koken met restjes groenten, aardappels en nog meer overblijfselen uit de koelkast

koken met restjes groenten, aardappels en nog meer overblijfselen uit de koelkast
RECEPTEN: DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE: WOUT HENDRIKS | STYLING: DEBBIE DEMANGELAERE.

Koken met restjes is voor de kok die houdt van restricties een heerlijke, creatieve uitdaging. Toch staan de meeste mensen met hun handen in het haar voor de koelkast: gaat dat kwart pakje zurige feta in de prullenbak of toch in het eten? Wat kun je maken met 5 verlepte wortels of een restje kruiden?

Laat dat maar aan ons over! We geven je allerlei tips en recepten zodat je minder vaak eten hoeft weg te gooien, en kunt genieten van nieuwe, verrassende combinaties.

Max La Manna’s 6 easy tips tegen voedselverspilling

Koken met restjes kruiden

De eerste dagen staan ze fier omhoog, met hun neus in de koelkastwind, vibrerend groen en klaar om jouw maaltijden op te frissen en fleuren. Verse kruiden tillen vrijwel elk gerecht naar een volgend niveau. Alleen lukt het niet altijd om de grote bossen in twee dagen op te koken, en dan is het al te laat. De steeltjes buigen, de blaadjes hangen, de vitaliteit stroomt weg en zachtjes kleurt alles bruin.

Moet je zo’n treurig restje kruiden weggooien of kun je er nog wat mee? Dat laatste! Draai de kruiden op tot een pesto, kook ze mee in de soep, vul er gözleme, fatayer of een zelfgemaakt flatbread mee, draai het op tot saus, bak wat mee met rijst of granen (extra lekker met wat gedroogde kruiden zoals munt, za’atar en dille), maar gooi ze vooral niet weg.

Lees ook onze tips hoe je verse kruiden langer goed houd

platbrood met kikkererwtenpesto
Klassieke pesto is en blijft favoriet, maar voor een beetje variatie zijn we ook altijd te porren. Voor deze flatbreads maak je een pesto met body, want je gebruikt kikkererwten en amandelen! Perfect als lunch wanneer je veel energie kunt gebruiken, maar ook heerlijk als makkelijk diner.
Kikkererwtenpesto over? Serveer het als dip bij de borrelplank!
naar recept
platbrood kikkererwtenpesto
salade van radijs, tuinbonen en groene tahinsaus
Tekscoördinator Laura legt uit waarom zij zo van Yotam’s recepten houdt.'The happiest food in the world', zo wordt het eten van Yotam Ottolenghi getypeerd en ja ook mij maakt het blij!
Neem nu zijn salade met radijs, tuinbonen en groene tahinsaus… dat is zo'n lekkere frisse lunch door de citroen, verse koriander, bladpeterselie en het komijnzaad. Ik gebruik royaal komijnzaad, niet gemalen maar gewoon heel en ik verheug me nu al op een versie met verse tuinboontjes!'
Maak ook eens: Ottolenghi’s gebakken polenta met feta, bechamel en za’atar-tomaten
naar recept
salade radijs-delicious
zoetzure knolselderij met gerookte forel & groene kruiden
De romige forelvulling verstop je tussen flinterdunne plakjes gemarineerde knolselderij!
Wil je dit gerecht voorbereiden? Je kunt de gemarineerde knolselderij, peterseliesaus en gerookte-forelvulling al 1 dag eerder maken. Bewaar ze apart van elkaar en zet het gerecht vlak voor serveren in elkaar.
naar recept
kerst voorgerecht forel - fris voorgerecht
quinoa-tabouleh met granaatappel
Janneke Philippi geeft Europese klassiekers graag haar eigen twist. Zoals tabouleh met quinoa – dus glutenvrij! De granaatappelpitjes zorgen voor frisse mini-explosies in je mond.
naar recept
quinoa tabouleh met granaatappel - gezonde recepten met quinoa
Turks platbrood (gözleme) met spinazie-kaasvulling
Gözleme is gevuld Turks platbrood. Gouden tip: gebruik twee koekenpannen, dan ben je sneller klaar.
In het recept vind je ook provolone dolce: een harde koemelkkaas die op dezelfde manier wordt gemaakt als mozzarella en burrata. Te koop bij ruim gesorteerde supermarkten en kaaswinkels. Je kunt ook geraspte mozzarella nemen, die is wel een stuk milder van smaak en smelt sneller.
naar recept
turks platbrood
luie fatayer met spinazie, snijbiet, dille & granaatappelmelasse
Merijn Tol kookt uit haar nieuwste boek, Café Mazahar: modern comfortfood uit het mediterrane oosten. ’Je kunt veel kleintjes maken, maar ook één hele grote fatayer. Scheelt werk en is even verrukkelijk. Deze fatayer zit ook vol kruiden, niet klassiek, wel heerlijk.’
Met dit recept maak je 2 fatayers, goed voor 4 personen.
naar recept
luie fatayer cafe mazahar merijn tol

