Voor veel mensen zijn de feestdagen hét moment om eens extra uit te pakken met vlees of gevogelte. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe draai aan een vertrouwde klassieker — want never change a winning team — of eindelijk zelf hazenpeper, kalfswangen of een gevulde kalkoen wilt maken: wij hebben het perfecte recept voor je.
Iedereen heeft zijn eigen kerstklassiekers. Voor culinair expert Dosia hoort kalkoen bij kerst, net zoals de kerstboom en kerstballen bij elkaar horen. Een van onze online redacteurs eet juist elk jaar kalfswangen, terwijl de ander wakker gemaakt kan worden voor moeders boeuf bourguignon. Kortom, kerst draait ook om tradities en persoonlijke favorieten. In deze lijst vind je daarom een selectie feestelijke kerstrecepten met vlees. Van kalkoen en kip tot kalfswang en tournedos.
Toch liever zin in vegetarische kerstgerechten? Bekijk hier onze lekkerste vega hoofdgerechten voor kerst.
Spring direct naar de kerstrecepten met vlees (of scroll naar beneden):
Kalkoen
Kip
Kwartel
Eend
Konijn
Varken
Kalfswang
Tournedos
Ossenstaart
Runderstoof
Boeuf Bourguignon
Cote de boeuf
Osso buco
Zwezerik
Lamsrack
Hert
Wild overig
Onze favoriete, klassieke kerstrecepten voor vlees:
Kalkoen
Op Thanksgiving Day serveer je in Amerika volgens de traditie kalkoen. Wij vieren in Nederland geen thanksgiving maar houden er wel van om gezellig te dineren aan lange tafels met prachtige braadstukken en heerlijke bijgerechten. Daarom delen we een onweerstaanbaar recept voor gepekelde kalkoen met sinaasappel, kruidnagel en steranijs. Begin 3 dagen van tevoren met dit recept.
naar receptSpeciaal voor Familietijd maakte Janneke gebraden kalkoen met rozemarijn en sinaasappeljus. Haar tip: het is lekker om aan de puree verse kruiden, fijngehakte ansjovis of wat Parmezaanse kaas toe te voegen!
naar receptSteel de show met deze kalkoenrollade! Een heerlijke gerecht met warme specerijen zoals venkel en mosterd, waar de frisse hint van sinaasappel het gerecht een boost geeft. Show time!Houd je meer van vis? Kijk dan naar deze zalmrollade met instructievideo!
naar receptWat is er meer kerst dan een echte kerstkalkoen. Ideaal als je een huis vol eters krijgt, want onderstand recept voor gevulde kalkoen is voor 14-16 personen! En zoals een echte Mister Kitchen betaamt, schept Mister Daan op over zijn kalkoen-record: ‘Ik heb wel eens drie dagen achter elkaar zo’n goudbruine, gevulde kanjer op tafel gezet. Easy.’
naar receptOp zoek naar iets uitdagends voor de feestdagen? Dan zit je met deze kalkoenpastei goed! Dit gerecht zit bordevol groente en kenmerkt zich met smaken van mosterd, kruidnagel en gember. Tip: maak de vulling een dag van te voren dan heeft deze nóg meer smaak. Liever een feestelijk vegetarisch recept? Kijk dan naar onze vega kerstmenu.
naar receptKalkoen met kerst! Deze versie uit Normandië met cider en appel is een van de meest klassieke en heerlijke kalkoenrecepten die er bestaan.
naar receptKip
Geen grote rollade, maar kleine varianten gemaakt van kippendij, gevuld met een citroen-bieslookvulling. Fris van smaak en een plaatje om te serveren.
naar receptWil je indruk maken op je gasten tijdens het kerstdiner? Maak dan deze gebraden kerstkip. Doordat je vadouvanboter onder en op de huid aanbrengt blijft het vlees heerlijk sappig. Wil jij weten waar dit kippetje vandaan komt? Ga dan naar www.kerstkip.nl . Daar kun je een kijkje achter de schermen nemen en meteen zo’n lekkere kip bestellen!
naar receptEten weggooien doet Yvette van Boven liever niet. Goed eten weggooien is namelijk eeuwig zonde! Haar nieuwste boek Van Bovens leftovers staat daarom helemaal in het teken van leftovers. In delicious. magazine nummer 9, waar Yvette gasthoofdredacteur van is, delen we een aantal recepten uit haar nieuwe boek, waaronder deze gebraden kip met zeewierpesto. Een echte familiefavoriet en toprecept voor etentjes. Lekker met gekookte aardappeltjes erbij.
