijnnaaldjes + extra om erover te strooien
  • 50 g pitloze Siciliaanse of Griekse groene olijven fijngesneden
  • 1 el grove mosterd
  • 2 grote vellen diepvriesbladerdeeg ontdooid, of 8 kleine, op elkaar gelegd en uitgerold tot 1 grote lap
  • 1 ei losgeroerd
  • sesamzaad om erover te strooien

instructies

  • Verhit de el olie voor de bierketchup in een middelgrote steelpan op hoog vuur. Schep hierin de geraspte ui 4-5 min. om. Voeg de specerijen en tomatenpuree toe en bak nog ± 1 min. tot de aroma’s vrijkomen. Schenk het bier erbij en laat ± 2 min. inkoken. Voeg de tomatenblokjes, suiker en azijn toe en breng aan de kook. Laat op matig tot laag vuur ± 15 min. inkoken tot dikke ketchup. Pureer eventueel glad met de staaf- mixer. Voeg zout en peper naar smaak toe en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 220°C. Doe het broodkruim in een grote kom, schep om met 4 el bier en laat 5 min. intrekken. Voeg het gehakt, de ui, 1 el rozemarijn, olijven, mosterd, 1 tl zeezoutvlokken en 1⁄2 tl versgemalen peper toe en meng goed.
  • Snijd de 2 bladerdeegvellen doormidden (of snijd het ene grote vel in vieren), schep op elk deegvel een kwart van het gehaktmengsel en vorm hiervan in het midden een langwerpige worst. Bestrijk de randen van het deeg met losgeroerd ei en rol het deeg rond de gehaktvulling. Snijd elke rol in tweeën, zodat je 8 saucijzenbroodjes krijgt. Kwast in met losgeroerd ei, bestrooi de helft met rozemarijn en de andere helft met sesamzaad. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze gaar en goudbruin in 30-35 min.
  • Serveer met de bierketchup.
Voedingswaarde:
calorieën: 514kcal
|
eiwit: 17g
| |
koolhydraten: 38g
auteur: delicious.
RECEPTEN, BEREIDING GEORGIE ESDAILE. FOTOGRAFIE CHRIS COURT. STYLING KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!