24 gezonde visrecepten, want vette vis mag vaker op tafel

We mogen best wat vaker vette vis eten volgens de Hartstichting en het Voedingscentrum. Zij adviseren om zeker 1 keer per week een visje te bakken, grillen of van de staart te happen. Waarom juist vette vis zo gezond is?

De maritieme, zeesmaak van vis is niet alleen heel lekker, maar ook een belangrijke bouwstof voor ons lichaam. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van één portie vis per week je kans op hart- en vaatzieken verlaagt.

Nog zo’n smaakvol gerecht: Thaise viscurry met sugarsnaps en noedels

Waarom is vette vis zo gezond?

Vetzuren! Vooral in vette vissoorten zoals zalm, sardines en haring zitten de omega-3-vetzuren DHA en EPA. Dat zijn onverzadigde vetten die goed zijn voor je cholesterolgehalte en een gunstig effect hebben op de bloeddruk. Daarnaast is de meeste vis rijk aan eiwitten, vitamine B12, vitamine D en B2 en bevat vitamine A. Ook zitten er allerlei gunstige mineralen in zoals jodium, fosfor en seleen.

Je kunt het beste kiezen voor een vette vis die niet gepaneerd, ingeblikt of gezouten is omdat het zoutgehalte vaak hoger is. En zout verhoogd de bloeddruk. Let ook op met vis waar vet aan is toegevoegd zoals kibbeling en lekkerbek. Verrukkelijk, maar ook calorierijk.

Hier kun je checken wat de impact is van je favoriete vis op het milieu. Ga voor seizoensvissen die worden gevangen of geweekt onder goed beheer.

24 recepten met vette vis

Haring

radijssalade met krieltjes en haring
Voor een extra hartig accent kun je aan de radijssalade wat snippers gebakken parmaham of pancetta toevoegen. Geen fan van haring? Kies dan voor gerookte makreel. 
naar recept
nieuwe haring - delicious
bietensalade met haring
Maak deze bietensalade met de ronde, platte, langwerpige, rode, gele of witte bietjes. De rode exemplaren smaken doorgaans wat aardser dan de gele, die wat frisser van smaak zijn. Kies je favorieten in deze salade met haring, appel en dragon. 
naar recept
bietensalade-delicious
haring met nieuwe aardappels en zeekraal
Ja, ze zijn er weer, de Hollandse Nieuwe. Lekker mals en romig van smaak en met een frisse zilte geur. Combineer haring eens met knapperige zeekraal en gestoomde nieuwe aardappels, zoals Opperdoezer Ronde.
Nog meer recepten met haring vind je hier.
naar recept
haring
salade niçoise met Hollandse nieuwe en gepocheerd ei
Een elegante salade als in Nice, maar nu met Hollandse ingrediënten.
Als Janneke Philippi in Nederland vakantie viert, kookt ze het liefst met de lekkerste producten uit de streek. Zoals met haring! Lekker, vol eenvoud en ook snel om veel tijd over te houden om lang buiten te eten.
naar recept
Salade niçoise-stijl met Hollandse nieuwe, gepocheerd ei en peterseliecroutons_preview
tartaar van Hollandse Nieuwe met avocado en citroen-dragoncrème
Hollandse Nieuwe: de start van het haringseizoen. In Scheveningen wordt het eerste vaatje geveild.
naar recept
Hollandse Nieuwe - delicious

Heilbot

oeufs en cocotte met heilbot
Pak eens uit voor het ontbijt en serveer luxe oeufs en cocotte met heilbot. Maak het jezelf makkelijk en bereid de eitjes een dag van te voren voor! Klik hier voor alle tips en tricks over alle bereidingswijzen van ei!
naar recept
oeufs en cocotte met heilbot | delicious
hartige taartjes met knoflookcrème, geroosterde knoflooktomaatjes en heilbot
Je kunt de hartige taartjes ook kleiner maken in een mini-muffinbakvorm en serveren als amuse. 
naar recept
hartige-taartjes-delicious
op het vel gebakken heilbot met schorseneren
Pacifische heilbot is nu goed op smaak en verantwoord te vangen (mét MSC-keurmerk te koop, goedevis.nl). Het water is flink koud en bij lage temperaturen wordt het vlees van schaal- en schelpdieren juist vol van vlees en smaak, dus dat is ideaal eten nu. Helemaal met dit delicious. recept, waarin romige schorseneren en pittige waterkers met gebakken heilbot worden gecombineerd.
naar recept
Heilbot-delicious
dungesneden heilbot met pistache, venkelgroen, pistache-olie en limoen
Strooisels geven vooral veel smaak of halen de smaak van een ingrediënt juist naar boven, voegen extra crunch of juist iets zachts toe aan gerechten. Deze heerlijke dungesneden heilbot heeft strooisels van pistache, venkelgroen en limoen.
naar recept
dungesneden heilbot-delicious.
ceviche van heilbot met ananas & chilipepersaus
Ceviche is hét nationale gerecht van Peru. Je gaart de vis daarbij in zuur. Kies vis die niet vettig, zacht of graterig is. Deze ceviche wordt – naast het limoensap – gegaard met ananas en sinaasappelsap. Lekker met de crispy tortillachips!
Lees ook: van ceviche naar tiradito.
naar recept
ceviche heilbot - delicious
heilbot met tomatenolijvensaus
De lekkerste tomatensaus maak je heel snel zelf. Mooie vis erin en hup in de oven! Extra fijn: je kunt een dag van te voren beginnen met voorbereiden
naar recept
vette vis heilbot met tomatenolijvensaus-delicious