Restje aardappels

Aardappels zijn een van de meest verspilde groenten ter wereld: alleen in Nederland is dat al 2,9 kg per persoon per jaar. Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg er allereerst voor dat je niet teveel piepers in huis haalt. Heb je een restje gekookte aardappel in de koelkast liggen? Bak een Spaanse tortilla, vul een samosa, vorm er een aardappelburger van of stamp er groenten doorheen met lekker veel jus.

Restje aardappelpuree? Gebruik de puree als topping voor een grote ovenschotel met bijvoorbeeld zuurkool en gehakt, of maak een romige visragout met dragon. Je kunt natuurlijk ook de puree nog een keer verwarmen en er een twist aangeven zodat je niet twee keer op rij hetzelfde eet. Denk aan een snuf paprikapoeder, geroosterde komijnzaadjes, of wat extra nootmuskaat en (Zwitserse) kaas.

Mocht je je afvragen of je aardappels met uitlopers nog eten? Dan hebben we hier het antwoord voor je.

Nog meer inspiratie om te koken met restjes aardappel:

aardappelsalade met feta & chorizo
VEGA(N) TIP: Gebruik vegan chorizo en bak de stukjes lekker knapperig of gebruik vegan spekjes. Vervang de mayonaise en zure room voor vegan variaties en gebruik vegan feta. Bij ruim gesorteerde supermarkten vind je een groot assortiment aan vegan kazen.
naar recept
aardappelsalade feta en chorizo
lentestamppot met knolselderijspek
Wonderbaarlijk hoe eenvoudig je in de buurt kunt komen van de umami-smaak van spek. Deze knolselderij-‘spekjes’ hebben een lekkere bite en smaken heerlijk hartig.
Deze gehaktbal is ook helemaal vegan!
naar recept
lentestamppot met spekl van knolselderij
spaanse tortilla met mosselen en chorizo
Zachte aardappels, geurige knoflook, mosselen en pittige chorizo. Samen met flink wat eieren bak je daar een kruidige Spaanse tortilla van. En de beste wijn daarbij? Droge sherry. Neem de fine, de meest gedronken tapaswijn in Andalusië.
naar recept
tortilla-delicious
aardappelgratin met gruyère
Deze aardappelgratin met gruyère geeft je meteen dat gezellige wintersportgevoel. De Zwitserse Alpenkaas smelt in de oven en geeft de gratin extra veel smaak. Lekker als bijgerecht voor tijdens een gezellig etentje met de hele familie.
naar recept
aardappel bijgerechten kerst aardappelgratin met gruyere
gepofte aardappels met chili con carne
Niet zomaar ultiem comfortfood: het is ook nog eens heel voedzaam. Peulvruchten zijn lekker, betaalbaar, rijk aan voedingswaarden én multi-inzetbaar! Met deze royaal gevulde aardappels maak je iedereen blij.
naar recept
gepofte aardappels met chili con carne
geroosterde nieuwe aardappeltjes met spinazie à la crème
In Nederland is hij minder bekend dan Jamie, maar heel Engeland – inclusief Jamie Oliver – loopt weg met Nigel Slater. Hij noemt zichzelf een thuiskok die recepten schrijft. Dus verwacht geen ingewikkelde gerechten met uitgebreide ingrediëntenlijsten en moeilijke technieken. Nigels gerechten zijn eenvoudig, vol smaak en altijd met een originele twist of verrassend ingrediënt!
naar recept
aardappeltjes Nigel slater
smashed potatoes met spinazie en feta
Door de aardappeltjes te pletten na het bakken, en ze daarna nóg een keer te roosteren, worden ze ongelofelijk krokant. Geen wonder dat smashed potatoes – vaak geserveerd onder een berg van Parmezaan – een geliefde (bar)snack is in Amerika.
naar recept
smashed potatoes
paddenstoelen-aardappelsoep met komkommerzoetzuur
Een ultiem hartige soep waar je makkelijk een dubbele hoeveelheid van kunt maken. Aan de basis liggen gedroogde paddenstoelen en bacon. En om door de hartigheid heen te prikken, top je de soep af met zoetzure komkommer die je heel easy zelf maakt.
naar recept
soep
aardappel-peterseliewortelsoep met peterselie-olie
Een aardappelsoep om je aan op te warmen. Samen met de pieper speelt de ‘vergeten groente’ peterseliewortel de hoofdrol in dit voorgerecht. 
naar recept
indiase samosapastei met munt-yoghurt
Zomer of winter, warm of koud: gerechten uit de Indiase keuken zijn altijd lekker! Bak deze kruidige Indiase samosapastei met pittige aardappel-doperwtenvulling en maak er frisse muntyoghurt bij.
Maak de samosa met homemade deeg of neem kant-en-klaar deeg voor hartige taart of pizza.
Ook zo verzot op alles wat uit India komt? Lees dan: dit is de bekendste snack uit Mumbai – en je eet hem op een bolletje
naar recept
Indiase samosapastei met muntyoghurt | delicious

