dit zijn dé recepten om in oktober te maken met seizoensgroenten

De herfst lonkt overal, maar vooral op het land, waar er nu flink geoogst wordt. Oktober is hét oogstseizoen, dus maak je borst maar nat, want de seizoensgroenten zijn gul.

Oktober wordt vaak het oogstseizoen genoemd omdat het traditioneel de tijd is waarin veel gewassen rijp zijn en geoogst worden. Dit is het moment in de landbouwcyclus waarin boeren hun gewassen binnenhalen voordat de winter begint.

Seizoen van rijpheid

In oktober zijn veel groenten en fruit zoals granen, aardappelen, pompoenen, appels, druiven en bieten op hun rijpst en klaar voor de oogst. De zomerse groeiperiode komt ten einde, en dit is hét moment om alles binnen te halen voordat de kou en regen van de herfst het oogsten moeilijker maakt.

Boeren werken tegen de klok om hun gewassen te beschermen tegen de risico’s van slecht weer, zoals vorst of overmatige regenval, die de oogst kunnen beschadigen.

Feest!

De tijd van vallende bladeren, de eerste herfstvuren, van de appelpluk (maak zelf cider!) en van het oogstfeest: oktober is een echte feestmaand.

Vroeger waren oogstfeesten een belangrijk onderdeel van de cultuur, en in veel gemeenschappen worden er nog steeds festiviteiten gehouden ter ere van de succesvolle oogst. Denk aan bijvoorbeeld Oktoberfest in Duitsland, dat ooit in verband stond met de oogsttijd, en Thanksgiving in de VS, die later in het seizoen valt, maar ook de oogst van het land viert.

Aardappelen

Andijvie

andijvierolletjes met paddenstoelentapenade en mozzarella
Eens wat anders dan andijviestamppot! Het gevaar: nadat je deze Italiaanse upgrade met paddenstoelen en polenta hebt geproefd wil je nooit meer terug naar de Hollandse pot.
Tip: Liever vlees erbij? Rol een plakjeprosciutto om de rolletjes voordat je ze in de oven schuift. En wil je de polenta nog meer smaak geven, doe er dan wat fijngesneden verse Italiaans kruiden door.
naar recept
andijvierolletjes
noedels met gewokte andijvie, tahin-sojasaus en pinda’s
Minta & Mae, alias M & M, zijn moeder & dochter en duiken graag samen de keuken in. Sinds Mae naar de middelbare school gaat, eet ze geen vlees meer, én dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten, zoals andijvie.
Zin in een snel vegetarisch recept voor doordeweeks? Dit recept voor noedels met gewokte andijvie, tahin-sojasaus en pinda’s is dan ideaal.
naar recept
vega noedels met gewokte andijvie, tahin-sojasaus en pinda’s
gesmoorde andijvie en brandade met gerookte makreel
Deze verrassende variatie op de klassieke andijviestamppot is binnen 30 minuten klaar. Een snel en eenvoudig gerecht voor doordeweeks
.
Probeer ook eens deze andijviesalade!
naar recept
andijvie
andijvie met kikkererwten jonge knoflook en gedroogde olijven
delicious.friend Yolanda van der Jagt geeft andijvie een stoere bereiding: gestoofd in de oven, samen met kikkererwten, jonge knoflook en gedroogde zwarte olijven. Yolanda: ‘Een goed kwaliteit grote kikkererwten haal ik bij Turkse of Marokkaanse winkels. Daar haal ik ook zwarte gedroogde olijven. Die hebben een andere smaak dan olijven uit het water en een stevigere structuur. Aangewezen op de supermarkt? Neem dan Griekse kalamata-olijven, die zijn ook vol van smaak.’
naar recept
andijvie-delicious

