cake! Onze 23 allerbeste cake recepten voor ieder moment

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Cake is emotie. We snakken naar moeders cake als we heimwee hebben, steken er kaarsjes in om te vieren dat iemand jarig is, en we kunnen zelfs in diepe rouw nog ruimte maken voor een plak cake. Voor ieder moment, ieder gevoel, en iedere persoon is er de juiste cake. 

Staat jouw lievelingsgebak er niet tussen, bestel dan snel onze ZOET special. Wedden dat daar wél een recept tussenstaat waar je van gaat kwispelen? 

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Basiscake recept

Met een goed basisrecept in je zak, kun je makkelijk variëren en experimenteren. Een van de eenvoudigste recepten is de quatre-quarts cake oftewel de boerencake, die je maakt met slechts vier hoofdingrediënten: boter, suiker, eieren en bloem.

En om het nog makkelijker te maken gebruik je al deze ingrediënten in dezelfde verhouding. Dus voor 200 g suiker, gebruik je 200 g boter, 200 g bloem en 4 eieren. Voeg daar een snuf zout aan toe, een lepeltje bakpoeder en een paar druppels vanille-extract en je bent klaar!

Variaties 

Nu kun je los met verschillende smaakmakers:

  • Citroenrasp, roomkaas en maanzaad = citroen-maanzaadcake
  • Geweekte rozijnen = rozijnencake
  • Fruit, kaneel en vanille = plaatcake
  • Kurkuma en citroenrasp + sap = een knalgele kurkumacake 
  • Rozemarijn en sinaasappel = rozemarijncake met citrusglazuur
  • Ananas en salie = je snapt ‘m!

Uit de cakevorm

Deze simpele stappen besparen je de stress van een cake die niet, of slechts half, uit de bakvorm komt. Neem een vel bakpapier en rol het velletje op. Leg de rol bakpapier op de cakevorm en knip het bakpapier zodat het net zo lang is als de lengte van de vorm.

Vet de cakevorm vervolgens in (dubbele bescherming!) met boter of olie en bekleed de vorm met het bakpapier. De twee korte kanten van de vorm blijven onbedekt. Druk het bakpapier goed aan zodat er geen beslag tussen kan komen.

Wanneer je de zon in huis wil halen

citroen-ricottacake met frambozenroom
Frambozen, citroen en ricotta gaan geweldig samen en maken deze cake tot overdadig comfortfood. Ook lekker met aardbeien of ander rood fruit. Het leven is veel te kort om jezelf niet te verwennen!
Nog zo’n onweerstaanbare taart met ricotta maken?
naar recept
citroen-ricottacake - delicious
maandzaadcake met vlierbloesem en aardbeien van Olia Hercules
Olia Hercules: Ik weet niet zeker wiens schuld het is, maar in Oekraïne wordt de vlierbloesem al sinds mensenheugenis gezien als ‘de struik van de duivel’. Lees deze passage uit een oud Oekraïens boek over bijgeloof maar eens:
‘Vlier is de schepping van de Duivel. De Duivel plantte hem en nu zit hij er voor eeuwig onder. Daarom, om de Duivel niet te tarten, mag men devlier nooit met wortel en al uitgraven, maar moet men hem laten groeien waar hij staat. Ziet u een oude vlierstronk, bouw uw huis niet op die plek, want het is de schuilplaats van de Duivel. Als u op die plek bouwt, zullen uw kinderen ziek worden en sterven en uw vee zal ziek worden en zich niet voortplanten. Als u een jong vlierboompje ziet op uwgroentetuin of uw veld, smeer uw schoffel in met salo die door een priester gezegend is. Ga niet onder een vlier zitten of liggen, want u zult ernstig ziek worden.’
Vanwege dit soort nonsens zijn zelfs moderne mensen nog steeds onzeker over het gebruik van vlierbloesem in de keuken, en dat is zonde want in Oekraïne staan ontzettend veel vlierbomen.
Dit is een van de vele verhalen en recepten uit het boek Keukens van Oekraïne, die Olia Hercules heeft geschreven zodat we de regionale specialiteiten van Oekraïne en de speciale zomerkeukens niet vergeten.
naar recept
Maanzaadcake van Olia Hercules
frambozencake met zure room & rozenwater
Zacht, luchtig en lekker fris door de frambozen en zure room. Deze cake is alles behalve saai en op de redactie al enige tijd een veel gebakken favoriet!
Sla vooral de earl-grey siroop niet over. Zin in meer zoet + earl grey? Ga dan voor onze gemarineerde aardbeien met earl grey-crème fraîche & pistachebiscotti!
naar recept
frambozencake met zure room & rozenwater

