aardappels bakken is een kunst volgens Bijdendijk – zo doet hij het

Joris bakt graag aardappels maar dan perfect. Hij begint met een heel lekkere Nederlandse aardappel zoals de biologische golden marie of nieuwe oogst doré. En dan? Lees snel verder voor zijn gouden tips.

Als Joris thuis het rijk alleen heeft en geen rekening hoeft te houden met zijn gezin, bakt hij graag een pan vol knapperige aardappels. ‘Aardappels goed bakken is een kunst’, zegt Joris.

De 7 gouden aardappel tips van Joris Bijdendijk

aardappelen joris bijdendijk
FOTOGRAFIE: WOUT HENDRIKS | STYLING: DEBBIE DEMANGELAERE.

Kies vastkokende aardappels

Die zuigen minder vet op tijdens het bakken en worden toch krokant.

Voorkoken?

Ja doen, dan weet je zeker dat de aardappels vanbinnen mooi zacht zijn. Door het koken komt er bovendien een zetmeellaagje op de buitenkant van de aardappel dat heerlijk krokant bakt.

Kook de hele aardappels goed gaar

Laat ze helemaal afkoelen (aardappels van de vorige dag zijn het beste!) en snijd ze in stukjes of plakjes.

Welk vet?

In geklaarde boter (ghee) of olie bakken aardappels perfect bruin, zonder dat het vet verbrandt. Tegen het eind van de baktijd kun je een klont roomboter toevoegen, voor de smaak. Olie kun je heter maken dan boter. De melkbestanddelen in boter verbranden gemakkelijk.

Verhit het vet eerst

En voeg dan pas de aardappels toe. Die schroeien dan meteen dicht waardoor ze minder vet opzuigen.

Bak niet te veel aardappels tegelijk

Een enkele niet al te volle laag in de pan werkt het beste.

Laat de aardappels rustig bakken

en schud of schep ze af en toe om, zodat ze rondom goudbruin en knapperig worden.

Lees ook: dit interview uit delicious. 2013 met een piepjonge Joris Bijdendijk

gebakken aardappels met rozemarijn
RECEPTEN: LOUIS TIKARAM & GEORGE CALOMBARIS | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.