Ricotta is het hele jaar één van onze favoriete ingrediënten. De Italiaanse kaas – of ja, kunnen we het wel zo noemen? – doet het goed in warme, hartige gerechten. In Italië gebruiken ze het als room en het past vrijwel overal bij. Denk bij deze neutrale kaas aan comfort food als tortelloni met gehaktballetjes in tomatensaus. Tegelijkertijd past de romige smaak perfect bij zomerfruit en ander zoets. Maak bijvoorbeeld perentaart of crostata met aardbei.
Wat is ricotta
Ricotta is een Italiaanse kaas, gemaakt van koeien- of schapenmelk, en betekent letterlijk ‘opnieuw gekookt’. Dat heeft alles te maken met de manier waarop het kaasje wordt gemaakt: met de wei die overblijft nadat deze gescheiden is van de wrongel.
Ben je dus erg kritisch, dan kun je stellen dat ricotta eigenlijk geen kaas is. De wei was jarenlang een bijproduct, waar Italianen niet goed raad mee wisten totdat ze deze opnieuw gingen verhitten. Uit de uitgelekte wrongel werd de kaas geboren.
De smaak? Zacht zoet, mild, fris. Ricotta bevat weinig zout en vet en past daarom in de categorie ‘gezondere’ kazen. Denk daarbij verder aan cottage cheese of mozzarella.
Zelf ricotta maken
Zelf de witte kaas maken is absoluut niet ingewikkeld. Verwarm 250 ml glasroom met 750 ml volle melk en een halve theelepel zout op laag voor tot het net kookt. Neem de pan van het vuur en roer er 45 ml citroensap door. Als het goed is, delen het vocht en de vaste delen zich nu van elkaar. Laat het mengsel ongeveer 20 minuten afgedekt afkoelen. Na 20 minuten ziet de massa er gestold uit.
Vouw een stuk kaasdoek dubbel en leg deze in een vergiet. Doe hier de ricotta in en laat het minimaal 6 uur goed uitlekken. De ricotta blijft ongeveer drie tot vier dagen goed, afgedekt en in de koelkast.
Vervangen
Wil je ricotta vervangen? Dan kan dat in de meeste gevallen met cottage cheese of kwark. Mascarpone kan ook in koude gerechten. Omdat ricotta stevig wordt als je het verwarmt, en mascarpone juist niet, gebruik je laatstgenoemde beter niet als vervanger in warme gerechten.
Recept met ricotta
Op zoek naar een recept met ricotta? Onze favorieten op een rij:
Zoete recepten
Invriezen
Iets teveel gemaakt van bovenstaande recepten? Ricotta verwerkt in een gerecht kun je prima invriezen. Vers kun je het beter niet invriezen, omdat het na het ontdooien de smaak en structuur verliest. In dat geval zit er maar één ding op: lekker opeten.