Catalaanse coca met kruidige tomaatjes

Catalaans brood - catalaanse coca met kruidige tomaatjes

Gek op brood maar de fijne kneepjes van het bakken nog niet in de vingers, of een opfrisser nodig; volg dan de cursus desembrood bakken van de delicious. academy.

veganistisch
aantal 4 | bijgerecht, borrelhap, lunchgerecht, voorgerecht | | spaans | vegan
Coca is het Spaanse antwoord op pizza, of belegde ciabatta. De heerlijke, luchtige bodem is hier bedekt met sappige tomaatjes, komijn en verse kruiden. Een must try!
kooktijd30 minutes
roosteren/rusten/rijzen2 hours 15 minutes
totale tijd2 hours 45 minutes

ingrediënten

  • 1 bosje oregano, blaadjes geplukt en fijngesneden
  • 1 bosje peterselie, blaadjes geplukt en fijngesneden
  • 2 tl komijnzaad, geroosterd en gekneusd
  • 2 tl fijne kristalsuiker
  • 4 el sherry-azijn
  • 125 ml extra vergine olijfolie + extra
  • 750 g kerstomaatjes, gehalveerd
  • evt. 2 groene chilipepers, zonder zaadjes, fijngesneden
  • 7 g gedroogde gist, zakje
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 500 g bloem, gezeefd
  • takjes tijm, voor erover

instructies

  • Verwarm de oven voor op 140°C. Vet 2 grote bakplaten in en bekleed met bakpapier. Meng intussen in een kom de oregano, peterselie, komijn, suiker, sherry-azijn, olie en wat zout en peper tot een kruidenmarinade. Doe de tomaatjes in een grote kom met een kwart van de marinade. Schep om en voeg nog wat zout en peper toe.
  • Verdeel de tomaatjes over beide bak- platen en leg ze met de snijvlakken naar boven. Besprenkel met nog wat kruiden- marinade. Rooster de tomaatjes 60-90 min. tot licht gedroogd. Roer de fijngesneden chilipeper door de rest van de kruiden- marinade. Schakel de oventemperatuur omhoog tot 240°C.
  • Vet 2 grote bakplaten in en bekleed met bakpapier.
  • Roer de gist, de suiker en 330 ml lauw- warm water door elkaar in een maatbeker. Laat 8-10 min. staan tot het mengsel begint te schuimen. Doe de bloem met 1 tl fijn zeezout in de mengkom van een tafelmixer met deeghaak. Laat de motor op matige snelheid draaien en voeg daarbij geleidelijk het gistmengsel toe. Je kunt dit natuurlijk ook met de hand doen. Kneed het deeg in ± 8 min. glad en elastisch. Laat afgedekt met een theedoek op een warme plek in ± 30 min. rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Breng het deeg over op een licht met bloem bestoven werkvlak en verdeel het in 4 porties. Rol 1 stuk deeg uit tot een ovaal van ± 14×35 cm. Leg op een bakplaat. Herhaal met de rest van het deeg. Laat afgedekt met een theedoek 15 min. rijzen op een warme plek.
  • Bestrijk het deeg met nog wat olie en bestrooi met wat zout en peper. Verdeel de takjes tijm en de tomaatjes over het deeg maar laat langs de randen 1 cm vrij. Besprenkel met wat olie. Bak de pizza’s 12-15 min. tot de bodems goudbruin en knapperig zijn. Besprenkel met kruidenmarinade en geef de rest apart erbij.
Voedingswaarde:
calorieën: 810kcal
|
eiwit: 19g
|
vet: 34g
|
koolhydraten: 101g
auteur: delicious.
RECEPTEN, BEREIDING: DOMINIC SMITH | FOTOGRAFIE: JEREMY SIMONS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Catalaans brood - catalaanse coca met kruidige tomaatjes