We mogen best wat vaker vette vis eten volgens de Hartstichting en het Voedingscentrum. Zij adviseren om zeker 1 keer per week een visje te bakken, grillen of van de staart te happen. Waarom juist vette vis zo gezond is?
De maritieme, zeesmaak van vis is niet alleen heel lekker, maar ook een belangrijke bouwstof voor ons lichaam. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van één portie vis per week je kans op hart- en vaatzieken verlaagt.
Nog zo’n smaakvol gerecht: Thaise viscurry met sugarsnaps en noedels
Waarom is vette vis zo gezond?
Vetzuren! Vooral in vette vissoorten zoals zalm, sardines en haring zitten de omega-3-vetzuren DHA en EPA. Dat zijn onverzadigde vetten die goed zijn voor je cholesterolgehalte en een gunstig effect hebben op de bloeddruk. Daarnaast is de meeste vis rijk aan eiwitten, vitamine B12, vitamine D en B2 en bevat vitamine A. Ook zitten er allerlei gunstige mineralen in zoals jodium, fosfor en seleen.
Je kunt het beste kiezen voor een vette vis die niet gepaneerd, ingeblikt of gezouten is omdat het zoutgehalte vaak hoger is. En zout verhoogd de bloeddruk. Let ook op met vis waar vet aan is toegevoegd zoals kibbeling en lekkerbek. Verrukkelijk, maar ook calorierijk.
Hier kun je checken wat de impact is van je favoriete vis op het milieu. Ga voor seizoensvissen die worden gevangen of geweekt onder goed beheer.
24 recepten met vette vis
Haring
Heilbot
Makreel
Liever geen vissoep? Probeer dan eens deze tomatensoep met paprika en knoflookciabatta. Geheid dat deze op je vaste repertoire eindigt!
Zalm
Sardines
Bekijk ook: 20 gezonde zomerrecepten