Merijns Méditerranée: 8 heerlijke recepten van Merijn Tol

De Méditerranée blijft een heerlijke bron van inspiratie! In een nieuwe rubriek in delicious.magazine neemt Merijn Tol je mee op haar ontdekkingsreis van west naar oost, met verrassende gerechten en verhalen.

Zo vind je in delicious. januari haar recept voor çilbir: Turkse gepocheerde eieren met yoghurt. En vertelt ze meer over de Ottomaanse herkomst van het recept en yoghurt als ingrediënt. Nieuwsgierig? Bestel het nummer hier.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Over Merijn Tol

Merijn Tol is al jaren culi-redacteur bij delicious. Ze schreef kookboeken over de grote Méditerranée, waaronder recent Café Mazahar en De bijbel van de Libanese keuken. Als ze niet schrijft, kookt ze in haar modern mediterrane pop-up Café Mazahar en schrijft ze een gelijknamige nieuwsbrief via Substack. Ook vind je geregeld recepten van haar op deliciousmagazine.nl, @merijntol, @cafemazahar.

Om de nieuwe rubriek te vieren, delen we 8 mediterrane recepten van Merijn uit haar laatste boek en ons archief.

Uit haar laatste boek Café Mazahar:

De noten-zadencrunch van Merijn
Ok, daar is hij dan: de noten-zadencrunch die je óveral in Café Mazahar terugziet! Emma de Thouars kwam er speciaal een keer voor eten. Maar vrees niet, want het is belachelijk makkelijk te maken en in een wip heb je een flinke pot vol.
Handig, want deze crunch wil je nu altijd klaar hebben staan. Opwindend goedje, deze verslavende crunch. Daar hoort dan ook een dito nummertje bij: Yekfini nesma’ sotak van Libische Egyptenaar Hamid al Shaeri, uit de Habibi Funk-compilatie.
naar recept
Café Mazahar noten-zadencrunch
luie fatayer met spinazie, snijbiet, dille & granaatappelmelasse
Merijn Tol kookt uit haar nieuwste boek, Café Mazahar: modern comfortfood uit het mediterrane oosten. ’Je kunt veel kleintjes maken, maar ook één hele grote fatayer. Scheelt werk en is even verrukkelijk. Deze fatayer zit ook vol kruiden, niet klassiek, wel heerlijk.’
Met dit recept maak je 2 fatayers, goed voor 4 personen.
naar recept
luie fatayer cafe mazahar merijn tol
oranjebloesemflan met kaymak
Zonnig comfortfood voor elk moment van de dag: Merijn Tol deelt het met je in haar nieuwste boek Café Mazahar! Verse groenten, kruiden en smaakmakers als oranjebloesem staan in de spotlights.
Je kunt gelatine gebruiken of agar-agar, dat zorgt ervoor dat de pudding op een andere manier in je mond smelt, maar ze zijn alle twee even lekker. De combinatie van frisse citrus en room smaakt onweerstaanbaar.
‘Serveer deze flan met een dikke lik Turkse Kaymak of crème crue en pistachepoeder.’
naar recept
oranjebloesemflan cafe mazahar merijn tol

Uit het delicious.archief:

kisir
Culinair redacteur Merijn Tol en Nadia Zerouali reisden jarenlang door de Arabische wereld van Libanon tot Marokko: ze ontdekten de heerlijkste gerechten en drongen door tot in het hart van de moeders in de keuken. Met veel verhalen, simpele receptuur bomvol kruiden en specerijen, en prachtige foto’s die je meenemen op reis: voor iedereen die de Arabisch mediterrane keuken wil ontdekken. We geven je het recept voor hun Kisir waar ze zelf verslingerd aan zijn!
naar recept
kisir | delicious
mini-mussakhan
Dit zijn ware pronkstukken op een mezze-tafel! De combinatie van brood, olijfolie, sumak, ui en kip is weergaloos. Neem de lekkerste olijfolie die je hebt, liefst een heftige boerse.
Dit is een gerecht dat je perfect voorbereidt en afmaakt als iedereen met trek aan tafel gaat. Ook lekker: labneh met watermeloen!
naar recept
kip met vijgentomatenjam, tijm en laurier
Met dit gerecht wordt je huis in no time gevuld met heerlijke geuren. Het kost even wat tijd maar maak je geen zorgen want je harde werken wordt beloond met kip om je vingers bij af te likken.
Maak je diner compleet met deze heerlijke gekonfijte venkel met citroen en walnoten.
naar recept
kip met vijgentomatenjam
mini pita-pizza’s met za’atar, witte kaas en gekonfijte venkel
Kun je niet kiezen tussen pita's of een pizza? Met dit gerecht heb je het lekkerste van beiden! Ideaal voor feestjes, borrels en picknicks. Warm zijn ze het lekkerst, maar afgekoeld gaat zo'n schaal ook wel leeg hoor. Dat kan de redactie toevallig eigenhandig bevestigen.
naar recept
viskoekjes met peterselie en gezouten kappertjes
Dit zijn de viskoekjes van je dromen. Oké, misschien wat overdreven, maar ze zijn waanzinnig en heel geschikt voor in je gourmetpannetje!
naar recept

Lees ook: dé foodtrends en 55 recepten: dit vind je allemaal in delicious. januari

Auteursfoto_Merijn_preview