Vanwege grote belangstelling delen we nu elke maand een overzicht met alle seizoensgroenten en fruit du moment. De natuur doet natuurlijk niet aan maanden, dus als je overlap ziet, wrijf dan in je handen, want dat betekent dat je er langer van mag genieten.
Back to school/work na de zomer gaat makkelijker als je lekker eet met seizoensproducten. Met wat simpele tips, die je op een middag in een handomdraai prept, doe je ook in de vaak drukke septembermaand geen consessies aan je maaltijden, maar heb je altijd iets achter de hand voor een snel en lekker maal.
Met deze sausjes in de koelkast kun je binnen 1 minuut onderstaande groenten upgraden:
• Groene tahinisaus: meng tahini met citroen, zout, water en heel veel kruiden • Toum: heel veel knoflook met citroensap, zout en olie • Sauce gribiche: cornichons, platte peterselie, mosterd, kappertjes, olijfolie, azijn, hardgekookt ei
Appels
Bospeen
Palmkool
groene spaghetti met palmkool, burrata en ansjovis-beurre noisette
Knalgroene spaghetti die van je bord popt! Vanja van der Leeden reist in haar laatste boek de hele Italiaanse laars door, kookt overal met chefs én geeft haar eigen funky twist aan klassieke gerechten. De beurre noisette kun je 1-2 dagen eerder maken. Voor een vega-variant vervang je de ansjovis voor 1-2 el fijngesneden ontzouten kappertjes. Geen burrata? Vervang ‘m door ricotta of gepocheerd ei. De cavolo nero kun je vervangen door boerenkool.
Deze schelvisschotel is koolhydraatarm, rijk aan groenten en makkelijk te maken! Eet er puree van aardappel en knolselderij bij of wat brood, als je zin hebt in een vullende maaltijd. Dit komt vast van pas: de 6 lekkerste pureerecepten.
Tip uit de keuken van Janneke Philippi: ‘Voor een extra frisse smaak roer ik soms vlak voor het serveren nog wat extra yoghurt door het vocht van deze kipstoof. Niet meer laten koken dan.’
Groen, groener, groenst! Groenten vormen altijd een onuitputtelijke bron van inspiratie, zo ook voor deze vega flammkuchen met savooiekool. Je maakt deze flinterdunne pizza extra lekker met posteleinpesto. Als postelein niet verkrijgbaar is, is rucola een prima alternatief!
Geen kalfsvlees met tonijnsaus (vitello tonnato) maar knapperig gegrilde snijbonen. Echt fantastisch lekker! Tip: Vervang de snijbonen ook eens door gegrilde babyromaine.
Deze pasta wordt ook wel pasta risottata genoemd, pasta net zo bereid als risotto. Elke korte pastasoort kun je ervoor nemen, bijvoorbeeld schelpjes, penne of fusilli.
Rooster de paprika’s in de oven zodat ze wat zoetig worden, duw de garnalen in je saus en neem al gesneden, getoast stokbrood mee naar het strand. Aanvallen maar!Trek in een vega versie? Maak dan deze shakshuka met venkel en gekonfijte citroen.
Soep doet het eigenlijk altijd goed! Dus ook deze vegetarische tomaten-paprikasoep met feta wordt jouw nieuwe favoriet. Tomaat en paprika vormen de perfecte basis en de oregano en venkelzaad zorgen voor de warme smaak. Maak stiekem iets te veel, dan heb je meteen een goede lunch!Nog meer zin in soep? Deze kruidige linzensoep is ook heel lekker!
Paprika is een populaire vruchtgroente, logisch want je kun ‘m in tal van gerechten verwerken. De puntpaprika is wat zoeter dan de gewone paprika en is goed geschikt om te vullen. Deze Midden-Oosterse variant zet je binnen een handomdraai op tafel. Je serveert hem als bijgerecht.
slablad met garnalen, kimchi & pittige gebakken rijst
Slablaadjes zijn verschrikkelijk ondergewaardeerd. Wij zien ze vooral als een vervanger voor wraps en taco's, maar in Azië is het een volwaardig gerecht: san choy bow. Deze variant met kimchi is heerlijk fris en pittig. Maak ook deze variant met sinaasappel en eendenborst
Herontdek ijsbergsla en serveer de toch wat 'gewone' krop met deze supergroene dressing. Scheur de bladen lekker grof, daar wordt de salade extra knapperig van, en het ziet er ook nog eens mooi uit. Peultjes over? Maak sambal goreng met tahu
bloemkool-rucolasoep met mascarpone en cannellinibonen
Gooi de stronk en bladeren van bloemkool niet weg! Je maakt er namelijk deze heerlijke soep met mascarpone en rucola mee. Heb je wat mascarpone over? Ga dan voor een lekker romig toetje.Daar hebben we wel wat inspiratie voor natuurlijk! Zoals limoncellocrema met mascarpone (zie recept), deze bellini-trifle met amaretti & citroenmascarpone of een koffietrifle met marsala en mascarponeroom.
Risoni – ook wel orzo – is een van de kleinste pastasoorten, letterlijk betekent het ‘grote rijst’. Risoni gaat vooral in soep, maar voor salades en bereid als risotto is deze mini-pasta ook heel geschikt. In deze risoni gaat gebakken pancetta, rode puntpaprika en shiitake. En een flinke hoeveelheid rucola voor wat pit. Een echt lekker Italiaans recept.
rucola-gnudi met pomodorinisaus en pijnboompittenkruim
Gnudi (spreek uit njoedie) vind je steeds vaker op de menukaart. Het zijn een soort gnocchi, maar dan gemaakt met ricotta in plaats van aardappel. In dit recept gebruiken wij kwark in plaats van ricotta, ook heel lekker!
Elke maand kiezen we een kaaskampioen, kaas die speciale aandacht verdient en geven we je een toprecept. Op de plank: Hollandse geitenkaas. We maakten er deze prachtige geitenkaastaart met uienchutney & rucola mee. Een feestelijk voorgerecht of makkelijk hoofdgerecht voor doordeweeks. Nog meer hartige taarten!
Deze frittata met radicchio en ricotta erin is superlekker met een paar plakken gebakken pancetta op een stevige desemboterham. En lekker snel klaar! Frittata is ook een geweldige manier om een restje groente op te maken. Stukje over? De frittata is koud ook lekker als lunch de volgende dag!
Zoek eens verder op onze site op frittata, dan vind je nog meer heerlijke recepten. Deze bijzondere souffléfrittata bijvoorbeeld!
Ook Julie is in de ban van de verse oogst en presenteert haar menu met een soufflé-omelet – alleen dan met Turkse twist, want ze geeft er yoghurt bij met warme aleppo-boter (hmm!), een beetje zoals çilbir.Tip: Schep wat van de aleppoboter over de yoghurtsaus voor een gemarmerd effect.
Stoof van prei, snijbiet en cavolo nero maak je helemaal af met gerijpte feta. Als je met wat meer aandacht kiest voor authentieke kaas-soorten, proef je dat zeker terug in je gerechten.
Onweerstaanbaar mooi met dat vlechtwerk bovenop. Maar vooral de geweldige combi van hazelnoten, pure chocolade en frambozen doet je direct al naar de volgende crostata verlangen.