marinade voor saté? deze 20 sauzen & marinades zijn een stuk spannender

gegrilde aubergine met tabouleh

Laat de frisse wind maar door je keukenkastjes waaien! Een nieuwe saus of marinade is als het verven van een wandje in de woonkamer: de basis is hetzelfde, maar de look & feel totaal anders. Met deze 20 verrassende sauzen en marinades geef je een verfrissende twist aan bekende recepten óf aan je barbecue repertoire. Saus = smaak!

1. Rozenharissa

Rozenharissa is een Noord-Afrikaanse chilipeperpasta, op smaak gebracht met rozenblaadjes of rozenwater. Gebruik rozenharissa om garnalen te marineren, kabeljauw of meng de harissa met yoghurt of mayonaise voor een heerlijke dip!

2. Alleskunner chipotle in de marinade

Chipotle is de gedroogde variant van de groene jalapeño en krijgt dankzij het drogingsproces in de zon de typische rokerige smaak waar we zo dol op zijn. Deze marinade van Jord Althuizen combineert chipotleflakes met o.a. limoen, honing en koriander. Hussel kippendijen door de marinade, of ga voor een vega optie met bloemkool: net zo lekker!

Nog meer recepten met chipotle?

gegratineerde pasta in tomaten-chipotlesaus met walnootpesto
De pastasaus en walnootpesto zijn op zichzelf al heel erg lekker, maar die paar minuutjes onder de grill maakt deze pasta écht verrukkelijk.
Ook heel lekker: pasta met spinazie, mozzarella en citroenboter.
naar recept
Gegratineerde pasta tomaten-chipotlesaus - delicious
smokey soft taco’s met gehakt, chipotlesaus en koriandersalsa
Taco’s zijn altijd een goed idee. Dit recept voor smokey soft taco’s maak je met gehakt, chipotlesaus en koriandersalsa. Liever vegetarisch? Gebruik dan vegetarisch gehakt!  Maak ook eens deze zoete-aardappelchips met kruidig gehakt en tomatensalsa.
naar recept
recept voor taco's smokey soft tacos | delicious
bavette gordita’s met chipotle-hollandaise
Mix deze fijngemalen aromatische pepers door een zelfgemaakte hollandaisesaus en maak zo een Neder-Tex-Mex-variant van de klassieke steak fajita. Dat we geen biefstuk maar bavette gebruiken, is voor ons een logische keuze. Bavette was jarenlang ondergewaardeerd, maar gelukkig ontdekken steeds meer mensen de volle steaksmaak van deze werkspier met een bite.
naar recept
bavette-delicious

3. Zoet-zure espressosaus

Kicken! Deze saus van Yvette van Boven is een ware delicatesse en heeft een wel heel onverwachts ingrediënt: er zitten twee sterke espresso’s in die de saus een bittertje geven. Lekker bij ribkarbonades of lamsbout.

4. Ga voor groen, ga voor salsa verde!

Salsa verde is een categorie van groene sauzen die koud of op kamertemperatuur geserveerd worden en waar geen pan aan te pas komt. Bijna elk land heeft zijn eigen favoriete groene variant waarbij de saus gemaakt wordt op basis van azijn, olie, of groenten. Populaire salsa verdes zijn de Argentijnse chimichurri – die je overigens ook in heel Uruguay tegenkomt – geserveerd bij vlees, Italiaanse pesto voor de pasta, Mexicaanse tomatillo- of avocadosalsa, héérlijk bij een warme taco, en Franse pistou of sauce verte.

Dol op salsa verde? Probeer dan dit gegrilde piepkuiken met oregano en kappertjes.

lam met boterige peterseliegremolata
Yvette van Boven: ‘Ik blijf het zeggen: koop goed lamsvlees van Hollandse bodem. Kwaliteitsvlees smaakt meteen al beter. Daar hoeft eigenlijk weinig meer bij en áls je het toch wilt, dan is zo’n boterige gremolata met venkelzaad en peterselie echt een toevoeging.’
Ook zo lekker: gesmoorde lamsschouder met citroen en auberginesaus.
naar recept
koken voor een grote groep lam met boterige peterseliegremolata - delicious

5. Pekel met gekonfijte citroen

We kwamen op Instagram een hele goede tip tegen van Samuel Levie: hij marineert kip een nacht lang in gezouten citroenen, inclusief het pekelwater. De kip wordt er onwijs mals van en héél citroenig. Hmmm!

