Het klinkt als een paradox uit een sprookjesboek, maar het kan echt: culinair gourmetten! Vergeet het muffe karakter en de voorspelbare gerechten, deze feestdagen pakken we het slimmer, leuker en lekkerder aan. We geven je de beste tips om culinair en ongedwongen te gourmetten, plus de lekkerste recepten – waardoor je nooit meer anders wil. Ready, set, gourmet!
Een hele tafel vol én iedereen tegelijk aan tafel: met gourmetten is het een makkie. Als chef of gastvrouw/man verzorg je de voorbereiding, waarna je gasten en jij het samen aan tafel afmaken – het leuke werk dus. Je kunt het zo complex en culinair maken als je zelf wilt en iedereen kan daardoor mee eten.
Op de redactie worden we ook gelukkig van zo’n set kleine pannetjes op tafel. Culi redacteur Merijn: ‘Het idee van veel gerechtjes met verrassende smaken is echt iets waar ik van houd. Gourmetten kun je dus in een nieuw perspectief zien: als een uitdaging om aan tafel lekker samen te koken met geweldige ingrediënten.
Ik kies voor lekkere mediterrane smaken die goed combineren: veel citrus, kruiden en specerijen. Ze passen allemaal bij elkaar maar kunnen ook apart.’
Recepten omdenken
Ons archief puilt – ondanks de liefde voor samen koken – niet uit van de gourmetrecepten voor kerst. We geven je daarom een lijst met inspiratie en suggesties, waarmee je een lekker gevarieerd assortiment aan gerechtjes op de gourmettafel kunt zetten.
Houd er rekening mee dat de bereidingstijden van de originele recepten voor gourmetten korten zullen zijn, dat je voor kleinere porties niet per sé een oven nodig hebt en dat er van groenten verschillende formaten bestaan. Gebruik voor gevulde paprika’s bijvoorbeeld de snack-versie in plaats van de normale.
Vrede aan tafel
Er is voor ieder wat wils: vegan, vegetarisch, glutenvrij, met vis of vlees en kindvriendelijke opties. Spannend Zuid-Amerikaans, rijk Midden-Oosters of toch verfrissend Aziatisch? Het kan allemaal deze kerst, dus kies vooral niet voor standaard.
Ook lekker om alvast op de gourmettafel te hebben staan: groene sausjes en salsa’s die zo’n beetje overal lekker bij zijn en verschillende soorten kruidenboter, van klassiek tot citroen-tijm. Wedden dat die schaaltjes in ieder geval leeg gaan? En gaan ze dat niet, dan is het ook geen ramp om die voorlopig in je koelkast op voorraad te hebben.
Speltips voor een vlekkeloze gourmetavond
Bereid de ingrediënten en bijgerechten tijdig voor: dit kan ook prima 1 of 2 dagen van tevoren, zodat je op de dag zelf je handen vrij hebt. Voor pre-gourmet cocktails bijvoorbeeld, om cadeaus in te pakken of een wandeling in de frisse lucht. Check hier wat je nu al kunt koken en invriezen voor ontspannen kerstdagen.
Zorg voor een lekker, maar niet te zwaar, voorafje of borrelhap. Zo ben je verzekerd van een ontspannen sfeer én van lege schalen en borden naderhand.
Zorg dat er voor alle gasten en bijbehorende eetwensen voldoende is: het wil nog wel eens gebeuren dat de vegetariër, veganist of glutenvrije eter achter het net vest omdat er precies van díé ingrediënten te weinig is. Meer weten over aangepast kerstkoken? Daar hebben we fijne tips voor!
Ga je voor een gezamenlijk dessert? Vergeet dan niet dat je de oven gewoon kunt gebruiken. Ook desserts met een langere oventijd zijn een goed idee: deze kun je namelijk tijdens het diner laten garen zonder dat je er omkijken naar hebt.