Brood en deegwaar: gooi ze niet weg!

Als je niet teveel brood inkoopt en als regel de helft in de vriezer legt, of van tevoren plakjes snijd en los invriest, dan is het zeldzaam om brood over te hebben. Zit je toch per ongeluk opgescheept met een restje uitgedroogd brood, transformeer het dan in een van deze fantastische gerechten. Van pappa al pomodoro (tomaten-broodsoep) tot broodpudding en van croutons tot panzanella. En vergeet vooral de good old tosti niet, heerlijk naast een kom dampende tomatensoep.

broodpudding met ananas
Gooi oud brood nooit weg want je kunt er ontzettend lekkere dingen mee maken. Wat dacht je van deze broodpudding met ananas? Lekker!
naar recept
broodpudding met ananas
Tomaten-broodsoep met rozemarijn
Met tomaten uit blik, rozemarijn als smaakmaker en extra groente is deze tomaten-broodsoep onze winterversie van pappa al pomodoro, de goddelijke Toscaanse tomaten-broodsoep. Kies een stevige broodsoort als desem, ook bruin desembrood is lekker voor deze soep uit de cocina povera.

Nog zo’n lekker Italiaanse recept voor stevige soep?

naar recept
tomaten-broodsoep met rozemarijn
bread & butterpudding met bramen en buttermilk-syrup
naar recept
bread butterpudding
salmorejo met serranoham
Fan van gazpacho? Probeer deze versie! Wij zijn ondertussen verslaafd aan deze fluwelige, frisse tomatensoep. Begin op tijd zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
naar recept
gazpacho - delicious
ribollita met snijbonen
Eén hap van deze ribollita met snijbonen, brengt je weer terug naar Italïe. Dit is een klassieker uit Toscane. De basis is altijd witte bonen, venkel, kool en stukjes oud brood en je kunt er zelf van alles bij doen. Geniet!
naar recept
ribollita met snijbonen - delicious
croque monsieur met witlof en komijnekaas
Lunch-inspiratie nodig? Die hebben we voor je! Deze croque monsieur met witlof en komijnekaas is weer eens wat anders dan de standaard bruine boterham. Wist je trouwens dat witlof koel en in het donker wordt geteeld, de hele winter door? De ideale wintergroente dus.
naar recept
croque monsieur-delicious
croissanttoetje met witte chocolade
Heb je een paar croissants over? Denk no waste en maak er dit surprise-toetje van met romige kokosvulling, witte chocolade en kersen!
De aantrekkingskracht van witte chocolade zit in de combi heel zoet en vol romig! Als je dat in taart, toet, cake of pudding stopt en zorgt voor bijzondere smaakcontrasten als kruidige nootmuskaat, frisse kersen, pittige gember of romige banaan zit je helemaal goed.
Tip: top het af met een subtiel laagje poedersneeuw van witte choco.
naar recept
croissanttoetje met witte chocolade
wortelsoep en dragonknoflookcroutons
Warm, koud of regen: soep kan altijd! En deze wortelsoep tjokvol groenten en dragonknoflookcroutons is écht genieten. De croutons zorgen voor een delicate smaakexplosie.
naar recept
wortelsoep en dragonknoflookcroutons | delicious
koude maïs-broodsoep met feta
In Noord- en Zuid-Amerika vind je veel maïssoep, zoals Mexicaanse pozole, die al eeuwenlang wordt gegeten. Niet zo lang geleden werd het bewijs gevonden dat de Azteken bij speciale religieuze gelegenheden mensenvlees in pozole deden. Gevangenen werden samen met maïs tot soep gekookt en door de hele stad opgepeuzeld. Brrr… laten wij maar feta nemen!
naar recept
broodsoep met maïs
wentelteefjes met perzik en hazelnoot
Zo makkelijk, zo heerlijk en zo nostalgisch. De lekkerste wentelteefjes zijn nog een beetje zompig vanbinnen maar wel lekker knapperig van buiten. Serveer wentelteefjes met fruit en hazelnoot voor een frisse twist! 
naar recept
wentelteefjes met perzik en hazelnoot | delicious
bruschette met tomatenconfit en ricotta
Het ultieme hapje vooraf bij een Italiaans diner: bruschette met tomatenconfit en ricotta. Simpel, snel klaar en ooooh zó lekker. Schenk iedereen een glas wijn in en het goede leven kan beginnen… Als je toch bezig bent, maak deze bruschette variant dan ook…
naar recept
tomatenbruschette - delicious
suikerbrood met ijs van hangop
Mister Kitchen ging voor delicious. naar Terschelling en kwam terug met dit recept: suikerbrood met ijs van hangop. Zij maken hangop-ijs van schapenyoghurt, maar met gewone yoghurt kan het natuurlijk ook.
naar recept
suikerbrood met hangop-ijs | delicious
panzanella met burrata en avocado
Panzanella is een klassieke Italiaanse broodsalade met tomaten en oud brood. Nog lekkerder met burrata en avocado!
En kun je geen burrata vinden? Goede buffelmozzarella is er ook heerlijk bij.
naar recept
Panzanella Ottolenghi - delicious

Groenten restjes? Dit maak je ermee

Liggen er bij jou groenten te verpieteren in de koelkast? Gebruik ze in deze recepten! Worteltjes kunnen nog even geroosterd worden en opgedraaid tot zoete dip. Zoete aardappel of knolgroenten zoals pastinaak en knolselderij zijn verrukkelijk in een hartige taart. Van een restje pompoen maak je soep, stoof of curry – waar de meeste groenten zich voor lenen of maak Jamie’s vega chili met alles wat je nog in de koelkast hebt liggen. Het wordt sowieso lekker!

