op zoek naar recepten met tomaten? Van gele, kleine kerstomaten tot coeur de boeuf joekels

Op de tomatentour! Een heerlijke Italiaanse pasta met tomatensaus, een Spaanse gazpacho, een lekkere dot ketchup: wat zou ons culinaire leven zijn zonder die dieprode, zondoorstoofde tomaat? Niet gek dus, dat we door de jaren heen een giga collectie aan recepten met tomaten hebben opgebouwd.

Bekijk ook deze lijst: 24 gezonde visrecepten, want vette vis mag vaker op tafel

Het is het zinnebeeld van het zonnige zuiden, een groente die eigenlijk vrucht is en zich presenteert in een kleurenpalet dat heen en weer schiet tussen lichtgeel en bijna diepzwart. 

De tomaat komt in vele geuren, kleuren en smaken. En in flessen en blikken. Of gewoon uit het mandje, uit eigen tuin. Van de klassieke vleestomaat, grotere trostomaten, pruimtomaten en de heerlijke coeur de boeuf-tomaten. Kweek je ze zelf dan heb je vaak meer succes met de kers- en kleine pruimtomaatjes.

Kiezen maar!

Ze bestaan echt: gele, witte, roze en zelfs zwarte tomaten. Mooi in de moestuin en een feest op je bord. In een bonte salade bijvoorbeeld, of wat dacht je van gele tomatengazpacho? Qua smaak doen ze niet onder voor de ouderwetse rode tomaat. Sterker nog, de gele tomaat smaakt zelfs nog iets zoeter. Ook dat ‘ouderwets rood’ valt te betwisten; het Italiaans woord pomo d’oro (gouden appel) bestaat al eeuwenlang en zegt iets over de tomaten toen, die veelal geel waren.

Tomaten uit de kas

We zijn een van de grootste tomatenproducenten ter wereld, ongelofelijk toch? Terwijl landen als Spanje of tomatenthuisland Mexico overgoten worden met de zonnestralen die de tomaten hun zoetje geven, produceren wij in ons regenachtige kikkerlandje een kleine miljard kilo tomaten. En dat zijn echt allang niet meer die verfoeide Holländische Wasserbombe.

De hele zomer tomaten!

Zoveel lekkers maak je van een paar tomaatjes. Gewoon zo, op een goed stuk toast met mayonaise of olijfolie, vlokkerig zout, en een paar blaadjes basilicum of bieslook. Of in ketchup. Een simpel pureetje met zout, peper, salie, azijn, suiker en nog een paar geheime ingrediënten volstaat.

De tomaat is natuurlijk een ideale culinaire huwelijkspartner. Denk aan haar vrijages met basilicum, knoflook, ui, tijm, oregano, chilipepers, kaas en ei. Is de oogst uitbundig, dan kunnen we ons geluk niet op en eten we de hele zomer tomaten. Zodat ze je oren niet uitkomen: een verzameling van onze favoriete recepten met tomaten.

Sauzige recepten met tomaten

Welke tomaat je het beste kunt kiezen voor een lekkere tomatensaus, zo’n een die niet waterig is en perfect zoet-zuur? Ga voor stevige, smaakvolle tomaten zoals pruimtomaten. Of in de winter voor gepelde pruimtomaten uit blik. Het geheim van de meeste tomatensauzen is tijd: laat het zeker een half uur pruttelen zodat de suikers in de tomaten kunnen karamelliseren.