Koel de overgebleven ingrediënten zo snel mogelijk terug en verpak ze luchtdicht. Verdeel daarna de ingrediënten en gerechten over alle gasten: zo blijf jij niet een hele week met de gourmetrestjes zitten. Of vries ze in: zo heb je er langer plezier van.
Omdat het altijd even duurt voordat de pannetjes opgewarmd zijn, is het fijn als er al wat salades op tafel staan. Zo weet je zeker dat het gezellig blijft en beperk je vechtpartijen om gewilde ingrediënten tot een minimum. De lekkerste salades om op de gourmettafel te zetten:
radicchiosalade met pompoen & geroosterde-druivendressing
Kies dit jaar een elegante kerstbrunch vol feestgerechten met een Midden-Oosters tintje. Deze radicchiosalade mag dan niet ontbreken!Houd het easy, kook samen of laat iedereen een zelfgemaakt gerecht meenemen. Verdeel de recepten, dek de tafel in stijl en start met een feestdrankje.
Moet je eens proeven: flinterdun gesneden spruitjes met amandel en citrus-korianderolie. Slechts zes ingrediënten die een verpletterende indruk achterlaten! Liever iets warms? Maak deze geroosterde spruitjes met pasta, chorizo en taleggio.
Chef-kok Matt Wilkinson geeft zijn gerechten een extra touch met specerijen. Zo ook met deze kardemompeulen, die zowel in hartige- als zoete gerechten worden gebruikt. De groene peulvruchten zijn licht bitter van smaak. ‘Door de combinatie bakken én roosteren worden wortelgroenten nóg lekkerder en voller van smaak. Deze wortels zijn echt het einde!’
salade van dadels, sinaasappel, amandel en waterkers
Sabrina: ‘Dadels hebben een heerlijke, intens zoete smaak, maar mogen wel aangevuld worden met een zure smaak. Deze salade zit boordevol smaken die goed bij de dadels passen; van verfrissend zoete sinaasappel tot krokante amandelen.’
salade met roquefort met peer, kerriecashews en druiven
We zijn verzot op fijne salades. Ook op deze met roquefort, peer, knapperige kerriecashewnoten en druiven. Voor erbij: een dressing met honing en mosterd.
albondigas: Spaanse gehaktballetjes met chorizo en amandel
Nadat testkok Carla deze albondigas (Spaanse gehaktballetjes) kookte was haar advies luid en duidelijk: "Als je echte vleeseters hebt, maak dan wat meer. Want ze blijven dooreten van deze lekkere gehaktballetjes met saus."Albondigas zien er feestelijk uit en zijn ideaal om buiten te eten. Wij maken ze in een variant met chorizo en amandel. Naar recept van Janneke Philippi.
lasagne zonder oven met paddenstoelen, truffel & noten
Met lasagne zit je altijd goed! De combinatie van paddenstoelen en truffel maken een perfect koppel, waar de noten voor een knapperige bite zorgen. Ook ideaal als je geen oven hebt (of geen geduld). Nu je toch in Italiaanse sferen bent, bekijk dan deze bonensalade. Perfect naast de lasagne!
smokey soft taco’s met gehakt, chipotlesaus en koriandersalsa
Taco’s zijn altijd een goed idee. Dit recept voor smokey soft taco’s maak je met gehakt, chipotlesaus en koriandersalsa. Liever vegetarisch? Gebruik dan vegetarisch gehakt! Maak ook eens deze zoete-aardappelchips met kruidig gehakt en tomatensalsa.
Ieder hoofdgerecht komt nóg beter uit de verf naast het juiste bijgerecht. Deze witlofgratin gaat bijvoorbeeld perfect samen met lamsgebraad. De witlof geeft gratin iets licht bitters en de gruyère zorgt voor een knapperig korstje. Alles is lekkerder met een kaaskorstje! Probeer ook deze aardappelgratin met bleekselderij.
