Aubergines zitten boordevol goeds, zijn lekker en gaan goed samen met veel verschillende ingrediënten. We geven je daarom 22 overheerlijke recepten met aubergine. Van tarte flambée tot kikkererwtensalade en van lamsschouder tot ravioli met ricotta.
Bekijk ook onze favoriete gerechten met courgette
Hoe rooster je een aubergine?
Iedereen wil zijdezachte, romige aubergine die in boter verandert zodra je je vork erin prikt. Goed nieuws: een aubergine roosteren is helemaal niet moeilijk! En heb je eenmaal zo’n gaar exemplaar voor je neus, dan kun je er allerlei heerlijks mee maken, van geroosterde aubergine met een lobbige tahinisaus tot dips en dromerige Italiaanse schotels bedolven onder de parmezaan (parmigiana!). Met deze techniek lukt je aubergine altijd.
Verwarm de oven voor op 220°C. Halveer de aubergines in de lengte. Kerf het vruchtvlees van de aubergines kruislings 1 cm in. Besprenkel de aubergines met olijfolie en bestrooi met zout en leg met de snijkant op een bakplaat. Rooster de aubergines in ca. 30 min. bruin en gaar.
Rokerige baba ganoush
We zijn nog niemand tegengekomen die niet van rokerige aubergine houdt, vooral als dipsaus is het een crowd-pleaser van jewelste. Iedereen maakt baba ganoush net een beetje anders, soms ook met een andere naam, dan heet-ie moutabal, dan weer baba ganoush, maar de gemene deler is die goddelijke rokerigheid. Wil je die smaak vangen in je dip, dan is het zaak om de aubergine helemaal zwart te blakeren. Dat kan op het gasfornuis, op de grill of in de oven. Zodra het vruchtvlees zo zacht is als een romige ricotta, haal je het uit de schil en meng je het met je favoriete smaakmakers.
Wij gaan voor een klassieke mix van tahin, citroensap, zout, olijfolie en soms een beetje knoflook – maar doe er vooral ook za’atar, geroosterde komijn- of korianderzaadjes doorheen, sumak, noten of bijvoorbeeld verse kruiden. Serveer met fluffy flatbreads en binnen een paar luttele minuten is de schaal met aubergine zo goed als schoongeveegd. Let maar op!
22x recepten met aubergine
Benieuwd naar meer recepten met paneer? Probeer dan pompoen met krokante kikkererwten en paneer.
Gek op aubergines? Probeer dan deze burrata caprese met aubergine!