spaghetti met tomatensaus
Klassieke spaghetti met tomatensaus, ansjovis en knoflook met bovenop panko en feta. Wikkel dat maar om je vork!
Panko over? Maak deze pokebowl met (vega) kip en soja-gembermayo
naar recept
spaghetti met tomatensaus
indische speklapjes in ketjap-tomatensaus
Meestal worden speklapjes in de koekenpan of op de barbecue gebakken. Speklapjes stoven is iets minder bekend. Terwijl op deze manier het verrukkelijke spekvet samensmelt met de tomaat en ketjap. Om je vingers bij op te eten, zo lekker!Ontvang je onze nieuwsbrief nog niet? Schrijf je hier in en ontvang 2x per week de fijnste culi hotspots, tips & tricks en lekkerste recepten meteen in je inbox.
naar recept
speklapjes - delicious
homemade tagliatelle met lente ui, pancetta en tomatensaus
Pasta, pasta, pasta…we raken er niet over uit gepraat! Zelf pasta maken is natuurlijk allerleukst, dus legt Mister Maarten het ons in delicious.juni (2014) haarfijn uit en geeft ons op de koop toe ook nog dit recept voor homemade tagliatelle met lente-ui, pancetta en tomatensaus!
naar recept
tagliatelle_homemade_tomatensaus - delicious
gnocchi met zoete tomatensaus van Jamie
Jamie Oliver: 'Met prachtige groenten en een beetje creativiteit kun je niet alleen dikke lol hebben maar ook fantastisch lekkere gerechten creëren'. Voor deze aardappelgnocchi met verse spinazie en een hazelnootpesto heb je één pan nodig en een vijzel, dat is alles!
Ook uit één pan: de allerbeste risotto
naar recept
jamie oliver 30 minuten eenpansgerechten in 30 minuten gnocchi met zoete tomatensaus van Jamie
gehaktballetjes met ’n eitje en tomatenmascarponesaus
Gevulde gehaktballetjes, daar hebben we zin in vanavond! Met een heerlijk romige tomatensaus met mascarpone. Bij Janneke thuis een echt familiefavoriet.
Hoe maak jij de beste gehaktballen? Wij geven tips!
naar recept
gehaktballetjes met een kwartelei
tomatentaart met geitenkaas
In de zomer is er een mega aanbod aan smaakvolle zoete tomaten. Ze gaan in de salade, we slaan ladingen in voor onze home made tomatensaus én ketchup, doen ze in de vissoep en grillen ze op de bbq. Of even lekker makkelijk in een simpele tomatentaart met geitenkaas.
naar recept
tomatentaart-delicious
spruitjesstoof in tomatensaus & vis in chermoula
Spruitjes zijn natuurlijk echt niet alleen Nederlands. Dat proef je in deze Marokkaans geïnspireerde stoof met veel specerijen.
naar recept
spruitjesstoof
pasta met broccoli-tomatenroomsaus en saucijs
Janneke verdrijft de kou met heerlijk winterfood. Neem nou deze pasta met broccoli-tomatenroomsaus. Heel fijn én het staat in een half uur op tafel!
naar recept
warme bonen-olijvenkoeken met tomatendipsaus
Op de redactie krijgen we regelmatig culi-vragen van lezers. Zoals deze vraag van Madeleine Hamans: ‘Waar blijven de witte bonen in het recept Warme bonen-olijvenkoeken met tomatendipsaus uit het oktobernummer? Het is logisch dat ze in het beslag komen maar helaas staat dit nergens vermeld!’ 
Het antwoord van onze culi-redacteur Trudelies luidt als volgt: ‘U hebt helemaal gelijk! Ondanks dat we testen (soms meerdere keren) en de tekst nog meerdere keren gelezen en gecheckt wordt, slipt er toch af en toe weer een foutje door! Heel vervelend, maar fijn dat u zo opmerkzaam bent. De bonen moeten inderdaad door het beslag.’
naar recept
bonen-olijvenkoeken-delicious
gebraden kip in tomaten-dragonsaus met pasta
Laat je niet misleiden door de bereidingstijd: dit gerecht is juist je allerbeste vriend wanneer je een druk bestaan hebt. Je hoeft kip alleen maar even de oven in te schuiven en de saus op het vuur te zetten. Terwijl alles gaart heb jij je handen vrij voor klusjes, spelletjes of… Beide!
Nog praktischer: maak de kip een dag van tevoren, dan hoef je alleen nog maar te plukken, te roeren en te serveren. Buona cena!
naar recept
gebraden kip ragu tomatensaus
heilbot met tomatenolijvensaus
De lekkerste tomatensaus maak je heel snel zelf. Mooie vis erin en hup in de oven! Extra fijn: je kunt een dag van te voren beginnen met voorbereiden
naar recept
vette vis heilbot met tomatenolijvensaus-delicious
kapucijners in tomatensaus met pancetta
Lekker klassiek: kapucijners in tomatensaus, maar dan met pancetta! Tip: als je dit een dag eerder maakt, trekken de smaken nog beter in.
Nog zo'n tijdloze topper: minestrone met cannellinibonen.
naar recept
eenpansgerechten makkelijk
spetsofai: geroosterde worstjes in pittige tomatensaus met paprika & ui
In Athene, waar dit gerecht met pittige worstjes en tomatensaus zijn roots heeft, is de zon net zo gul als de keuken.
naar recept
gezonde herfstrecepten
romige polenta met venkelworstjes en parmezaan-tomatensaus
Polenta staat bekend om zijn multi-inzetbare karakter. De room en de parmazaan maken het tot een heerlijk feelgood gerecht. Aan tafel!
Je kan nog veel meer met polenta! Bijvoorbeeld polentafriet met parmezaan en rozemarijn.
naar recept
Romige polenta met venkelworstjes - delicious
tortelloni met gehaktballetjes in tomaten-ricottasaus
Tortelloni is een pastasoort waarbij de pasta wordt gevuld met verschillende ingrediënten, zoals tomaat of kaas. Tortellini is de kleinere variant en wordt vaak gevuld met vis of vlees. Heerlijk met gehaktballetjes en tomaten-ricottasaus.
Blijf in Italiaanse sferen met deze pasta met spinazie, mozzarella en citroenboter.
naar recept
tortelloni met gehaktballetjes in tomaten-ricottasaus - delicious
gegratineerde pasta in tomaten-chipotlesaus met walnootpesto
De pastasaus en walnootpesto zijn op zichzelf al heel erg lekker, maar die paar minuutjes onder de grill maakt deze pasta écht verrukkelijk.
Ook heel lekker: pasta met spinazie, mozzarella en citroenboter.
naar recept
Gegratineerde pasta tomaten-chipotlesaus - delicious
zoete aardappel in tomaten-linzensaus met mangochutney
Vegan stoven was nog nooit zo makkelijk én snel. De gember geeft het gerecht een pittige kick, en smaakt lekker fris in combinatie met de korianderzaadjes.
Weinig tijd? Maak dan een van deze Aziatische recepten die op tafel staan in 30 minuten.
naar recept
zoete aardappel in tomaten-linzensaus met mangochutney
vegetarische balletjes met halloumi in tomatensaus
Heerlijk vega deze balletjes van kikkererwten en halloumi. De kaas geeft de balletjes niet alleen een lekkere smaak, maar zorgt ook dat ze niet uit elkaar vallen. Ook heel fijn: je kunt tot 2 dagen van tevoren de vegaballetjes draaien en de saus koken.
Nog halloumi over? Maak er courgettekoekjes met halloumi bij!
naar recept
gnocchi met tomaten-gorgonzolasaus en pancetta
Vanavond ben je lekker snel klaar als je deze gnocchi met tomaten-gorgonzolasaus en pancetta maakt. Binnen 20 minuten heb je iets op tafel staan om je vingers bij af te likken.
Nóg lekkerder: schenk een straaltje van je favoriete olijfolie over de gnocchi vlak voor serveren.
En omdat we iedere dag wel gnocchi zouden kunnen eten… 14x gnocchi recepten die je binnen 30 minuten maakt.
naar recept
gnocchi met tomaten-gorgonzolasaus en pancetta - delicious - snelle recepten
gebakken gnocchi met tomaatjes, parmezaan & munt
Gebakken gnocchi? Gnocchi kennen we als zachte kussentjes. Bakken is minder bekend, maar heel erg lekker. Vooral kinderen zijn dol op die krokante Italiaanse aardappelkussentjes.