Maak vanavond kip met feta. Groene sla erbij, eventueel rijst of wat brood en klaar ben je, binnen 30 minuten. Easy! Het recept is voor vier personen, maar je maakt het net zo makkelijk voor acht.
tijmcrêpes met zachtgegaarde uienmousse en gerookte zalm
De meeste mensen denken bij crêpes aan de zoete flensjes met chocolade of fruit. Maar ook de hartige varianten zijn ontzettend lekker! Zoals deze tijmcrêpes met gerookte zalm die je als lunch of als voorgerecht kunt serveren. Probeer ook eens deze zoete crepes met aardbeien!
Paprika is een populaire vruchtgroente, logisch want je kun ‘m in tal van gerechten verwerken. De puntpaprika is wat zoeter dan de gewone paprika en is goed geschikt om te vullen. Deze Midden-Oosterse variant zet je binnen een handomdraai op tafel. Je serveert hem als bijgerecht.
ricottapannenkoekjes met bietenrelish & warmgerookte forel
Heerlijke lichte ricottapannenkoekjes met zelfgemaakte bietenrelish en forel. Als je de relish van te voren maakt, dan is het nog binnen een half uur klaar ook!
Deze uien-spekgratin met karwijzaad maak je af met een balsamicojus. Heerlijk als zoete tegenhanger van het zoute spek. Comfortfood noemen we dat.
spekspiesen met honing-sojamarinade
Houd je van heet & snel? Steek dan eerst de BBQ aan of zet de grillpan op het vuur! Deze spiesen heb je zonder veel poespas zo op tafel. Met vlees, vis of groenten maak je de lekkerste combi’s; van halloumi met perzik, zalm met miso tot kip met harissa. Om daarna – helemaal mellow – de lange avond buiten wijn te drinken. Deze spekspiesen met honing-sojamarinade zijn de perfecte combinatie tussen umami en een vleugje zoet, waardoor ze gegarandeerd een succes zijn!
Turks platbrood (gözleme) met spinazie-kaasvulling
Gözleme is gevuld Turks platbrood. Gouden tip: gebruik twee koekenpannen, dan ben je sneller klaar. In het recept vind je ook provolone dolce: een harde koemelkkaas die op dezelfde manier wordt gemaakt als mozzarella en burrata. Te koop bij ruim gesorteerde supermarkten en kaaswinkels. Je kunt ook geraspte mozzarella nemen, die is wel een stuk milder van smaak en smelt sneller.
In deze burgers gaat naast bulgur en verse kruiden ook heel veel paddenstoelen. Tip: drink bij deze paddenstoelenburgers een heerlijke droge witte rhônewijn. De nootachtige tonen passen perfect bij de aardse smaak van de paddenstoelen. Ook in salades is bulgur heel lekker. Probeer deze salade met aubergine, bulgur en walnoten
Deze inktvis gevuld met chorizo, venkel en tijm kan meteen op je favorietenlijstje! Een recept met Spaanse roots, lekker als hoofdgerecht, maar ook als feestelijk voorgerecht. Je kunt de gevulde inktvis 1 dag van tevoren al maken, dus heel easy!
Zooo lekker deze fritters, een stevige groentegerecht in een knapperig jasje. Hoewel er ook zoete fritters bestaan, serveren wij als lunch de hartige versies boordevol groenten plus bijpassende sausjes. Wat dacht je van een pittige chili-mayo om je maïsfritters in te dippen?
Wie graag kaas eet, is altijd op zoek naar nóg meer kaasrecepten. Want het blijft een lekker, makkelijk én veelzijdig ingrediënt voor lunch of brunch. Wat denk je van quesadilla’s voor het weekend?
Deze gevulde slaschuitjes vallen of staan met een lekkere saus. Het Vietnamese geheim? De juiste balans tussen zout, pittig, zoet en zuur. Probeer ook Vietnamese biefstuksalade!