naar receptEen kip vlinderen is zo moeilijk nog niet. Je vergroot het oppervlak waar de hitte bij komt en zo is de kip sneller gaar. In de video zie je precies hoe het moet.
naar receptOoit gehoord van kip à la Normande? Deze stoofschotel met kip zet je gewoon in de oven, daarna kun je achterover leunen terwijl je huis zich vult met de heerlijkste geuren. Dit gerecht valt zéker onder comfortfood!
naar receptZelf pompoenhummus maken lijkt misschien veel werk, maar je kunt het een dag van te voren voorbereiden. Dan hoef je het de avond zelf alleen nog maar af te maken. Gek op hummus? Probeer één van onze vier favoriete recepten met hummus.
naar receptVoor zowel het maken als het oppeuzelen van coq au vin neem je de tijd. Comfort food dus. Deze coq au vin maak je extra smaakvol met een scheutje cognac.
naar receptMakkelijk, snel en perfect om buiten te eten: deze zomerse coq au vin met zilveruitjes is héérlijk!Probeer ook eens deze kip à la normande.
naar receptKers is een fijn ingrediënt dat elk gerecht – zoet én hartig – glans geeft. Kip die je vult met verse kruiden, zout spek, frisse citroen en zure kersen brengt direct een feestgevoel op tafel.
naar receptKwartel
Je kunt dit hoofdgerecht heel easy voorbereiden: Bak de kwartels alvast bruin aan en bewaar ze afgedekt in de koelkast. Na het voorgerecht schuif je de kwartels met de courgette nog even kort in de oven.Voor erbij: een kleine portie gekookte spelt of quinoa bij met veel dragon, kervel en dille erdoor.
naar receptKwartel op je menu geeft kerst een chic tintje. Vul ze met quinoa, amandelschaafsel en mooie rode granaatappelpitjes en zet ze 20 min. in de oven. Easy does it!
naar receptVroeger was tijm voor de Grieken en de Romeinen een geneeskruid. Tegenwoordig gebruiken we het om mee te koken, zo zit tijm vaak in Provençaalse kruidenmixen. De aromatische, frisse smaak is fijn in combinatie met de zachte smaak van kwartels. Zin in meer kwartels? Maak dan ook deze met kastanjepuree.
naar receptEend
Stoof de peertjes, maak de amandeldressing en bak het amandelschaafsel 3 dagen van tevoren. Bewaar afgedekt op een koele plek. Gril de eendenborstfilets ½ dag van tevoren, snijd in flinterdunne plakjes en bewaar gekoeld. Reken op nog ± 5 min. bereidingstijd voor het eten.
naar receptGa voorbij aan de kroket en maak deze feestelijke eendenkroket met mayonaise van grapefruit en peper. Het zuurtje van de grapefruit gaat perfect bij de authentieke smaak van eend.Vega kroketje? Probeer dan onze pompoen-saffraankroket met paprika-hazelnootdip,
naar receptPaddenstoelen hebben alles: vlezige structuur, lekker hartig, vol smaak, bijna umami èn multi-inzetbaar! Samen met gekonfijte eend, specerijen en kruiden in een krokant laagje deeg krijg je een heerlijk winters gerecht. Lekker voor een feestelijk diner, maar ook heel geschikt om op een frisse weekenddag van te genieten. We hebben nog veel meer pasteitjes voor je! Wat dacht je van deze met spelt, prei en zalm?
naar receptGeen snel gerecht, maar de eendenstoof en puree voor deze parmentier kun je voorbereiden op een rustig moment en apart bewaren in de koelkast. De parmentier heeft een heerlijke volle smaak en natuurlijk zo’n mooi vorkpatroon in de pureelaag.
naar recept'Strooigoed' geeft gelaagdheid aan dit heerlijke gerecht en een extra wow-gevoel. Zoals shiso-blaadjes de specerijen van de eend versterken en de romige puree een frisse bite geven!En toe: paris-brest met chocolade-hazelnotenroom.
naar receptKonijn
Heb je zin in een klassieker? Maak dan deze traditioneel Hollandse stoof. In plaats van rundvlees gebruik je konijn en je hebt er bijna geen omkijken naar! Weinig ingrediënten die samen super veel smaak geven: een heerlijk gerecht om je aan op te warmen tijdens de koude winterdagen. Probeer ook eens deze hachee met vijfkruidenpoeder.