Iets meer tijd? Maak dan deze vega gnocchi uit de oven.
naar recept
gebakken gnocchi met tomaatjes

Koekjes, fritters en balletjes met tomaten

keftedes van tomaat
De perfecte vega versie van gehaktballetjes! Heerlijk gekruid met dille, peterselie en munt en er komt geen vleesvervanger aan te pas, alleen tomaat.
18 Griekse recepten om de zon in huis te halen
naar recept
keftedes van tomaat
tomaten fritters
Mutti® gepelde tomaten zijn royaal vlezig en stevig. Ze zijn ontveld en vervolgens ondergedompeld in een heerlijke, zachte passata.
naar recept
amandel-koftaballetjes met oertomatensalade
Een goed gevulde kom met onder meer quinoa, olijfolie, amandelen, koftaballetjes, oertomaten en plakjes feta. Ook handig: alles zit in één kom, dus neem deze amandel-koftaballetjes met oertomatensalade gerust mee het zonnetje in.
Amandel-koftaballetjes - delicious

Salade recepten met tomaten

In een salade voelt de zoete kerstomaat zich thuis, of roma. Je kan natuurlijk ook voor een combinatie van smaak én uiterlijk kiezen: de tijgertomaat, gele en oranje tomaten of wilde tomaten. Heerlijk simpel: dungesneden plakken van de vlezige coeur de boeuf. De kwaliteit van deze tomaten is zo goed, dat je er nauwelijks nog wat aan hoeft te doen.