Op een avond met vrienden trek je een fles bubbels open of shake je wat cocktails. Iets erbij? Serveer deze confit de canard-kroketjes: werkelijk onweerstaanbare hapjes. We raden je aan om maar meteen een grote hoeveelheid te maken en ze in te vriezen, zo heb je altijd een mind blowen snack achter de hand om iedere borrel in één klap super-de-luxe mee te maken. Zo blijven je gasten zeker tot na sluitingstijd plakken en je bepaalt zelf hoelaat het licht aan (of uit) gaat. Lekkere tip: schenk het vet uit het blik confit de canard in een glazen potje en bewaar in de koelkast of vries het in. Heerlijk om aardappels in te bakken! Ook lekker… Deze pompoen-saffraankroketten met paprika-hazelnootdip.
Haal voor de tofusaté de petehbonen bij de toko uit de diepvries. Extra lekker als je ze eerst 5 min. blancheert en dan met de paprika in de boter meebakt. Je kunt ook half tofu, half tempé nemen. Marineer de tempé dan ook 25 min. in het tamarindewater.
Wil je een bijzondere lunch of brunch? Bak polentakoekjes die je garneert met gebakken paddenstoelen en mozzarella. Voor de polenta en het wellen van gedroogde porcini is kokend water uit de Quooker-kraan ideaal!Probeer ook eens dit abrikozen-yoghurtontbijt met verveinethee & cantuccini.
Niemand gelooft dat je deze luxe zalmmoot met champagnekokossaus binnen 30 min. op tafel zet. De zalm is mals en sappig en de champagnekokossaus maakt het heerlijk romig en vol.
Ook lekker: zalm met geroosterde wintergroenten.
Met chorizo in de koelkast heb je altijd een ’geheim’ mediterraan ingrediënt om last minute een gerecht lekker pittig mee te maken. Zo geeft ‘ie deze frittata een lekker kruidige twist.Probeer ook eens deze scharrelkip met chorizo en tuinbonen
Klein maar fijn, veel smaak én snel klaar. Met deze geroosterde hoisin-kipspiesjes zit je niet meteen vol en óh wat zijn ze lekker. Ook lekker: snelle dumplings met zoetzure venkel.
Dit recept voor hartige crêpes kun je inzetten als avondmaaltijd, maar is in stukjes ook perfect als feestelijk hapje of tussendoortje. De roquefort geeft een pittig accent aan de zachte smaak van spinazie, champignons en bladsla. Of ga voor hartige wafels met bacon en tomaatjes, ook een aanrader.
Jill Dupleix serveert haar krokante wortelkoekjes met yoghurt en harissa. Door harissa door de yoghurt te roeren wordt deze niet alleen lekker spicy, maar ziet hij er ook super mooi uit!
hertenbiefstuk met bessensaus & gepofte biet met mierikswortelcrème
Kook weer eens met een Hollandse twist en zet puree op tafel. Natuurlijk wel in een culinaire variant, bijvoorbeeld in de vorm van mierikswortelcrème. Heerlijk met hertenbiefstuk, bessensaus en biet.
Deze mac ’n cheese is niet alleen heel eenvoudig, de ovenschotel barst ook nog eens van de broccoli. Een echte familiefavoriet dus, want hij is lekker én voedzaam! Vind je stilton te pittig? Vervang ‘m door een bol mozzarella. Scheur in stukjes en drapeer over de schotel!
Knolselderij, met z'n fluweelzachte aroma, doe ik in soep, pastasaus of salade. Ook lekker: flinterdunne plakjes in gratin, als puree met royaal nootmuskaat. Het lekkerst? In dikke plakken gebakken met peperroomsaus. Met friet, sla en homemade mayonaise natuurlijk! 14x gratin – romig, kazig en zó delicious!
Lekker Hollands: aardappelen, vlees en groente. Maar dan met een Franse twist. Deze biefstuk serveer je namelijk met café de parisboter. Alle ingrediënten voor de boter meng je snel in de keukenmachine. Daarna hoeft de boter alleen nog maar op te stijven in de koelkast.
Trakteer dit weekend op pittige mini-pizza’s met garnalen. Natuurlijk homemade, want die zijn het allerlekkerst! Maak meteen een paar extra porties deeg en saus als je toch bezig bent, handig om in de vriezer te hebben. Toch liever een grote pizza? Probeer dan deze snelle pizza met pepperoni en burrata.