zoete-aardappelfrittata met tonijn en salie
Met een beetje geluk heb je al deze ingrediënten al in huis en kun je direct de pan op het fornuis zetten. Een verrukkelijke frittata met een knipoog naar z'n Spaanse vriend de tortilla.
Liever vega? Vervang de tonijn door kikkererwten of feta.
Bekijk ook: 5x de lekkerste recepten met tonijn uit blik
naar recept
zoete-aardappelfrittata met tonijn en salie
waanzinnige vega chili
Heerlijke zwarte rijst, knapperige salsa en yoghurt met chilisaus. De chili sin carne uit het nieuwe boek van Jamie Oliver 'VEG' is de moeite waard. Door de groenten rauw voor de salsa te gebruiken en ze in de chili te koken, maak je er niet alleen optimaal gebruik van maar wordt dit gerecht ook superlekker.
Nog meer zin in vega? Maak dan ook deze vega pad thai van Jamie.
naar recept
Waanzinnige vega chili - jamie oliver - delicious
pompoentaart met geitenkaas
Makkelijker kan niet! Met een paar ingrediënten zet je deze heerlijke pompoentaart met warme, gesmolten geitenkaas op tafel.
En die overgebleven pompoenpitten? Maak daarmee spaghetti met artisjok, gorgonzola en krokante pompoentpitten.
naar recept
shakshuka met kikkererwten en harissayoghurt
Shashuka is onze go-to als het gaat om gezond en snel eten op tafel. Dit is een van onze favorieten: met kikkererwten en harissayoghurt.
Fan van shakshuka? Deze variant is ook heerlijk!
naar recept
shakshuka met kikkererwten en harissayoghurt - delicious
romige pompoensoep
Hier hebben we altijd zin in: zoete pompoensoep met knoflook en wortel. Je maakt ‘m romig met een flinke scheut slagroom en interessant met een crunchy topping van pompoenpitten en gedroogde cranberry’s. Maak een flinke pan vol (desnoods een dubbele portie) en vries een deel in. Dan heb je altijd comfort food stand-by staan!
naar recept
panquiche met witlof, bier, appel & abdijkaas
Geen tijd om lang in de keuken te staan? Deze verrukkelijke quiche met witlof en abdijkaas maak je in 30 minuten, de oven doet de rest. Maak de quiche in een ovenbestendige pan, zodat je 'm meteen op tafel kan zetten. Easy en lekker comfortfood.
naar recept
quiche met witlof uit de oven
bietenbucatini van Max La Manna
Max La Manna: 'Je zult verstelt staan van de majestueuze kleur van dit romige gerecht. Het zal iedereen ervan overtuigen dat bieten geweldig zijn. Voeg de saus toe aan salades, pizza of pasta. Dit is een van mijn favoriete recepten in You Can Cook This!'
naar recept
bietenbucatini max la manna
ribollita met snijbonen
Eén hap van deze ribollita met snijbonen, brengt je weer terug naar Italïe. Dit is een klassieker uit Toscane. De basis is altijd witte bonen, venkel, kool en stukjes oud brood en je kunt er zelf van alles bij doen. Geniet!
naar recept
ribollita met snijbonen - delicious
viscasserole
Het maakt niet uit welke vis je voor deze romige casserole kiest. Nog lekkerder: kies niet één soort vis, maar van alles wat. Ook met de groenten kun je alle kanten op: courgette, venkel, paprika en ook broccoli, sperziebonen, wortel en cherrytomaten zijn heerlijk. Lekker met rijst, krieltjes of tagliatelle!
Ook een goed idee: deze goudkleurige mosselchowder.
naar recept
Viscasserole

Koken met restjes fruit

Als je zweert bij een goed gevulde fruitschaal, wil het wel eens voorkomen dat je nét teveel (over)rijp fruit hebt aan het einde van de week. Koken met een restje fruit? Easy! Veel fruit kun je opdraaien om er vervolgens een coulis van te maken, een smoothie, fruit panna cotta, maar bijvoorbeeld ook een zoetzure chutney voor bij een rijst- of noedelgerecht.