pastasalade met gekneusde tomaatjes & zwarte knoflook-labne
Ga op zoek naar zwarte knoflook! Met super smaakrijke tomaatjes, romige labne, peterselie, chilipeper en komijn word je salade onweerstaanbaar.
Bekijk ook: 11x makkelijke koude pastasalades
naar recept
pastasalade met gekneusde tomaatjes en zwarte knoflook labne
tomatencouscous met fetapakketje
Het fetapakketje wordt lekker zacht en romig op de grill. Door de combinatie van verse én gedroogde tomaten geef je de couscous een intense tomatensmaak.
Tip: heb je geen bbq of plek in de tuin of op je balkon, maak dit gerecht dan gewoon in een grillpan. Verhit de pan altijd op hoog vuur goed voor en zet de afzuigkap op max.
11x recepten met (parel)couscous
naar recept
tomatencouscous met fetapakketje
artisjokken-tomatensalade met radicchio en burrata
Serveer de authentieke smaken van onze favoriete cucina! Met deze salade met artisjokken en tomaten start jij je Italiaanse diner heel goed.
naar recept
artisjokken tomatensalade en burrata | delicious
panzanella met oertomaten en yoghurtplatbrood
Panzanella is een traditionele Toscaanse salade met stukjes oud brood en tomaten die in vinaigrette gemarineerd zijn. In deze moderne versie wordt platbrood gebruikt als bordje.
Probeer ook eens deze Toscaanse broodsalade met ansjovis!
naar recept
panzanella oertomaten
lamssouvlaki met tomaten-fetasalade
Souvlaki is ook heerlijk om op de barbecue te roosteren! Extra lekker met notenrijst of een gepofte aardappel.
Lekkere afsluiter: Griekse sinaasappel-revani met metaxa
naar recept
souvlaki met tomaten-fetasalade
toscaanse tomaten-broodsalade met vers gezouten ansjovis
In delicious.april 2014 gaat Mister Kitchen op jacht naar Hollandse ansjovis. Een paar jaar geleden kregen wij onderstaand ansjovis-recept van Leonardo Pacenti van Toscanini (Amsterdam).
naar recept
toscaanse broodsalade ansjovis - delicious
Ottolenghi’s panzanella met saffraantomaten en gepekelde rode ui
Deze panzanella is een klassieker op de Florentijnse menukaart. Het is een salade die valt of staat met de kwaliteit van ingrediënten: haal ze het liefst op de boerenmarkt. Deze versie is er eentje à la Yotam met spannende honing-saffraantomaten.Probeer ook deze panzanella met burrata en avocado.
naar recept
Panzanella Ottolenghi - delicious
gerst-tomatensalade met harissa-biefreepjes
Volkoren graanproducten zitten tjokvol voedingsstoffen. Heerlijk als basis voor frisse salades met groenten van het seizoen of in feestelijke gerechten voor zomerse diners.
Maak ook deze freekeh en zalm met honing-paprikaglazuur.
naar recept
gerst-tomatensalade met harissa-biefreepjes - delicious
Spaanse wittebonensalade met artisjok & tomaat-ansjovisdressing
Culinair redacteur Merijn Tol duikt in de bonen. En wel bij 'bonengek' Henk Zuidema, die het Friese Woudboontje en meer lekkere Hollandse bonen teelt in Friesland. Natuurlijk maakt ze er heerlijke recepten mee, zoals deze Spaanse bonensalade met een zilte ansjovisdressing en geroosterde tomaat.
Bekijk ook: peulvruchten: alles over de (bijna) heilige bonen + recepten
naar recept
Spaanse bonensalade
burrata caprese met aubergine en tomatenzaadjes
Burrata is mozzarella met een hart van dikke room. Samen met de zure tomatenzaadjes komt de romige smaak nog beter uit. Schenk er een lichte, zachte wijn bij die goed past bij mozzarella (en dus burrata): soepel en niet te krachtig rood, rosé of wit kan allemaal. En bij de frisse smaak van tomaten hoort een wijn met frisheid.
naar recept
tomaten-perziksalade met basilicum & miso-sesamdressing
Lange tijd waren fruitsalades een no go. Hoogste tijd om ze van dat imago te verlossen. Geef ze bij de BBQ, als voorgerecht of serveer ze op warme dagen als lunch. Dit is een topcombi van Hollands zomerfruit + Italiaanse basilicum + dressing met Japanse twist!
naar recept
tomaten perzik salade

Tomatensoep

geroosterde-tomatensoep met druiven, walnoot en ricotta
Een juweel van een soep! Merijn schreef voor ons kerstnummer 5 fantastische soepen die stuk voor stuk indruk maken qua smaak én presentatie. Onze stiekeme favoriet is deze tomatensoep, die van zichzelf al lekker is, maar door de geroosterde tros druiven er überfeestelijk uitziet. 
naar recept
Tomaten-broodsoep met rozemarijn
Met tomaten uit blik, rozemarijn als smaakmaker en extra groente is deze tomaten-broodsoep onze winterversie van pappa al pomodoro, de goddelijke Toscaanse tomaten-broodsoep. Kies een stevige broodsoort als desem, ook bruin desembrood is lekker voor deze soep uit de cocina povera.