Appels

Boerenkool

Italiaanse bonenstoof met worst & boerenkool
Onze nieuwe receptschrijver Julie laat zich graag inspireren door de Italiaanse keuken maar geeft er ook een eigen twist aan. Boerenkool in de bonenstoof? Prego!
Vegan tip: Liever geen vlees? Vervang de worst door een vegan variant of gedroogd eekhoorntjesbrood.
naar recept
Italiaanse bonenstoof met worst & boerenkool
wittebonen-aardappelsoep met boerenkool en parmezaancroutons
Boers & elegant tegelijk: deze bonen-aardappelsoep zit vol umami
naar recept
wittebonen-aardappelsoep met boerenkool en parmezaancroutons

Bospeen

Courgette

Komkommer

Koolrabi

donker brood met aardappel, spek, mayo en koolrabi
Niks mis met onze boterhammen natuurlijk, maar de Scandinaviërs pakken het toch net iets beter aan. Een geroosterde plak oerbrood belegd met verse ingrediënten. Lijkt misschien op onze Hollandse boterhammetjes, maar veel mooier en vooral lekkerder!
naar recept
brood met aardappel spek mayo koolrabi - delicious
varkenskoteletten met mosterdkorst en koolrabisalade
Lekker, stoer en super smakelijk, deze varkenskoteletten met mosterdkorst en koolrabisalade.
naar recept
varkenskoteletten mosterd

Paksoi

Palmkool

groene spaghetti met palmkool, burrata en ansjovis-beurre noisette
Knalgroene spaghetti die van je bord popt! Vanja van der Leeden reist in haar laatste boek de hele Italiaanse laars door, kookt overal met chefs én geeft haar eigen funky twist aan klassieke gerechten.
De beurre noisette kun je 1-2 dagen eerder maken. Voor een vega-variant vervang je de ansjovis voor 1-2 el fijngesneden ontzouten kappertjes. Geen burrata? Vervang ‘m door ricotta of gepocheerd ei. De cavolo nero kun je vervangen door boerenkool.
naar recept
groene spaghetti met palmkool, burrata & ansjovis-beurre noisette
schelvisschotel met knolselderij en palmkool
Deze schelvisschotel is koolhydraatarm, rijk aan groenten en makkelijk te maken! Eet er puree van aardappel en knolselderij bij of wat brood, als je zin hebt in een vullende maaltijd.
Dit komt vast van pas: de 6 lekkerste pureerecepten.
naar recept
Schelvisschotel met knolselderij en palmkool | delicious
kipstoof met boerenyoghurt en palmkool
Tip uit de keuken van Janneke Philippi: ‘Voor een extra frisse smaak roer ik soms vlak voor het serveren nog wat extra yoghurt door het vocht van deze kipstoof. Niet meer laten koken dan.’
naar recept
kipstoof

Paprika

geroosterde paprika & garnalen met gremolata
Rooster de paprika’s in de oven zodat ze wat zoetig worden, duw de garnalen in je saus en neem al gesneden, getoast stokbrood mee naar het strand. Aanvallen maar!
Trek in een vega versie? Maak dan deze shakshuka met venkel en gekonfijte citroen.
naar recept
GEROOSTERDE PAPRIKA & GARNALEN met gremolata
Tomaten-paprikasoep met feta
Soep doet het eigenlijk altijd goed! Dus ook deze vegetarische tomaten-paprikasoep met feta wordt jouw nieuwe favoriet. Tomaat en paprika vormen de perfecte basis en de oregano en venkelzaad zorgen voor de warme smaak. Maak stiekem iets te veel, dan heb je meteen een goede lunch!
Nog meer zin in soep? Deze kruidige linzensoep is ook heel lekker!
naar recept
tomaten-paprika soep met feta - delicious
snel gevulde puntpaprika’s
Paprika is een populaire vruchtgroente, logisch want je kun ‘m in tal van gerechten verwerken. De puntpaprika is wat zoeter dan de gewone paprika en is goed geschikt om te vullen. Deze Midden-Oosterse variant zet je binnen een handomdraai op tafel. Je serveert hem als bijgerecht. 
Oók lekker: paprikasalade!
naar recept
gevulde puntpaprika's

