Geroosterde tomaten-preigalette

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp


aantal | hoofdgerecht, lunchgerecht | moederdag | mediterraans |
Gooi overrijpe of gekneusde tomaten niet in de groene bak: zachtjes geroosterd in de oven geven ze een intense smaak. Perfect als vulling voor deze stoere groentegalette.
kooktijd45 minuten
Oven1 uur 30 minuten
totale tijd2 uur 15 minuten

ingrediënten

speltdeeg

  • 400 g speltbloem
  • 200 g boter ijskoud, in blokjes
  • 4 el appelciderazijn

vulling

  • 3 preien in ringen
  • 5 trostomaten of pomodoro’s overrijp of gekneusd, kleingesneden
  • ½ bosje tijm of rozemarijn
  • 5 el olijfolie extra vergine
  • ½ bosje basilicum blaadjes fijngesneden + extra blaadjes basilicum om te garneren
  • 55 g amandelen geroosterd, grof gehakt
  • 50 g parmezaanse kaas fijngeraspt + extra voor erover
  • 3 el kappertjes op azijn uitgelekt
  • 1 ei losgeklopt
  • ½ tros trostomaatjes gehalveerd
  • 2 tomaten in schijfjes

instructies

  • Doe voor het deeg de bloem en de boter en 1 tl grof zeezout in de kom van de keukenmachine en pulseer met het mes tot grove kruimels. Meng de azijn met 90 ml ijskoud water. Schenk in drie delen in de kom en draai tot er een net samenhangend deeg ontstaat. Omwikkel met plasticfolie en leg 3 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200ºC. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en schep hier eerst de prei op. Dek af met de overrijpe tomaten en strooi de tijm erop. Besprenkel met de olie en bestrooi met wat zout en peper. Rooster 30-35 min. in de oven tot de prei gaar is. Schep het mengsel in een vergiet boven een kom. Laat afkoelen en uitlekken en bewaar het sap. Verwijder de kruiden.
  • Doe de fijngesneden basilicum in een kom met de amandelen, parmezaanse kaas en kappertjes. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van 30 cm ∅ en 3 mm dik en leg op de bakplaat. Laat rondom een rand van 7 cm vrij, strooi over het midden het basilicummengsel en verdeel het prei-tomatenmengsel erover. Klap de rand rondom een beetje over de vulling. Bestrijk met losgeklopt ei en bak ± 50 min. in het midden van de oven tot het deeg knapperig en goudbruin is. Laat afkoelen of eet de galette warm of lauw.
  • Garneer de taart voor het serveren met trostomaatjes en schijfjes tomaat, bestrooi met verse basilicum en parmezaan en besprenkel met het bewaarde groentesap.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Recept: Phoebe Wood. Fotografie: Brett Stevens. Styling: Kirsten Jenkins
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!