Nog zo’n lekker Italiaanse recept voor stevige soep?

naar recept
tomaten-broodsoep met rozemarijn
Tomaten-paprikasoep met feta
Soep doet het eigenlijk altijd goed! Dus ook deze vegetarische tomaten-paprikasoep met feta wordt jouw nieuwe favoriet. Tomaat en paprika vormen de perfecte basis en de oregano en venkelzaad zorgen voor de warme smaak. Maak stiekem iets te veel, dan heb je meteen een goede lunch!
Nog meer zin in soep? Deze kruidige linzensoep is ook heel lekker!
naar recept
tomaten-paprika soep met feta - delicious
heldere tomatensoep
Zintuigen kunnen je bedriegen… je ruikt en proeft tomatensoep, maar wat je in je bord ziet, is helemaal helder. Deze heldere tomatensoep – consommée is de chique naam – kun je heel makkelijk 1 dag van tevoren maken en later langzaam verwarmen. De soep is vegan, maar ook heel lekker met in elk bord een kort gegrilde coquille.
In Japan zijn ze ook meesters in het maken van lichte, heldere soep met groenten. Probeer deze ook eens!
naar recept
heldere tomatensoep - delicious
geroosterde tomatensoep met crostini’s
Hoe laat je een tomaat nog meer naar tomaat smaken? Door ‘m te roosteren. Dan concentreren de smaken zich, want het water verdampt en de suikers in de tomaat karamelliseren een beetje. In les 6 leer je hoe je geroosterde tomatensoep met crostini’s maakt.
naar recept
geroosterde tomatensoep met crostini’s | delicious
tomaten-groentesoep met ballen
Met Hollandse klassiekers is niks mis vinden wij. Iedereen houd van soep met ballen, sterker nog groentesoep met ballen is de meest gegeten soep in Nederland.
Ook lekker: tomatensoep met geroosterde paprika en knoflookciabatta
naar recept
Tomaten-groentesoep met ballen - delicious
romige tomatensoep
Goed eten hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Makkelijk te maken, snel klaar en weinig ingrediënten. Voila, een romige tomatensoep. Wat wil je nog meer? Rooster voor een intense zoete tomatensmaak de tomaten in de oven tot ze zacht zijn en voeg ze dan bij de bouillon. Voor een stevige maaltijdsoep scheur je grof boerenbrood of een ciabatta in grove stukken en roer deze op het laatst door de soep. Besprenkel met flink wat extra vergine olijfolie.
naar recept
tomatensoep-delicious
gazpacho met tomatensalsa
Wij zijn fan van gazpacho! Lekker fris en perfect voor bij zomerse temperaturen. Dit recept past helemaal in het rijtje van lekkere koude soepjes. De frisse smaak van komkommer en tomaat maken dit gerecht een heerlijk geheel. Enjoy!
soep van geroosterde paprika en tomaat met madera-room
Wat is er leuker dan kerstkoken mét en voor je familie? Voor de kinderen versier je deze geroosterde paprika soep met room en dungesneden tomaat. In de volwassen versie doe je een scheut madera en reepjes geroosterde paprika.
Je kunt de soep en madera-room 2 dagen eerder maken. Bewaar afgesloten. Neem de soep ruim 1 uur voor serveren uit de koelkast en verwarm 10 min. op laag vuur. Haal de maderaroom 15 min. voor serveren uit de koelkast.
naar recept
soep geroosterde paprika kerstdiner familie