naar receptDeins jij niet terug voor een gewaagd stuk vlees? Dan is dit feestelijk gerecht met konijn iets voor jou! De combinatie van sinaasappel en dragon geven het gerecht een fruitige en subtiele bittere smaak. Konijn toch niet helemaal je ding? Ga dan voor dit bloemkoolgerecht met calvados en tijm.
naar receptHeerlijk, kerst is weer in aantocht, dus beginnen we vast met wat kerstvoorpret. In Zuid-Limburg is konijn een echte kerstklassieker. Maar op een koude winteravond doet-ie het ook goed!Dol op stoven? Probeer dan onze kip à la normande.
naar receptVarkensvlees
Zwoerd wordt lekker krokant als je het eerst inwrijft met zout en daarna laat drogen. Begin een dag van tevoren aan dit recept.
naar receptBij deze varkensfricandeau past een stevige saus! Niets lekkerder dan een flinke scheut gin om de saus nóg meer smaak te geven. De verrassing is groot als je het aansnijdt én het hele huis ruikt hemels! Probeer deze heerlijke speltgnocchi met spinazie als bijgerecht!
naar receptDeze gestoofde varkenswangen met een oosterse touch zijn eigenlijk heel simpel. Voeg alles samen en laat dan de tijd zijn werk doen. Zo komen alle specerijen tot hun recht en vormt er zich een prachtig stoofgerecht. Heb je iets minder tijd om te stoven? Bekijk dan deze citroenvarkenrollade met zoetzure courgette.
naar receptGa in de kookmodus en pak in het weekend eens flink uit met groot gebraad. Laat het vlees vijf uur in de oven garen. Zo verras je iedereen met de spannende smaken van deze malse varkensschouder met zoete perenchutney.
naar receptDit jaar vieren we kersmis! Juist, een heerlijk kerstdiner met kersen. Kers is een fijn ingrediënt dat elk gerecht – zoet én hartig – kerstglans geeft. Van hazelnoot-kersentaart tot deze gebraden ham met rum-kersenglazuur. Tip: Maak het glazuur eventueel 1 dag eerder en laat het helemaal afkoelen. Bewaar tot gebruik goed afgedekt in de koelkast.
naar receptEen extra tip: geroosterde spruitjes met bacon en appel zijn ook heerlijk als salade voor erbij. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en hussel er 50 g rucola door. Breng de salade op smaak met extra vierge olijfolie en gerijpte balsamico-azijn.
naar receptKalfswang
Op zoek naar een uitdagend gerecht voor het weekend? Dan zit je met deze gebraiseerde kalfswangen helemaal goed. De paddenstoelen en venkelrisotto geven het recept een winterse touch. Aan tafel!Tip: Maak deze groene-aspergesalade met cranberry's als bijgerecht.
naar receptGeef je over aan de traagheid van de koude dagen en neem de tijd om de kalfswangen zo langzaam mogelijk te stoven in de oven. Zo krijg je supermals vlees.
naar receptOssenstaart
Vaak te vinden in soep, maar net zo lekker in een stoof. Heerlijk met een vers afgebakken focaccia. Janneke tipt: ‘Ik haal het vlees na het stoven al in de keuken van het bot. Je kunt er ook voor kiezen de stukken ossenstaart met been te serveren. Op een stoere plank bijvoorbeeld, met een kommetje saus en een stuk brood.’
naar receptNog geen idee wat je met de feestdagen wil maken? Laat ons je dan inspireren met deze fluweelzachte stoof van ossenstaart.
naar receptDit is echt feesteten: samen delen en plukken van zacht ossenstaart die uren is gestoofd, met zijdezachte polenta en zoetzure radicchio.
naar receptOssenstaart met specerijen en kruiden transformeer je makkelijk tot een verrukkelijke stoofpot. De rijke curry in combinatie met het verse limoensap is echt een onweerstaanbare combinatie. Wacht niet langer en ga direct aan de slag!
naar receptTournedos
Maak deze sumaktournedos met avocado-wortelsalade als je doordeweeks lekker snel klaar wilt zijn in de keuken. Gril het vlees 3 à 4 min. per kant en laat het even onder aluminiumfolie rusten. In de tussentijd maak je de salade en de dressing. Binnen 25 min. zit je aan tafel! Nog zo'n lekker-snel-klaar recept met rundvlees?