Wist je dat… het geheim van een aromatische currypasta ’m zit in de limoenschilletjes? Maar pas op, als je te veel toevoegt, wordt je pasta bitter… volgens Orapin. Ze is een van de Thaise chiliboerinnen achter de currypasta’s van Fair Trade Original. Én topkok van het dorp. Haar rode aromatische curry is de smaakmaker voor deze citroengras-kipspiesjes. Voor een ontmoeting met de Thaise fairtrade boerinnen en meer oorspronkelijke recepten, zie ontmoetonzeboeren.nl.Meer Thaise kookinspiratie opdoen? Maak deze noedelsalade met verse ananas!
varkenskarbonade met salie, pancetta en witte bonen
Mediterrane invloeden in dit recept met karbonades, grote witte bonen en salie. Dat heb je gewoon nodig als het buiten stormt en regent! Of ben je zo’n type dat de bbq nog heeft staan? Gril de karbonades dan buiten op de barbecue en maak van de bonen, pancetta, fijngesneden salie, citroen en olijfolie een salade erbij.
Een heel grote zak salie in huis voor dit recept? Maak morgen dan gratin met salie!
Old school aardappel- en groentekoekjes worden helemaal new school na een upgrade. Lekker bij brunch, lunch of ’s avonds. Probeer deze courgettekoekjes met halloumi eens: extra lekker met de green-goddessdressing.
tortilla met falafel van zwarte bonen en citrusroom
Met een tortilla kun je alle kanten op. Vul met vlees, groenten, pepers en kruiden, of maak deze tortilla met falafel van zwarte bonen. Een hele fijne vegetarische variatie!
gepekelde ribkarbonade van big met zoet-zure espressosaus
Pekel je ribkarbonade, zo wordt ie extra sappig. Yvette van Boven heeft het pekelen (her)ontdekt en past het ook graag toe voor haar ribkarbonade. Doe ze minimaal 4 uur in het pekelbad. Met zoetzure espressosaus wordt het een ware delicatesse. Hulp nodig bij het pekelen? Bekijk deze video!
Klein maar fijn, veel smaak én snel klaar. Met deze geroosterde hoisin-kipspiesjes zit je niet meteen vol en óh wat zijn ze lekker. Ook lekker: snelle dumplings met zoetzure venkel.
Old school aardappel- en groentekoekjes worden helemaal new school na een upgrade. Lekker bij brunch, lunch of ’s avonds. Probeer deze pittige auberginekoekjes eens. Je weet niet wat je proeft!
Weer eens wat anders, deze spiesen met halloumi, lamsvlees en honing-kruidenboter. Lekker voor bij de barbecue, maar ook als onderdeel van een buffet of tafel vol hapjes.
Rösti is niet alleen voorbehouden aan piepers. Wij maken een variant met veel prei, groene kruiden die nog in de koelkast liggen en Hollandse garnalen. En als je een vega-versie wil vervang je de garnalen door Taggiasche olijven.
Pasta blijft een lekkere basis voor groenten, sauzen en ovengerechten. Om pastasaus te binden gebruik je wat kookvocht, dat werkt fantastisch! Tip: Je kunt, als je snel werkt of met wat hulp, ook voor iedereen een eigen stapeltje maken in een diep bord, zoals hier op de foto.
Deze feestelijke mini burgers zitten vol wortel! Je serveert ze met augurk, rode ui en zure room! Lekker als hapje of iets groter als indrukwekkend voorgerecht!
Een van onze favoriete recepten is deze gevulde kip met chorizo. Kun je geen kipfilets met vel krijgen, ga dan uit van bijv. kipkarbonades of bouten, daar zit het vel zeker aan. Bak deze dan 30-35 min. in de oven.Ook lekker: spaghetti carbonara met chorizo.
Old school aardappel- en groentekoekjes worden helemaal new school na een upgrade. Lekker bij brunch, lunch of ’s avonds. Probeer deze zoete-aardappelkoekjes met komijn en chili eens: het ideale hapje of perfecte voedzame lunch.
