Viskoekjes met peterselie en gezouten kappertjes

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
aantal 4 | hoofdgerecht | kerst | mediterraans |
Dit zijn de viskoekjes van je dromen. Oké, misschien wat overdreven, maar ze zijn waanzinnig en heel geschikt voor in je gourmetpannetje!
voorbereiding20 minuten
kooktijd10 minuten
totale tijd30 minuten

ingrediënten

groene tijm-citroensalsa

  • 6 takjes tijm blaadjes gerist
  • 2 bosjes peterselie blaadjes geplukt
  • 1 teen knoflook
  • 2 rasp van (bio)citroenen plus sap 
  • 200 ml fruitige olijfolie

viskoekjes

  • 1 bos peterselie grof gesneden
  • 1 teen knoflook
  • 1 eierdooier
  • 2 el kappertjes gezouten, grof gehakt
  • 400 g witvisfilets ontveld zonder graten (kabeljauw, heek etc.)
  • evt. chilipeper
  • 2 citroenen in partjes

instructies

  • Voor de salsa: pureer de kruiden met de knoflook, citroenrasp, 2-3 el citroensap en de olijfolie. Breng op smaak met weinig zout: hij moet vooral lekker fris zijn!
  • Voor de viskoekjes: mix de peterselie met de knoflook en wat zout fijn in de keukenmachine. Voeg de vis toe en mix heel even tot de vis grof gemalen is en aan elkaar hangt. Voeg de eierdooier en de kappertjes toe en laat de machine nog heel kort draaien. Breng op smaak met wat chilipeper of zwarte peper en eventueel nog wat zout (de kappertjes zijn al zout!). Vorm met natte handen 4 of 8 kleine platte koekjes en bewaar koel onder folie tot gebruik.
  • Zet bordjes met de viskoekjes neer en erbij een kannetje olijfolie om in te bakken.
  • Verhit in ieder pannetje een beetje olie en bak de koekjes goudbruin aan beide kanten, in 3-4 min. Geef er partjes citroen bij en serveer met de groene tijm-citroensalsa
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
*Gezouten kappertjes zijn te koop bij deli’s en eetwinkels. Of vervang ze door ingemaakte kappertjes; dep die goed droog en voeg wat extra zout toe. Veeg gezouten kappertjes goed schoon met keukenpapier zodat het meeste zout eraf is.
Recept en productie: Merijn Tol. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Ferdinandus. Foodstyling: Bart Stuart
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!