kun je aardappels met uitlopers nog eten?

Laat je aardappelen te lang liggen of bewaar je ze niet op de juiste manier, dan kunnen ze uitlopers krijgen. Ergo: de witte worteltjes die uit de aardappel groeien. Kun je die aardappels met uitlopers nog eten of moeten ze de GFT-bak in?

Elke aardappel bevat solanine, een stof die de knol beschermt tegen schimmels, insecten en wormen. Het is een natuurlijke gifstof, die onder invloed van licht ontstaat in de schil en in de uitlopers van de aardappelen.

Lees ook: aardappels uit de oven, zo maak je ze écht perfect

Je kunt het herkennen aan de groene plekken op aardappels. In tomaten kan trouwens een verwante stof voorkomen: tomatine. Dit komt uitsluitend voor in onrijpe (groene) tomaten.

Giftige solanine in aardappelen

Zowel solanine als tomatine zijn giftig in grote hoeveelheden. Ze werken in op het zenuwstelsel en de spijsvertering. Je kunt er bijvoorbeeld buikpijn, diarree, slaperigheid en lusteloosheid van krijgen. Ook wordt gezegd dat deze stoffen een negatieve invloed hebben op je gewrichten. De gifstoffen worden nauwelijks afgebroken door verhitting.

Het solaninegehalte van aardappelen kan overigens sterk variëren. Voor aardappelen is er een toegelaten maximumgehalte vastgesteld. Dit is 20 milligram solanine per 100 gram aardappel. Tegenwoordig worden aardappelrassen geteeld met lagere solaninegehalten.

Maar door beschadiging of het bewaren van de aardappelen in (zon)licht of in een koude en vochtige omgeving, stijgt het solaninegehalte van aardappelen. Bewaar aardappelen daarom op een donkere, koele en droge plaats zoals de kelder of een berging.

Maar, hoe zit het: kun je aardappels met uitlopers nog eten of niet? Lees de rest van het artikel op Gezondheidsnet.nl

Lees ook: 8 aardappelklassiekers die niet in je kookrepertoire mogen ontbreken

kun je aardappels met uitlopers nog eten