Pizza, quiche en nog meer taart-achtige recepten met tomaten

pizza met gekonfijte tomaatjes
Janneke Philippi kookt voor delicious. altijd gerechten, die makkelijk te maken zijn. En met nooit meer dan 10 ingrediënten, die je gewoon bij de supermarkt haalt. Maak haar snelle pizza met gekonfijte tomaatjes en paddenstoelen. In 30 min. ben je klaar!
Is je oven nu toch goed heet voor de pizza's? Maak ook deze vegetarische pizza parmigiana!
naar recept
pizza met gekonfijte tomaatjes
tarte tatin met tomaten & manchego
Zoet gekaramelliseerde tomaat & ui op een bodem van knapperige laagjes bladerdeeg. Een showstopper van een omgekeerde taart, waar je er gerust twee van wil bakken.
Tip: heb je vegan eters te gast? Vervang dan de boter en het bladerdeeg door een plantaardige variant en laat de manchego achterwegen. Dan kunnen zij ook meegenieten van deze hartige tarte.
Dol op bladerdeeg? Maak dan ook eens deze snelle vega bladerdeegtaartjes.
naar recept
tarte tatin met tomaat & manchego
Tomatengratin met parmezaan, gekaramelliseerde knoflook & salsa verde
Gratins zet je direct uit de oven op tafel. Deze variant zonder room is een stuk lichter dan veel traditionele gratins, en net zo smaakvol. De twee verschillende soorten tomaten karamelliseren samen met de knoflook in de hete oven. Daar worden ze heerlijk zoet en sappig van. De salsa verde frist de boel op en de knapperige crouton-kaaskorst geeft het gerecht een lekkere bite.
Tip: Eet je deze gratin als hoofdgerecht? Geef er dan een lekkere bonensalade bij.
naar recept
catalaanse coca met kruidige tomaatjes
Coca is het Spaanse antwoord op pizza, of belegde ciabatta. De heerlijke, luchtige bodem is hier bedekt met sappige tomaatjes, komijn en verse kruiden. Een must try!
naar recept
Catalaans brood - catalaanse coca met kruidige tomaatjes
pizza met tomaten en pesto
De ultieme combi: pizza met tomaten en pesto. Alles zelfgemaakt, van het deeg en de pizzasaus tot de pesto. Dan smaakt je pizza zoals in Italië, superlekker dus! Kies goed rijpe tomaten in verschillende kleuren, dat ziet er leuk uit.
naar recept
pizza met gemengde tomaten en pesto - delicious
tomatentaart met dragonroom en oude geitenkaas
Je hebt echt niet veel nodig om een verrassend gerecht op tafel te zetten. Neem nou deze heerlijke tomatentaart met oude geitenkaas, die maak je met slechts 5 ingrediënten! Easy.
Nog meer hartige taarten proberen? Maak deze taart met pesto en courgettesalade! 
tomatentaart-delicious
tomatentaartjes met Italiaanse-stijl hoemoes
Het hapje wat íedereen lekker vindt, dat zijn deze tomatentaartjes Italiaanse stijl met tomaten-hoemoes. Lekker hartig maar toch zoet door de geroosterde tomaatjes. Ook fijn: in de Hoemoes basilicum tomaat less salt zit maar liefst 25 procent minder zout!
naar recept
Maza-tomatentaartjes-hoemoeslesssalt
geroosterde tomaten-preigalette
Gooi overrijpe of gekneusde tomaten niet in de groene bak: zachtjes geroosterd in de oven geven ze een intense smaak. Perfect als vulling voor deze stoere groentegalette.
naar recept
quiche met gerookte forel en kerstomaatjes
Het voorjaar vraagt om lichtere gerechten. Vandaag een quiche met gerookte vis, kerstomaatjes en een frisse kruidige salade met avocado en mozzarella. Deze quiche kun je ook prima koud eten.
naar recept

Condimenten met tomaten zoals sambal & jam

Sambal met tomaat stap voor stap
Deze snelle sambal voor thuis is een recept van chef Titi Waber uit haar boek vol sambal. Een klassieker die pittig is maar niet extreem heet een sambal voor beginners dus. Het is genoeg voor een potje  van 50 ml, wil je meer dan verdubbel je de hoeveelheid.
naar recept
tomatenchutney
Chutney, relish, pickles… het ligt aan je moedertaal hoe je het noemt. In alle gevallen is het een bijgerecht van groenten of vruchten die met azijn, suiker en kruiden (bijna) worden stukgekookt. Belangrijk is de balans tussen het zout, het zoet en het zuur. Ook de specerijen spelen een prominente rol.
naar recept
tomatenchutney basis | delicious
zoete-aardappelchips met kruidig gehakt en tomatensalsa
Als je aan zoete aardappel denkt, denk je al snel aan sweet-potato fries. Deze zoete-aardappelchips is nét zo lekker! Voeg daar frisse tomatensalsa, romige avocado, kruidig gehakt en verse padrón bij en je hebt een heerlijke variatie op nacho’s.
naar recept
zoete aardappelchips met kruidig gehakt | delicious
taco’s met witte-koolsla, bonen & tomatensalsa
Minta & Mae koken vegetarische gerechten met een seizoensgroente in de hoofdrol. Dit keer is dat witte kool, waarmee ze heerlijke taco's met witte-koolsla, bonen en tomatensalsa maken.
naar recept
taco’s met wittekoolsla bonen en tomatensalsa
kip met vijgentomatenjam, tijm en laurier
Met dit gerecht wordt je huis in no time gevuld met heerlijke geuren. Het kost even wat tijd maar maak je geen zorgen want je harde werken wordt beloond met kip om je vingers bij af te likken.
Maak je diner compleet met deze heerlijke gekonfijte venkel met citroen en walnoten.
naar recept
kip met vijgentomatenjam
nasi met tofoegehakt en snelle tomatensambal
Kook de rijst voor deze nasi liefst een paar uur of een dag eerder. Afgekoelde rijst plakt minder en bakt mooi los en luchtig. Maak wat extra tomatensambal en bewaar in een gesteriliseerd potje in de koelkast.
nasi

