crostatine al limone

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
vegetarisch
aantal 4 | dessert, gebak, taart | doordeweeks, weekend | italiaans | vegetarisch
Deze miniversie van de Italiaanse taartklassieker ‘crostata’ vult Janneke met frisse citroencrème. Lekker als toet bij een espresso of geef er – liefst verse – frambozen of (bos)aardbeitjes bij.
voorbereiding30 minuten
kooktijd45 minuten
oven20 minuten
totale tijd1 uur 35 minuten

Kookgerei

  • ook nodig: 4 taartvormpjes (9-10 cm Ø), ingevet*

ingrediënten

  • 165 g bloem
  • ¼ tl bakpoeder
  • 75 g boter op kamertemperatuur
  • 85 g fijne kristalsuiker
  • 1 ei gesplitst
  • 2 (bio)citroenen
  • 100 ml melk
  • poedersuiker

instructies

  • Kneed een deeg van 150 g bloem, het bakpoeder, de boter, 50 g suiker, het eiwit en een snuf zout. Laat verpakt in plasticfolie 30 min. rusten in de koelkast.
  • Rasp de schil van beide citroenen. Pers 50 ml citroensap uit en zeef dit.
  • Klop in een kom de eidooier los met het citroensap, de resterende 15 g bloem en 35 g suiker. Verwarm de melk.
  • Schenk de warme melk al kloppende met een garde bij het dooiermengsel. Schenk het mengsel terug in de pan. Blijf kloppen en kook zachtjes tot een dikke crème ontstaat. Klop ook de citroenrasp erdoor.
  • Zet de pan met citroencrème in een kom met ijskoud water om snel af te koelen. Klop regelmatig met de garde zodat zich geen vel vormt.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit tot een lap van 2 mm dik. Bekleed de vormpjes ermee. Schep de citroencrème op de deegbodems.
  • Rol evt. de rest van het deeg weer uit tot een lap van 2 mm dikte en snijd er repen van. Maak er een vlechtwerk van op de taartjes. Druk de repen goed op de taartrand.
  • Bak de taartjes in de oven in ± 20 min. bruin en gaar. Verwijder de vormpjes zodra de taartjes iets zijn afgekoeld en bestrooi ze met poedersuiker.
Voedingswaarde:
calorieën: 413kcal
|
eiwit: 6g
|
vet: 15g
|
koolhydraten: 54g
auteur: delicious.
* Of gebruik evt. lage kookringen. Zet de ringen op een bakplaat met bakpapier.
RECEPTEN, FOTOGRAFIE, STYLING, BEREIDING STUDIO PHILIPPI.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!