Wanneer je een pick-me-up cake nodig hebt

marmercake met kruidige room
It’s beginning to smell a lot like Christmas! Niets zo leuk als je huis in kerstsfeer brengen en heerlijk zoet en kruidig laten geuren. Dus wees niet zuinig met de speculaaskruiden, kruidnagel en nootmuskaat. Extra leuk: serveer deze magische sugar & spice-cake onder kerstboom.
Dit recept komt uit het kerstnummer van delicious. en bestel je hier.
naar recept
marmercake met kruidige room
mudcake met witte-chocoladeglazuur
Een stevige chocoladetaart met een zachte, smeuïge kern. Wat wil je nog meer? Deze mudcake met witte-chocoladeglazuur heeft het allemaal. Extra lekker door een vleugje kaneel.
naar recept
mudcake met witte-chocoladeglazuur
omgekeerde bananencake met pralinéroom
Alleen al voor de pralinéroom wil je deze sticky bananencake bakken!
naar recept

Wanneer het leven wat meer pit kan gebruiken

Carrot cake met power
Snak je af en toe naar iets zoets, maar wil je daarvoor je gezonde lifestyle niet laten varen? Kies dan voor gerechten die gezoet zijn met gedroogd fruit of palmsuiker, zoals deze carrot cake met power.
Of probeer carrotcakewafels.
naar recept
worteltaart - delicious
chai-courgettecake
Specerijen in plaats van suiker, boekweitmeel in plaats van bloem en notenolie in plaats van boter… Bakken zonder suiker, gluten en zuivel is het proberen waard. Proef de smaken van deze heerlijke chai-courgettecake maar!
naar recept
chai-courgettecake - delicious

Snelle cake voor wie weinig tijd heeft

ricotta-tijmplaatcake met zomerfruit
Deze plaattaart zit vol zomerfruit en verwent zeker 24 gulzige gasten. Maak een mix van hard+zacht en zoet+zuur fruit. Wij gebruiken blauwe bessen, maar bramen, aardbeien of frambozen doen het ook wonderwel in deze lichte cake. Je kunt de cake eerder klaar hebben. Bak de cake ’s ochtends en bewaar hem dan op een koele plek tot serveren. Zo heeft het glazuur ook voldoende tijd om te drogen.
naar recept
plaattaart met zomerfruit en ricotta | delicious
appel-gembercake met roomkaasglazuur
Het is nu ook weer tijd om ’s avonds zo’n heerlijk appeltoetje te serveren: een mooie appeltaart of deze appel-gembercake met glazuur. Op zachte cake leg je een dikke laag romige glazuur met frisse appel en pittige gember, klaar!
naar recept
appel-gembercake met glazuur - delicious

Boozy boost nodig? Cakes mét tic

milk washed rumcake
Je maakt gemakkelijk de restjes op van je milk washed spirit en hebt direct de perfecte snack voor wanneer je iets te veel punch hebt gedronken!
naar recept
ananascake vic's kitchen stories
koffiecake met espresso en Kahlua
Deze koffiecake is een echte traktatie voor coffee lovers. De perfecte balans tussen zoet en een tikje bitter. En natuurlijk extra lekker door de Kahlua door het glazuur!
naar recept
koffiecake-delicious
Griekse sinaasappel-revani met metaxa
Staan er bij jou ook (vakantie)dranken in de kast die onaangebroken of half leeg blijven? Met zulke zomersouvenirs als Griekse metaxa maak je heerlijke toetjes.
Zoete sinaasappel en rul van semolina maken ‘m niet alleen héél lekker: de presentatie met siroop, yoghurt & frisse munt is ook geweldig. Serveer er een ijskoud glaasje naast, zo houd je je vakantieherinneringen levend. En maak er een dansje bij. Santé!
Of ga je toch voor deze sinaasappel-karamelcheesecake?
naar recept
Griekse revani metaxa