En nog veel meer heerlijke recepten met tomaten

broodkrans met kwartelei en tomaatjes
Echt uitpakken met het ontbijt op zondag? Maak een feestelijke krans van kleine broodjes en verstop in elk broodje een kwartelei. Je kunt bovenop elk broodje ook nog een kerstomaatje meebakken. Je zult zien: voor herhaling vatbaar!


Voor het gezonde gevoel maak je er een supersnelle citrussalade bij.
naar recept
paaskrans broodkrans met kwartelei
Garnalen met tomaatjes, spinazie en feta uit Bakplaatbijbel
Dit recept uit Janneke's kookboek Bakplaatbijbel is lekker met witte rijst of pitabrood.
Je kunt blind vertrouwen op Jannekes recepten, want die zijn makkelijk te maken én je oogst er altijd succes mee. Als geen ander verstaat ze de kunst om met een simpele draai van gewone ingrediënten iets bijzonders te maken.
naar recept
Bakplaatbijbel Garnalen met kerstomaatjes, spinazie en feta
vega-pakketjes met snijbiet, burrata & tomatenolie
Romige burrata met kleurrijke groentepakketjes vól smaak en homemade tomatenolie met saffraan. En dat allemaal binnen 30 minuten op tafel.
Bekijk ook onze favoriete recepten met burrata.
naar recept
burrata
gegrilde gevulde vleestomaten met gepofte aardappels en Hüttenkäse
Gevulde groenten met vers gehakt is eigenlijk altijd wel goed. Combineer het met gepofte aardappels en Hüttenkäse en het wordt delicious.! Extra speciaal en veel bekijks krijg je met coeur de boeuf*-tomaten: bijzonder van vorm én smaak.
naar recept
gegrilde gevulde vleestomaten - delicious
gebakken polenta met feta, bechamel en za’atar-tomaten
Het is géén pizza, hield Noor vol toen ze het over deze ovengebakken polenta had, hoewel die toch echt op een enorme pizza lijkt. Het eindigde uiteindelijk met een hele reeks namen in de Testkeuken, zoals: ‘polenta-pizza’, ‘polizza’ of ‘polenta not-a-pizza’.
Hij ziet er bijzonder lekker uit, met de gele en rode kleuren en de prachtige gouden randen. Serveer er een witlofsalade of een groene bladgroente bij. U kunt hem, als u wilt, glutenvrij houden door de bloem door glutenvrije bloem te vervangen.
naar recept
gebakken polenta ottolenghi test kitchen
gestoofd rundvlees met tomaatjes, harissa & balsamico-azijn
In Amerika kennen ze het als brisket, in Nederland noemen we het borststuk.
Kook je voor een grote groep? Dit recept voor gestoofd rundvlees is dan ideaal! Je kunt er al een dag van tevoren mee beginnen en de volgende ochtend in de oven schuiven.
Voorbereiden? Begin 1 dag van tevoren met het marineren van het vlees.
Je kunt het vlees ook een dag eerder al bereiden. Warm het dan op de dag zelf in een pan met deksel op in de saus in de oven op lage temperatuur.
naar recept
zoveel gram vlees vis groenten reken je per persoon
bruschetta met artisjokken en gekonfijte tomaat
Heerlijk krokant gegrild rogge-zuurdesembrood met zacht gekookte artisjok. Start je diner met een knaller of serveer op een groot bord tijdens een borrel.
naar recept
bruschetta met artisjok en tomaat | delicious
bruschette met tomatenconfit en ricotta
Het ultieme hapje vooraf bij een Italiaans diner: bruschette met tomatenconfit en ricotta. Simpel, snel klaar en ooooh zó lekker. Schenk iedereen een glas wijn in en het goede leven kan beginnen… Als je toch bezig bent, maak deze bruschette variant dan ook…
naar recept
tomatenbruschette - delicious
camembertschnitzel met Provençaalse tomaten
Met minder dan 10 ingrediënten en in een half uur tijd staat deze klassieker met een twist op tafel! De camembert smelt iets uit het vlees. Dat mag, want zo geeft de kaas smaak aan het braadvocht. Wil je liever alle camembert in het vlees houden, gebruik dan meer prikkers om het vlees goed af te sluiten.
Toch geen zin in camembert? Probeer dan Janneke's roomschnitzel met paprika en champignons.
naar recept
crêpe met spinazie, tomaat en ’n eitje
