Max La Manna’s 6 easy tips tegen voedselverspilling

Wat gooien jullie thuis het meeste weg, vroeg chef en influencer Max La Manna aan zijn volgers. Hij verzamelde de antwoorden en publiceerde een low-waste groentekookboek op basis van de 30 meest verspilde ingrediënten: You Can Cook This! Speciaal voor delicious. deelt La Manna zes makkelijke tips om zelf voedselverspilling tegen te gaan.

Wie Max La Manna eigenlijk is, en hoe hij zo’n groot succes werd – maar ook wat hij ’s ochtends als eerste eet – lees je in dit interview.

Wat kun je doen tegen voedselverspilling?

Tip 1: Wat heb je al in huis?

Dit is denk ik het allerbelangrijkste, en makkelijkste wat iemand kan doen: begin met het koken van het eten dat je al in huis hebt. Laat je inspireren door recepten op social media, kookboeken, TikTok, een website-artikel, zodat je nieuwe, creatieve manieren leert om het eten in de koelkast te gebruiken.

Tip 2: Plannen

Plan je maaltijden. Dan weet je precies wat je de rest van de week gaat koken. Maak een lijstje en houd je aan de lijst! Doorgaans geven we onbewust veel te veel geld uit aan impulsaankopen die we niet per se nodig hebben. 

Tip 3: Bewaar restjes

Je kan prima wat grotere porties koken zodat je genoeg restjes achter de hand hebt om nieuwe maaltijden mee te maken. Soms kan je de restjes van één gerecht transformeren tot wel drie andere maaltijden. 

Tip 4: Gebruik je vriezer

Dat is zo’n waardevol apparaat. Het verlengt de houdbaarheid van ingrediënten. Ik vries bijvoorbeeld altijd de helft van mijn brood in, zodat het niet uitdroogt maar lekker lang vers blijft. Bewaar afsnijdsels voor bouillon en maak ijsblokjes van overgebleven kruiden, citrus of salades.  

Tip 5: Doneer

Doneer voedsel aan een goed doel. Voedselonzekerheid blijft groeien en kinderen en gezinnen hebben honger. Dus als je iets niet gaat eten: geef het weg! 

Tip 6: Geef terug aan de aarde

Last but not least: composteer. Als je de middelen hebt is dit een fantastische manier om je voedsel weer terug in de grond te stoppen.  

Wat zijn uitdagingen als je zero waste probeert te leven?

Ik denk dat mensen zichzelf veel te veel druk opleggen, terwijl het een collectief probleem is. De verantwoordelijkheid moet veel meer liggen bij regeringen en onze wereldleiders. Er was een tijd waar ik 100% afvalloos probeerde te leven en alle dingen die ik niet kon composteren of verwerken in een glazen pot bewaarde.

Dat is natuurlijk geen manier van leven, en bovendien; hoe gaat dat iets veranderen? Terwijl als ik me uitspreek ik een veel grotere impact kan hebben. Zo hadden wij in onze flat in Londen geen compostdienst, een paar telefoontjes later en het was geregeld: nu kan iedereen in onze flat voedselresten composteren.

Collectief staan we sterker als we ons allemaal uitspreken tegen degenen die echt aan de top staan en beleidswijzigingen kunnen doorvoeren. Maar het kan ook geen kwaad om je buren te inspireren.

Hoe kun je het beste andere mensen meekrijgen in deze anti- voedselverspilling missie? 

Door voor ze te koken. Gebruik alleen maar overgebleven groenten en andere restjes en kook een maaltijd. Zodra ze vragen wat je gemaakt hebt kun je uitleggen dat het allemaal restjes zijn die normaal weggegooid zouden worden. Door mensen iets te geven creëer je draagvlak voor wat je te zeggen hebt.  

Bekijk ook deze recepten van Max La Manna:

bietenbucatini van Max La Manna
Max La Manna: 'Je zult verstelt staan van de majestueuze kleur van dit romige gerecht. Het zal iedereen ervan overtuigen dat bieten geweldig zijn. Voeg de saus toe aan salades, pizza of pasta. Dit is een van mijn favoriete recepten in You Can Cook This!'
naar recept
bietenbucatini max la manna
involtini van gegrilde courgette en miso-amandelricotta van Max La Manna
Een hoofdgerecht om je gasten mee in de watten te leggen, maar dan zonder alle moeite. Bovendien zijn alle gerechten uit het boek You Can Cook This! van Max La Manna zowel veganistisch als vegetarisch te bereiden. Handig als je speciale eters over de vloer hebt.
Max La Manna: 'Dit gerecht is eenvoudig maar weet de show wel te stelen. Repen gegrilde courgette worden gevuld met een amandelricotta en gebakken in een smaakvolle tomatensaus. Deze vegan ‘ricotta’ is supereenvoudig te maken en kost je bovendien amper tijd.'
naar recept
courgette involtini max la manna
bosbessen-gembergalette
Max La Manna deelt in zijn boek low-waste groentekookboek You Can Cook This! 135 makkelijke vegetarische recepten. La Manna kookt zelf graag met plantaardige ingrediënten, maar hij laat de keuze aan jou. Wil je 'normale' boter of koemelk gebruiken, dan werkt dat net zo goed in deze bosbessengalette.
La Manna: 'Hoe rustieker een galette eruitziet, hoe beter. Maak je niet te drukken over het deeg, geniet gewoon van het koken. Dit fruitige toetje heb je in een wip klaar, ziet er prachtig uit en is altijd een succes. Je hebt alleen nog ijs nodig om erbij te serveren.'
Tip: Zorg ervoor dat het deeg goed gekoeld is voor je het uitrolt en de bessenvulling erop schept.
naar recept
Max La Manna bosbessen-gembergalette
Max La Manna voedselverspilling
FOTOGRAFIE: LIZZY MAYSON