Makreel

nasi lemak met makreel en aubergine
Nasi lemak is een Indonesisch gerecht van in kokosmelk gekookte rijst met pandanblad, citroengras en gember. Er wordt zoetzuur en op smaak gemaakte sambal bij gegeven. Je kunt de sambal behalve met gember ook met wat vissaus hoger op smaak brengen.
naar recept
nasi lemak
Indonesische Ikan bakar (geroosterde makreel)
Indonesische gerechten zijn wat ons betreft het ultieme comfort food. Ikan bakar, gegrilde makreel, brengt je direct terug naar het overheerlijke Azië.
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met NEFF. Meer lekkere recepten? Bekijk ze via deze link!
naar recept
Ikan bakar
spaghetti met krokante makreel, feta en harissa
Weinig tijd en toch lekker koken en eten? Deze spaghetti met krokante makreel, feta en harissa maak je met minder dan 10 ingrediënten in slechts 20 minuten. Dat is geweldig toch?
Maak deze pasta nóg lekkerder met homemade harissa.
naar recept
spaghetti makreel erwten feta - delicious
zoete-aardappelpuree met makreel
De combi makreel uit de oven met zoete-aardappelpuree is een gouden greep. Lekker met de zijdezachte zoete-aardappelpuree.
Lekker hierbij: stamppot met zoete aardappel en venkeljus
Makreel is ook prima vis om te roken!
naar recept
chowder met savooiekool en gerookte makreel
Er gaat niets boven een kom dampende soep! Deze chowder met savooiekool is lekker stevig en de makreel geeft ‘m een fijne rokerige smaak. Geen fan van gerookte makreel? Neem dan gerookte zalm, een restje gekookte mosselen of blokjes kabeljauw- of zalmfilet.
Liever geen vissoep? Probeer dan eens deze tomatensoep met paprika en knoflookciabatta. Geheid dat deze op je vaste repertoire eindigt!
naar recept
chowder met savooienkool - delicious
salade met warmgerookte makreel, appel en chorizo
Met chorizo in de koelkast heb je altijd een ’geheim’ mediterraan ingrediënt om snel of zelfs last minute een kip, salade, mosselen of frittata lekker pittig mee te maken. In dit Spaans geïnspireerde gerecht combineren we warme makreel met frisse appel en het hartige van chorizo. Alles over chorizo: dit is waarom je het altijd in huis wil hebben.
naar recept
warmgerooktemakreel-deliciousmagazine
rijstsalade met pepermakreel
Van die gerechten die instant een hit zijn thuis: dat zijn de recepten van delicious.friend Janneke Philippi. Niet voor niets geeft zij iedere maand in delicious. haar favoriete familierecepten. In september 2012 was dat o.a. deze rijstsalade met pepermakreel. Zelf gebruikt Janneke het liefst farro, een Italiaanse graansoort. Maar meergranenrijst is een goed alternatief!
naar recept
rijstsalade pepermakreel - delicious
makreel met sinaasappel en tahinsaus
Makreel is een veelzijdige vis die perfect past bij citrussmaken. Wij besprenkelen in dit recept de makreel met sinaasappelsap en bestrooien ‘m met munt voor een lekker frisse smaak. Serveer de makreel samen met een heerlijke saus van tahin & Griekse yoghurt.
naar recept
makreelsinaasappel-deliciousmagazine
makreel met auberginekaviaar en amandelen
Chef-kok Alain Caron maakt voor ons een heerlijke makreel met auberginekaviaar. Alain: ‘Nederland heeft zo’n rijkdom aan producten, jullie hebben zo veel!’
naar recept
makreel met aubergine en amandelen | delicious
gerookte makreel in pittige venkel-tomatensaus
Roken, een oeroude methode om vis langer houdbaar te maken. En o, wat wordt het er lekker van! Dit gerecht is super simpel: maak zelf een heerlijke tomatensaus en laat de makreel de smaken opnemen.
naar recept
makreel met aubergine en amandelen | delicious
gesmoorde andijvie en brandade met gerookte makreel
Deze verrassende variatie op de klassieke andijviestamppot is binnen 30 minuten klaar. Een snel en eenvoudig gerecht voor doordeweeks
.
Probeer ook eens deze andijviesalade!
naar recept
andijvie

Zalm

Sardines

zomerse groentesalade met sardientjes
Er is erg veel ingeblikte vis te koop. Altijd handig om in voorraad te hebben en snel een zomerse groentesalade met sardientjes mee te maken. Alleen al de sardientjes kun je in allerlei variëteiten kopen, zoals sardienen in tomatensaus, sardienen met citroen of sardientjes in olijfolie.
naar recept
Zomerse groentensalade-delicious
sardientjes met tomaat en ui
Een lekker simpel traditioneel Spaans gerechtje, geef er lekker brood bij.
naar recept
sardientjes-delicious
sardines van de grill met kruidige broodsalsa
Dit heerlijke voorgerecht maak je in een handomdraai met verse sardines. Serveer ze met een Italiaanse salsa gemaakt van oud brood, kruiden en rode peper.
naar recept
sardines grillen | deliciou

Bekijk ook: 20 gezonde zomerrecepten

vette vis heilbot met tomatenolijvensaus-delicious