Pastinaak

knoflookkip met pastinaakpuree
Voor deze heerlijke kip is de oven je beste vriend. Even voorbereiden en hup de oven in. Zo heb je alle tijd om de krant door te nemen bijvoorbeeld.
naar recept
kip uit de oven knoflookkip met romige pastinaakpuree
volkorenrijst met pastinaak, aubergine & feta
Toe aan voorjaar? Vervang de pastinaak eventueel door wortel of stukjes groene asperge en maak er meer een voorjaarsgerecht van.
naar recept
Volkoren rijst met pastinaak, aubergine en feta_preview
pastinaak-bloemkoolsoep met parmezaan-croutons
Romig, zijdezacht en bomvol umami. Deze kom zit vol met smaak!
naar recept

Peren

Pompoen

Prei

Pronkbonen

borlotti– en pronkbonen met salie, tomaat en knoflook
Gebruik liefst verse borlottibonen of kievitsbonen, die je vindt op de boerenmarkt of ingoed gesorteerde groentewinkels. Gebruik anders 800 g borlotti’s uit blik, afgespoeld en uitgelekt en laat de eerste stap achterwege.
naar recept
borlottibonen-delicious

(Wilde) rucola

bloemkool-rucolasoep met mascarpone en cannellinibonen
Gooi de stronk en bladeren van bloemkool niet weg! Je maakt er namelijk deze heerlijke soep met mascarpone en rucola mee. Heb je wat mascarpone over? Ga dan voor een lekker romig toetje.
Daar hebben we wel wat inspiratie voor natuurlijk! Zoals limoncellocrema met mascarpone (zie recept), deze bellini-trifle met amaretti & citroenmascarpone of een koffietrifle met marsala en mascarponeroom.
naar recept
risoni met pancetta, paprika, shiitake en rucola
Risoni – ook wel orzo – is een van de kleinste pastasoorten, letterlijk betekent het ‘grote rijst’. Risoni gaat vooral in soep, maar voor salades en bereid als risotto is deze mini-pasta ook heel geschikt. In deze risoni gaat gebakken pancetta, rode puntpaprika en shiitake. En een flinke hoeveelheid rucola voor wat pit. Een echt lekker Italiaans recept.
naar recept
Risoni met pancetta - delicious
rucola-gnudi met pomodorinisaus en pijnboompittenkruim
Gnudi (spreek uit njoedie) vind je steeds vaker op de menukaart. Het zijn een soort gnocchi, maar dan gemaakt met ricotta in plaats van aardappel. In dit recept gebruiken wij kwark in plaats van ricotta, ook heel lekker!
naar recept
rucola-gnudi met pomodorinisaus - delicious
bloemkoolpuree met rucola en venkel-balsamicospek
Janneke Philippi kookt simpel en snel en áltijd lekker. Deze keer winters comfortfood: bloemkoolpuree met speklapjes en aromatische venkelzaadjes.
naar recept
bloemkoolpuree met rucola en venkelbalsamicospek
geitenkaastaart met uienchutney & rucola
Elke maand kiezen we een kaaskampioen, kaas die speciale aandacht verdient en geven we je een toprecept. Op de plank: Hollandse geitenkaas. We maakten er deze prachtige geitenkaastaart met uienchutney & rucola mee. Een feestelijk voorgerecht of makkelijk hoofdgerecht voor doordeweeks.
Nog meer hartige taarten!
naar recept
frittata met radicchio & rucola
Deze frittata met radicchio en ricotta erin is superlekker met een paar plakken gebakken pancetta op een stevige desemboterham. En lekker snel klaar! Frittata is ook een geweldige manier om een restje groente op te maken. Stukje over? De frittata is koud ook lekker als lunch de volgende dag!