Vier de lente met cake!

rabarber-hazelnoot-kruimelcake
Té lekker deze kruimelcake met rabarber. Schuif ‘m gerust doordeweeks in de oven, want hij is zo gemaakt. De frisse stengels rabarber meng je met het beslag, waardoor de cake helemaal niet zo zoet is.
naar recept
rabarber-hazelnoot-kruimel
citroen-yoghurtcake met hangop & citroensiroop
Grieks of Bulgaars, stand, roer of rechtstreeks van de boer: bijna iedereen heeft wel yoghurt in huis voor in de muesli of een smoothie. Ons idee: doe die yoghurt ook eens in taart voor een romige én toch fris-zure touch.
naar recept
cake citroen-yoghurtcake
rabarber-anijskruimelcake
Deze frisse cake met stukjes roze rabarber krijgt een heerlijke toplaag van krokante boterkruimels mét anijs. Geen fan van anijs? Vervang de zaadjes door versgemalen kardemom of kaneel, net zo lekker!
Heb je een paar stengels rabarber over, maak dan deze klassieke rabarbercompôte.
naar recept

Cake op chic

financiers
Financiers zijn Franse cakejes op basis van amandelmeel en beurre noisette. Net na het bakken is de financier aan de buitenkant lekker knapperig en van binnen nog heerlijk smeuïg.
Probeer ook deze geweldige chocolade financiers van koekjeskoning Rutger van den Broek.
naar recept
Financiers - delicious
amandelcake met gepocheerde peren en karamel
Deze amandelcake met gepocheerde peren en karamel is een ware showstopper! Zelfs als je niet zo van zoet houdt, word je helemaal happy van deze amandelcake.
Echt waar! Ook tuiles zijn lekker met amandel. Het recept vind je hier!
naar recept
amandelcake met gepocheerde peren en karamel - delicious
yoghurtcake met hazelnoot
Slingert er nog een courgette rond in de koelkast? delicious.friend Yvette van Boven: ‘Alle niet meer zo mooi ogend fruit of groente kan in een cake. Probeer mijn cake met courgette maar eens. Zo komt de groentela weer leeg en met zo’n homemade cake maak je iedereen heel blij.’ Nog meer inspiratie voor yoghurtcake!
naar recept
yoghurtcake-delicious

Comfort cake

Vegan chocoladecake
Stop met zoeken! Dit is het echt de lekkerste vegan chocoladecake die je gaat vinden. En nee, we overdrijven niet. Smeuïg, onmiskenbaar chocolade-achtig en toch zo licht als een wolk. Dat er geen enkel ei aan te pas komt hoeft niemand te weten, want het ontbreekt deze cake aan niets. Bak ‘m vandaag nog zodat je je vrienden ermee kunt verleiden of er lekker zelf de rest van de week van kunt snoepen. 
Ook lekker zoet: Rijstepap met kokos en kardemom
naar recept
vegan chocoladecake - ei vervangen
bananen-notencake met karamelsaus
De mannen van Mr Kitchen gingen op reis met Max Havelaar voor het verhaal achter bananen, het meest gegeten fruit ter wereld. Vervolgens maakten ze een overheerlijke bananencake met noten en karamelsaus.
Of maak deze showstopper: omgekeerde banaan-karameltaart.

naar recept
frambozen-pindakaastulband
Vreemde combinatie? Ja, en toch verrijken zoete frambozen en pindakaas deze stevige cake! Dit is dé tijd van het jaar om iedereen om je heen te verwennen met homemade zoet.
Ook leuk om uit te delen: espressomadeleines.
naar recept
frambozen-pindakaastulband - delicious
mudcake van witte chocolade met mandarijnsiroop
Amerikanen zweren bij mudcakes, een smeuïg dessert dat zijn naam dankt aan zijn ‘modderige’ structuur. Willen en kunnen wij ook! Daarom deze verrukkelijke mudcake van witte chocolade met mandarijnsiroop.
Of maak witte chocoladetaart met sinaasappel-amarettosaus.
naar recept
Witte chocolade mudcake - delicious

Probeer ook eens deze schuimtaart met pecan, peer & mascarpone!

cake citroen-yoghurtcake