scones met vanilleroom & rabarber-aardbeienjam
Fluweelzachte scones? Neem slagroom in plaats van boter en doe melk in het deeg! Eet de scones vers uit de oven of pak ze in als (moederdag)cadeautje.
Zelf jam maken doe je zo.
naar recept
scones met vanilleroom en rabarber-aardbeienjam
basisrecept jam met geleisuiker of geleisuiker speciaal
Aardbeien, kersen, blauwe bessen en ander zomerfruit is er nu in overvloed. Maak er jam van, dan geniet je hartje winter ook nog van de zomer. 
naar recept
Sinaasappelmarmelade
aardbeiencheesecake met dubbeldikke bodem
Bekijk de zomer eens door een roze bril en serveer deze prachtige cheesecake in paarse, roze, of roodtinten. Met zacht zoet kleinfruit als aardbeien maak je zelf de állerlekkerste zomertaart.
Tip: begin een dag eerder aan dit recept.
Een cheesecake met ander fruit? Probeer deze variant met kersen.
naar recept
aardbeien cheesecake
panna cotta met aardbeiengranita
Een scheut maraschino geeft de zijdezachte panna cotta nét dat lekkere bittertje.
naar recept
panna cotta met aardbeiengranita
aardbeienshrub met venkelzaad
De shrub – een zoetzure siroop op basis van azijn, suiker en fruit – is de basis voor een verfrissende cocktail.
naar recept
Aardbeienshrub met venkelzaad lente cocktails
kokoscrêpes met ahornricotta en aardbeien
Lekker de tijd nemen om te ontbijten, dat zouden we wel wat vaker mogen doen. Maak dit, dan vertraag je automatisch. Heerlijk!
Je kunt deze crêpes ook serveren als brunchgerecht of dessert. Ze zijn makkelijk van tevoren te bereiden, samen met de ahornricotta. De crêpes piep je dan weer even op in de magnetron of onder folie in een lauwe oven.
Of ga voor de hartige versie met geitenkaas en spinazie!
naar recept
kokoscrepes-delicious
bananenbrood met chocolade & zeewier
Zoet wordt nog lekkerder met een hint van zoutig zeewier. Wakame is hiervoor het beste wier, omdat de smaak wat milder is en zoeter smaakt dan bijvoorbeeld dulse of kombu.
Nog meer zoet: cake! Onze 23 allerbeste cake recepten voor ieder moment
naar recept
bananenbrood met zeewier
Deense frambozenkoeken – hindbærsnitter
Van Noord-Zweden tot Zuid-Denemarken, overal in het Noorden wordt volop cake, taart en koek gebakken. Met marsepein, koffie, vanille, amandelen, kokos, bessen, frambozen en vaak volgens nationale baktradities. Maak deze Deens frambozenkoeken!
naar recept
deense koekjes deense frambozenkoeken
zoete aardappel in tomaten-linzensaus met mangochutney
Vegan stoven was nog nooit zo makkelijk én snel. De gember geeft het gerecht een pittige kick, en smaakt lekker fris in combinatie met de korianderzaadjes.
Weinig tijd? Maak dan een van deze Aziatische recepten die op tafel staan in 30 minuten.
naar recept
zoete aardappel in tomaten-linzensaus met mangochutney
pittige kip met mangosalsa