Zoek eens verder op onze site op frittata, dan vind je nog meer heerlijke recepten. Deze bijzondere souffléfrittata bijvoorbeeld!

naar recept
frittata met radicchio en rucola

Savooiekool

ribkarbonade in mosterd-saliesaus met savooiestamppot
Simpel en snelle Hollandse pot! Deze ribkarbonade met savooiestamppot is de ideale mix van seizoensgroenten en vlees.
naar recept
ribkarbonade met savooiestamppot
flammkuchen met savooiekool
Groen, groener, groenst! Groenten vormen altijd een onuitputtelijke bron van inspiratie, zo ook voor deze vega flammkuchen met savooiekool. Je maakt deze flinterdunne pizza extra lekker met posteleinpesto. Als postelein niet verkrijgbaar is, is rucola een prima alternatief!
naar recept
flammkuchen met savooiekool

Sla

slablad met garnalen, kimchi & pittige gebakken rijst
Slablaadjes zijn verschrikkelijk ondergewaardeerd. Wij zien ze vooral als een vervanger voor wraps en taco's, maar in Azië is het een volwaardig gerecht: san choy bow. Deze variant met kimchi is heerlijk fris en pittig.
Maak ook deze variant met sinaasappel en eendenborst
naar recept
slablad met kimchi en garnalen gezonde rijst recepten
ijsbergsla met doperwten en muntdressing
Herontdek ijsbergsla en serveer de toch wat 'gewone' krop met deze supergroene dressing. Scheur de bladen lekker grof, daar wordt de salade extra knapperig van, en het ziet er ook nog eens mooi uit.
Peultjes over? Maak sambal goreng met tahu
naar recept
ijsbergsla met doperwten en muntdressing

Snijbiet

Sperziebonen

Spitskool

De laatste tomaten en kerstomaten

Venkel

sardientjes met venkel
Sloof je eens uit en serveer sardientjes met venkel bij de borrel. Een Siciliaanse droom, vooral als je er goed gekoelde wijn bij schenkt en de borrelplank aanvult met geroosterde pistachenoten en een citroenige ricottadip.
naar recept
sardientjes met venkel
pikante vis (samke harra) met venkel en tahini
Samke harra is een Libanees visgerecht, waarbij de vis wordt geserveerd met een romige tahinisaus en flink wat lepels pikante chili-olie. Heb je een restje over (in het zeldzame geval), maak er dan een sandwich van. Lekker met knapperige venkel en verse kruiden.
Serveer deze hoorntjes met een van deze drie smaken tahin-ijs.
naar recept
samke harra pikante vis
risotto met venkel en gegrilde asperges
Geweldige maaltijden met weinig ingrediënten, die gegarandeerd binnen 30 min. op tafel staan. Dat kan! Deze smeuïge risotto met asperges en venkel bijvoorbeeld. Gril meteen een extra portie asperges voor je lunch de volgende dag. Heerlijk! Je hebt mensen die je ’s nachts wakker mag maken voor risotto. Daarom nóg een recept, met zeevruchten en bleekselderij.
naar recept
venkel-risotto
venkelsalade met krokante pistaches & pistachedressing
Een salade zoals je 'm het liefste ziet: fris, knapperig en vol van smaak.
naar recept
salade met fruit : Venkelsalade met krokante pistache & pistachedressing
snelle dumplings met zoetzure venkel
Maak maar een dubbele hoeveelheid van deze gyoza's, want ze zijn superlekker! De officiële naam is potstickers, omdat ze na het stomen gebakken worden en dan een beetje aan de pan plakken.
naar recept
Snelle dumplings - delicious
sperziebonen-venkelsalade met perzikmostarda
Mostarda wordt vaak gegeten bij vlees, maar hier husselen we het zoetzure condiment door de venkelsalade en sperziebonen. Een heerlijke zoete zomerdressing met de pit van mosterd en mierikswortel.
Serveer deze abrikozen-amandeltaart als toetje.
naar recept
venkelsalade met sperziebonen

Lees ook: de ene kaneel is de andere niet, hier let je op als je een potje kaneel koopt

linzensoep met wortel en sinaasappel-tijm-komijngremolata_preview wat eten bij griep ziek verkoudheid