Warm of koud: deze saffraanperen uit de oven met geurige specerijen en crunchy notenpraliné zijn een perfect toetje. Geef er een flinke schep labne bij.
In Nederland is hij minder bekend dan Jamie, maar heel Engeland – inclusief Jamie Oliver – loopt weg met Nigel Slater. Deze crumble komt uit zijn boek Keukenkronieken: een optelsom van alles wat hij heeft geleerd in 25 jaar als receptenmaker. Nigel: 'Friszure pruimen smeken bijna om een zoete, gelige double cream, maar je kunt ook voor custard kiezen.'
gepofte appels gevuld met kruidkoek, amandelspijs en vanille-lauriersaus
Misschien wel het ultieme wintertoetje: warme appels uit de oven met kruidige gemberkoekvulling in een jasje van krokant bladerdeeg en vanille-lauriersaus.
Tiramisu + affogato = tiramisu affogato! Het ultieme makkelijke toetje. Ideaal voor 1 of 2 personen, maar ook voor een grote groep. Voorbereiden? Doe het roommengsel in de glazen en bewaar in de koelkast tot gebruik.
Waarom kiezen als je het allebei kan doen? Met deze bellini-trifle heb je een cocktail en dessert in één. De perzik en mascarpone houden het gerecht fris & luchtig, terwijl de amaretti aanvult met een smaak van bitterkoekjes. Saluti!Nog meer cocktail desserts maken? Kijk dan naar deze 6 onweerstabare desserts!
Granita van cranberry’s is lekker koud en niet té zoet. Perfect voor een superwarme dag! Je maakt het heel makkelijk zelf van cranberrysap en zoete siroop. Zet een paar uur in de diepvries en roer elke 30 min. goed om met een vork, dan krijg je lekkere, crunchy ijskristallen.
pannenkoekjes met zoete dukkah en appel-perencompote
Een toetje met Midden-Oosterse roots: luchtige pannenkoekjes met fruit, noten en een geurige mix van kaneel, ijs, gember en sinaasappel. Ook héél geschikt voor een feestelijk ontbijt!
Liefhebber van cocktails? Dit gaat perfect samen met een dessert. De bitterzoete smaak van de negroni in combinatie met het frisse passievruchtijs, vormen een echt power koppel.Ook een bellini gaat fantastisch in deze trifle met amaretti.
Als je zin hebt om het voorjaar eens goed te vieren, vervult dit gerecht al je behoeften. En wie is er niet gek op wentelteefjes? We maken ze lekker extra luxe met zoete, warme aardbeien uit de oven, smeltend ijs en geurige tijm.
Koffie of ijs toe? Met deze affogato hoef je niet meer te kiezen! Espresso en chocolade-ijs met sinaasappel zijn een gouden combinatie! Deze affogato is dé perfecte afsluiter van een Italiaans diner en ook nog eens heel makkelijk om zelf te maken. Voor een snelle versie kun je ook ijs uit de supermarkt gebruiken.Of ga voor deze variant: affogato-muffins met mokkasuiker.
Toetjes met een Italiaans tintje hebben een streepje voor. Of het nu lente is, zomer, of (net iets te) herfstig: deze glaasjes maken iedere dag beter!Janneke’s mascarponemousse met amaretticrunch en citroen is fris en tegelijkertijd heerlijk romig. Extra lekker: wat limoncello door de citroensiroop – wel uit de buurt van de kids houden dan.
Heel verrassend: romig Italiaans ijs gemaakt met subtiele, zacht smakende Carapelli Bio en een hint van rozemarijn. Probeer ook deze zeebaars met luchtige olijfolie-hollandaise.
Mister Kitchen ging voor delicious. naar Terschelling en kwam terug met dit recept: suikerbrood met ijs van hangop. Zij maken hangop-ijs van schapenyoghurt, maar met gewone yoghurt kan het natuurlijk ook.