Kruidenkip met een spannende mangosalade, uitermate geschikt voor naar het park. Doordat er geen slablaadjes inzitten blijft ie gekoeld lang goed. Als je op de dag zelf niet veel tijd hebt, marineer de kip dan de avond van tevoren en bereid de salsa alvast voor.
naar recept
pittige kip met mangosalsa - delicious
semifreddo van mango en kokos
Een ijstaart gemaakt van mango, aardbeien en kokos. Bij het nemen van een hapje, krijg je meteen dat Italiaanse vakantiegevoel. Eet smakelijk!
naar recept
semifreddo-delicious
fruitsmoothies met chiazaad
Een heerlijk frisse smoothie om de dag goed mee te beginnen! Als je de smoothies iets dunner wilt, roer je er dan wat karnemelk door. Maak ze vlak voor ‘t ontbijt, dan zijn ze het lekkerst.
En voor bij de smoothie: hangop met appel-vijgencompote en kokoscrunch.
naar recept
fruitsmoothies met chiazaad drankje - delicious
proteïne pannenkoeken met frambozen-chiavulling
Next level lekker! Bouw een stapel van deze pannenkoeken om je ochtend te starten met extra veel proteïne. Maak een dubbele portie van de frambozen-chiajam want die is ook verrukkelijk op een stuk baguette of door de yoghurt.
Tip: heb je geen ovenbestendige pan? Dan kun je dit ook in een ronde bakvorm maken.
Nog meer pannenkoekeninspiratie!
naar recept
proteïne pannenkoeken
crostatine al limone
Deze miniversie van de Italiaanse taartklassieker ‘crostata’ vult Janneke met frisse citroencrème. Lekker als toet bij een espresso of geef er – liefst verse – frambozen of (bos)aardbeitjes bij.
naar recept
citroen-vanillescones met lemon curd
Janneke Philippi is totaal verknocht aan citroen sinds ze ze zelf plukte in een Spaanse gaard. De smaak is zo geweldig, maakt veel gerechten precies perfect en voegt juist aan zoet dat bijzondere frisse toe, vindt ze. Haar recept voor lemon curd en citroenscones is één grote lofzang! 
Maak ook eens: crumble met abrikozen, amaretti en mascarponeroom
naar recept
scones lemoncurd scones tip
frambozen-sorbetijs
Niets gaat boven zelfgedraaid ijs! Met goede basisingrediënten maak je verrukkelijk frambozenijs. De oh’s en ah’s waren niet van de lucht, na de testproeverij op de redactie! Je kunt van onderstaand frambozenijs ook frambozen-rozemarijnijs maken. Laat dan de fijngehakte naaldjes van 2 takjes rozemarijn mee koken in de suikerstroop.
naar recept
framboos-sorbetijs-delicious

Zuivel over?

Zuivel is vaak veel langer houdbaar dan de aangegeven THT-datum. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of het nog goed is: kijk, ruik en proef! Niks geks kunnen ontdekken? Dan is het veilig om te eten. Een beetje schimmel op harde kaas kun je bijvoorbeeld wegsnijden, en wist je dat je kaas kunt invriezen? Handig om deze dan vooraf te raspen of te verdelen in kleinere porties.