De knobbelige knolselderij is misschien wel de bekendste van alle knollen. Deze wintergroente kun je vrijwel het hele jaar kopen. Wij zijn fan, omdat de groente ongelofelijk veelzijdig te gebruiken is. Laat je inspireren door deze 22 recepten met knolselderij!
In dit artikel verzamelden we ál onze favoriete recepten met knolselderij. En dat zijn er nogal wat. Want deze knol uit de selderijfamilie geeft heel veel smaak. In soep, saus en in combinatie met veel andere groenten.
Het aromatische vruchtvlees kun je rauw eten – in een waldorfsalade! – maar ook gebakken of geroosterd of gestampt tot puree smaakt knolselderij lekker. Gefrituurd als frietjes weet je niet wat je proeft! En… oer- Hollandse erwtensoep kan natuurlijk niet zonder knolselderij.
Dit kun je ook van knolselderij maken
Groentepuree: vervang een deel van de aardappelen door knolselderij en kook en stamp er puree van. Je kunt er ook nog andere knollen en wortels doormengen, als koolraap, wortels en bijv. pastinaak.
Pompoensoep met pit: fruit flink wat ui en knoflook met kerriepoeder en wat chilipeper. Voeg wat schoongemaakte pompoen en knolselderij toe, een heel bosje koriander en 11⁄2 liter bouillon en kook gaar. Pureer en serveer met dikke yoghurt.
Gebakken knolselderij: kook dikke plakken knolselderij bijna gaar, giet af en bak aan beide kanten bruin in boter. Beleg de laatste 3-4 min. met dikke plakken taleggio – Italiaanse kaas – en laat smelten.
Kijk hieronder voor meer recepten voor gebakken knolselderij, puree en soep!
Hoe schil je een knolselderij?
Ga je niet met onderstaande recepten aan de slag, maar wil je knolselderij gewoon koken? Snijd de wortels en het groen van de knol af. Snijd de knolselderij in dikke schijven van ongeveer 1 of 1,5 centimeter dik. Leg de schijven op je snijplank snijd de schil eraf. Verdeel de schijven in blokjes van ongeveer 1,5 centimeter.
Hoe lang moet knolselderij koken?
Doe de blokjes in een pan met ruim water en laat ze ongeveer 15 minuten koken.