Wil je zelf aan de slag? Hier vind je het recept voor ingemaakte citroenen.

6. Whiskymarinade

De volle smaak van whisky doet het heel goed in een marinade. In dit recept marineren we er spare ribs mee, waardoor de whisky zich lekker diep concentreert in het vlees. Een saus voor iedereen die verslingerd is aan barbecueën.

7. Sambal

Dit is een vrije interpretatie van de officiële sambal terasi. De traditionele sambal terasi is heel simpel en wordt slechts gemaakt van fijngewreven pepers, zout en terasi. Deze versie is aangekleed met extra aromaten. Met wat extra sojasaus, ketjap en olie maak je er de lekkerste marinade mee.

8. Za’atar

Wonderlijk, dit frisgroene mengsel met kruiden en specerijen. Za’atar is een Midden-Oosterse mix van sumak (zure rode besjes), sesam, tijm en oregano. Soms zit er ook gedroogde za’atar in: een kruid dat dezelfde naam draagt als de mix (verwarrend he?). Voeg za’atar toe aan yoghurt met knoflook en olijfolie voor een snelle dip of marinade, bestrooi het over flatbreads en ander deegwaar of maak er deze marinade van voor over de kip.

9. Vietnamese marinade

Ken je nuoc cham? De Vietnamese dipsaus op basis van limoensap en vissaus, verrijkt met chili, knoflook en in balans gebracht met een beetje suiker. Alison Roman deelde dit recept voor chili-kip waarbij ze zich liet inspireren op diezelfde Vietnamese smaken. Haar twist? Ze voegt ananas toe, lekker zoet, tikje zuur en super in combinatie met kip.

10. Sticky gochujang marinade

Om je vingers bij af te likken! Deze marinade zit bomvol Koreaanse ingrediënten en is lekker pittig dankzij de gochujang: een chilipasta. Met deze marinade geef je extra veel smaak aan tofu, varkensvlees, spiesjes, en vis.

11. Saté kambing

We weten wat je nu denkt, want we zouden toch geen saté marinade geven? Nee, maar deze saté is ook niet je typische stokje. Er komt namelijk dabu-dabu bij: een soort rauwe salsa sambal met groene tomaat uit Manado, Sulawesi. Hij wordt vaak bij gegrilde vis geserveerd, maar het frisse en pittige doet het ook goed bij deze malse geitensaté.

12. Oosterse marinade met five spice (vijfkruidenpoeder)

Dit klassieke Chinese specerijenmengsel smaakt warm en kruidig. De basis is anijs, zowel steranijs als anijszaad, die fijngemalen wordt met kaneel en kruidnagel. De pittige smaak komt van de szechuanpeper, die tintelt zo lekker op je tong. Als je geen five spice hebt, kun je ook een beetje hoisinsaus gebruiken, voor een vergelijkbare smaak. In deze marinade voor sticky drumsticks worden sojasaus, honing, azijn, oestersaus, mosterd en vijfkruidenpoeder gemengd. En onthoud: hoe langer je de kip marineert, des te meer smaak deze krijgt.

Probeer ook deze ananas-hoisinglazuur:

kruidige spareribs met ananas-hoisinglazuur
Overal staan sappige spareribs op het menu. Die wil je thuis ook maken! Maar hoe? Probeer deze kruidige spareribs met ananas-hoisinglazuur, zó lekker! Om je vingers bij af te likken (letterlijk!).
naar recept
kruidige spareribs | delicious

13. Yuzu

Yuzu is een Japanse citrusvrucht met geurige schil én sap. Je gebruikt het zoals citroen of limoen. De yuzu in deze marinade geeft niet alleen een heerlijke flavour boost, maar maakt het vlees ook lekker zacht.