Vandaag doen we een vega-dag met deze heerlijke spinazie- tomaatcrêpe met een eitje erop. Een gerecht met Franse roots! Altijd fijn, met zo weinig ingrediënten zoiets lekkers maken. Binnen het halfuur klaar, dus ideaal voor een doordeweekse dag. En ook nog met een royale portie spinazie, dus met de groenten zit je goed. Bestrooi de flensjes als ze uit de oven komen met extra nootmuskaat.En maak voor toe zo’n Franse appeltaart met rozemarijnsiroop. 
naar recept
vegetarische paasrecepten Spinazie-tomaatcrèpe - delicious
lamsschenkels met tomaat, rozemarijn en borlottibonen
Stoven in wijn en bouillon geeft de lamsschenkels extra veel geur en smaak. De voorbereiding is maar een halfuurtje, daarna moet het vlees drie uur stoven en wordt het botermals! De schenkels krijgen een kick als je last minute gremolata toevoegt van citrusschil, peterselie en gehakte knoflook.
En dan morgen weer een dagje vega… 
naar recept
lamsschenkels met tomaat
dungesneden zeebaars met gekonfijte tomaat en pancettavinaigrette
Zeebaars is zo stevig en smaakvol dat je er zeker niet te veel mee moet doen in de keuken. De vinaigrette vult de smaak van de rauwe zeebaars perfect aan. Maak dit heerlijke recept en proef het zelf!
naar recept
Zeebaars-delicious
lamsbiefstuk met tomaten-rozemarijnkorstje
Haal het voorjaar in huis met lekkere, frisse gerechten. Er zijn nu nog niet veel verse groenten (op wat lekkere raapstelen na dan), dus zijn diepvriesgroenten ideaal. Voor onderstaand gerecht heb je lamsbiefstuk nodig. Je kunt ook voor gewone biefstuk kiezen, lamsbiefstuk is namelijk niet in elke supermarkt even goed verkrijgbaar. Maar ga je voor pure perfectie? Kies dan een lamsbiefstuk.
naar recept
lamsbiefstuk met tomaten-rozemarijnkorstje - delicious
ossenstaart met abdijbier en tomaat
Vaak te vinden in soep, maar net zo lekker in een stoof. Heerlijk met een vers afgebakken focaccia. Janneke tipt: ‘Ik haal het vlees na het stoven al in de keuken van het bot. Je kunt er ook voor kiezen de stukken ossenstaart met been te serveren. Op een stoere plank bijvoorbeeld, met een kommetje saus en een stuk brood.’
naar recept
ossenstaart
lauwwarme trostomaatjes met geroosterde ricotta
To die for: warme, zoete tomaatjes bij romige ricotta… mmmmm!
naar recept
ricotta met geroosterde tomaten
thaise viscurry met pompoen en tomaat
Curry-liefhebbers opgelet! Deze heerlijke, snelle Thaise viscurry met schelvisfilet, pompoen en tomaat is heerlijk. Ook lekker met zalmfilet of coquilles!
naar recept
thaise viscurry - delicious
honingspek met ei, geroosterde tomaatjes  en tijmzout
Trakteer jezelf of iemand anders op zondagochtend op dit heerlijke ontbijt met honingspek, ei, geroosterde tomaatjes en tijmzout. Ook geschikt voor het kerst- of paasontbijt. 
naar recept
honingspek met ei, geroosterde tomaatjes en tijmzout
fregola met zeefruit en tomaten
Een heerlijke mix van verse mosselen, witvisfilet, calamari en garnalen.. Alle ingrediënten zitten in één pan en tóch is deze fregola met zeefruit en tomaten alles behalve saai.
naar recept
fregola met zeefruit en tomaten | delicious
hartige pompoenpap met kerstomaatjes
Pompoenpap is een prima begin van de dag! Ontbijtpap hoeft niet altijd zoet te zijn. Je kunt aan havermout ook groenten en een snuf zout toevoegen. 
Probeer ook eens deze pap met eieren en spek!
naar recept
pompoenpap - delicious
vistajine met tomaat en aardappel
Vrijdag visdag. Gezellig met zijn allen rond de grote tajine waaruit heerlijke geuren opstijgen.
naar recept
vis tajine-delicious
dubbelgebakken soufflés met gekaramelliseerde tomaatjes
Ze zijn ultraluchtig: deze dubbelgebakken soufflés. Maak van de tomaatjes extra veel, want ze blijven gekoeld en onder een laagje olijfolie zeker een maand goed.
naar recept
souffles tomaatjes