citroen-vanille scones met lemoncurd

scones lemoncurd scones tip
aantal 10 | brunch, brunchgerecht, lunch, lunchgerecht, ontbijt | feestelijk, pasen, picknick | engels |
Janneke Philippi is totaal verknocht aan citroen sinds ze ze zelf plukte in een Spaanse gaard. De smaak is zo geweldig, maakt veel gerechten precies perfect en voegt juist aan zoet dat bijzondere frisse toe, vindt ze. Haar recept voor lemon curd en citroenscones is één grote lofzang! 
Maak ook eens: crumble met abrikozen, amaretti en mascarponeroom
kooktijd40 minutes
oven20 minutes
totale tijd1 hour

Kookgerei

  • ook nodig: keukenmachine of mixer met deeghaken, 2 schone potten* van 350 ml

ingrediënten

  • 2 biocitroenen
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 400 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 8 g bakpoeder (½ zakje)
  • 125 ml volle melk
  • 50 g ongezouten roomboter, gesmolten
  • 3 el witte basterdsuiker
  • mascarpone of crème fraîche, voor erbij

voor 2 potten lemon curd à 350 ml

  • 5 citroenen
  • 4 eieren
  • 4 eierdooiers
  • 300 g suiker
  • 150 g ongezouten roomboter

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • Boen de citroenen onder warm water schoon en rasp de gele schil eraf. Snijd met een scherp mes het vanillestokje in de lengte open. Schraap met de punt van het mes het merg uit het stokje. Splits 1 ei (de eierdooier gebruik je niet).
  • Kneed in de keukenmachine of met de mixer van het bakmeel, bakpoeder, de melk, boter, suiker, 1 ei en het eiwit, de citroenrasp, het vanillemerg en een mespuntje zout een soepel deeg. Vorm op een met bloem bestoven werkvlak het (nogal kleffe) deeg tot een bal, druk het deeg uit tot een lap van 2 cm dik en snijd het in 10 stukken. Leg de scones op de bakplaat en bak ze in de oven in 20 min. goudbruin en gaar. Lekker met mascarpone of crème fraîche en lemoncurd (zie hieronder).
  • Voor de lemon curd: Halveer de citroenen. Knijp het sap boven een kom uit de vruchten; houd een hand onder de citroen op pitjes op te vangen. Klop in een pan met dikke bodem de eieren met de eierdooiers en de suiker los. Zet de pan op laag vuur, voeg het citroensap toe en klop alles met een garde tot een dikke, gebonden vla, blijf voortdurend kloppen! Neem de pan van het vuur en klop de boter in vlokjes erdoor. Schenk de lemoncurd in de potten, sluit ze en laat afkoelen.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Steriliseer de potten en deksels. Was ze in heet water af met sop, spoel ze na en laat ze omgekeerd drogen op een brandschone theedoek. Zet de droge potten en deksels daarna nog 10 min. in een goed voorverwarmde oven van 150°C op een rooster. Vul de potten als ze nog heet zijn. Geplastificeerde deksels kunnen niet tegen 150°C. Deksels die aan de binnenkant roestig zijn, reageren met het zuur van de inmaak en zijn dus niet geschikt. De potten kunnen ook eerst in de vaatwasser, maar zorg er dan voor dat je ze heet en droog in gebruik neemt.
RECEPTEN, BEREIDING, FOTOGRAFIE, STYLING: STUDIO PHILIPPI.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Meer inspiratie? Bestel ook het april-nummer van delicious.!

scones lemoncurd scones tip