14. Spaans sausje met saffraan en sherry

Sherry, saffraan en gerookt paprikapoeder zijn niet genoeg om deze spareribs onze favoriet te maken. Daarom krijgen de ribben na het bakken een opkikker van munt, peterselie, komijn en amandelen. Je gaart de ribben low & slow in een oven van 120º waardoor het vlees heerlijk mals wordt.

spaanse spareribs met sherry
Sherry, saffraan en gerookt paprikapoeder zijn niet genoeg om deze spareribs onze favoriet te maken. Daarom krijgen de ribben na het bakken een opkikker van munt, peterselie, komijn en amandelen. Je gaart de ribben low & slow in een oven van 120º waardoor het vlees heerlijk mals wordt.
naar recept

15. Citroenmarinade 2.0

Alle ingrediënten voor deze marinade hak je grof en meng je met elkaar in een kom zodat de smaken in elkaar worden vervlochten als een goed huwelijk. Serveer deze marinade -of salsa, net hoe je ‘m wil gebruiken – bij kip van de barbecue, over geroosterde groenten of een hele zeebaars, of geef er je burgers een boost mee.

16. Homemade yakitori

Yakitori van kip, paddenstoelen, zalm of tofu: alles kan, mits je de saus onder de knie hebt. Officieel heet die saus tare, maar vaak noemen we het yakitori-saus voor het gemak. Gebruik dit recept als basis.

17. Sinaasappelmarinade voor bij makreel

Deze sinaasappelmarinade past perfect bij een vettige vis zoals makreel of bij sardientjes van de bbq. Wij besprenkelen in dit recept makreelfilets met sinaasappelsap en bestrooien ‘m met munt voor een lekker frisse smaak. Serveer de makreel samen met een heerlijke saus van tahin & Griekse yoghurt. 

18. Frisse chili-limoenolie

Dit recept bewijst dat een marinade niet moeilijk hoeft te zijn. Het enige wat je nodig hebt is een limoen, een pepertje, knoflook, citroen en olijfolie.

geroosterde pijlinktvis met chili-limoenolie
De perfecte opening voor een feestelijk diner is dit gerecht met geroosterde pijlinktvis. Serveer het met frisse chili-limoenolie.
naar recept
pijlinktvis met chili-limoenolie | delicious

19. Boter!

Save the best for last! Boter is een ontzettend veelzijdige smaakdrager waar je alle kanten mee op kunt. Roer er bijvoorbeeld een lik Thaise currypasta door, een beetje wasabi, fijngesneden zwarte olijven of een handje verse kruiden. Alleen al de klassieker met knoflook en peterselie is een van de beste toppings voor een stuk vlees dat net van de grill komt. Drie recepten om uit te proberen:

kreeft met anijsboter
Kreeft is een bijzonder, onalledaags ingrediënt dat zich perfect leent voor het kerstdiner. Dit recept voor kreeft met anijsboter is een van de top 15 delicious. kerstrecepten aller tijden. Een echte delicious. favoriet dus!
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Kreeft met anijsboter
gebakken zalm met peterselie-macadamiaboter
Wauw, is het geen plaatje? Deze gebakken zalm steelt de show tijdens het kerstdiner. En de peterselie-macadamiaboter maakt het geheel compleet. Ook lekker bij stokbrood! 
Nog zo'n lekker snel zalmrecept: sesamzalm met honing-paksoi.
naar recept
gebakken zalmforel met macadamiaboter - delicious
entrecote met bacon-sumakboter en groentefriet
Mals vlees van het ribgedeelte van de koe, met een subtiel randje vet, bomvol smaak! Dat maakt entrecote misschien wel één van de lekkerste stukjes vlees.
De spieren rondom de entrecote hoeven weinig inspanning te leveren, daardoor krijg je onwijs mals vlees. En dat is wat je wil! Maak 'm af met de brutale bacon-sumakboter en serveer met frietjes van groenten.
Heerlijk voor erbij: rode-rijstsalade met roodlof, rodekool en geroosterde walnoten.
naar recept

20. Pittige tahinmarinade

Soms mist je marinade een bepaalde diepgang, een volle smaak met genoeg vettigheid die de andere ingrediënten bij elkaar kan houden. Tahin is zo’n ingrediënt. De Midden-Oosterse sesampasta geeft sauzen de wulpse ronding die ze verdienen. Hier maken we er een marinade mee met limoen, knoflook en een chilipepertje.

gegrilde aubergine met tabouleh
Georgie Esdaile, Ben Dearnley, Kirsten Jenkins