naar receptDe eenvoud van de Parijse bistro thuis? Maak eens tournedos met verrukkelijke beurre café de Paris. Bistro-kleedje op tafel, Franse chansons aan, mooie Franse wijn in het glas….je waant je direct in Parijs!
naar receptRunderstoof
Gebruik runderschouder voor dit recept. Staartstuk (ook bekend als picanha) kan ook, alleen is het duurder en een magerder stuk vlees.
naar receptEspresso en rundvlees is een verrassend lekkere combi. Kies kwaliteitskoffie, mooie groenten en mooi stoofvlees, en ontdek het zelf! Proef de volle smaak van espresso, rozemarijn en hazelnoten.
naar receptEen dampende pan vol met stoofvlees, daar loopt ons het water van in de mond. De abrikoos en pils maken de saus lekker zoet. Serveer het gerecht met een smeuïge puree.
naar receptBoeuf bourguignon en variaties
Boeuf bourguignon: comfortfood bij uitstek en ook voor de herfstdagen i-de-aal. Leg een stevige basis met de smaak van runderlappen, voeg kruiden toe en de tijd in de oven doet de rest van het werk. De kaasscones geven deze klassieke boeuf bourguignon net even wat extra's. Groots genieten voor grotere groepen. Meer inspiratie opdoen voor de feestdagen? Bestel het jubileumnummer van delicious.!
naar receptDé Franse stoofklassieker met als extraatje een frisse topping van kleurige worteltjes. Boeuf Bourguignon heeft wat extra tijd en liefde nodig, maar dat proef je ook in het eindresultaat.
naar receptDeze boeuf bourguignon staat binnen een half uur op tafel. Ideaal voor doordeweeks!
naar receptCote de boeuf
Bearnaise is het stoere broertje of zusje van de hollandaise. Ik maak hem altijd wat zuurder omdat het bij vet vlees zo lekker is. Bearnaise wordt bijna altijd bij rundvlees geserveerd, maar smaakt ook prima bij een dikke moot gebraden tarbot.
naar receptEen goed stuk vlees vraagt om een goede bereiding en kun je nog zoveel lekkerder maken met een perfecte saus. Deze côte de boeuf met rodewijnsaus is een klassieke showstopper. Perfect als hoofdgerecht tijdens een etentje zoals het kerstdiner.
naar receptBanyuls is versterkte wijn met een intens fruitige smaak, die perfect combineert met de runderribstuk. De bittere chocolade geeft de rijke saus een extra warme, diepe smaak!
naar receptOsso bucco
Deze stoof van kalfsschenkels in een rijke groentesaus is een echte Italiaanse klassieker. Maak de ossobuco extra lekker met een frisse gremolata.
naar receptTraditionele ossobuco wordt meestal in een tomatensaus bereid. Onze versie heeft een saus met verjus of witte wijn en venkel. Eventuele restjes vlees kun je in flinters uiteentrekken en samen met de groenten en een beetje extra vergine olijfolie verwarmen in een pan met dikke bodem. Eet deze saus met gekookte pasta, bijvoorbeeld penne of fusili.
naar receptWeer zo'n lekkere stoofpot: ossobuco. Een klassiek Italiaans hoofdgerecht met botermalse kalsschenkels. Maak de ossobuco 1 dag eerder; alleen de worcestersaus voeg je vlak voor serveren toe. Laat de stoof volledig afkoelen en bewaar in de koelkast. Verwarm de ossobuco gloeiend heet in de oven en maak de saus op smaak af. Deze saffraanrisotto (zonder de vis en zeekraal) smaakt er fantastisch bij.
naar receptSlow cooking is pure magie die je gerecht langzaam in een verrukkelijke smaak bom transformeert. Het leuke is dat deze ossobuco van lam met puttanescasaus maar een voorbereidingstijd van een half uur heeft. Daarna gaat het úren de oven of slowcooker in en heb je er geen omkijken meer naar. Alle tijd voor een spelletje of wandeling.
naar receptZwezerik
Een bijzondere salade met gebakken zwezerik en pompoen. De zachte structuur van het vlees in combinatie met de pompoen en knolselderij maakt deze winterse salade helemaal af. Eet smakelijk!
naar receptLamsvlees
Een mediterraan menu vol kleine gerechtjes om met elkaar te delen zorgt meteen voor een vrolijke sfeer aan tafel. De basis maak je eenvoudig zelf en je kunt dit aanvullen met bijvoorbeeld gevulde pepers, olijven of gekruide amandelen.
naar receptTip voor een diner: Maak het recept klaar tot en met stap 3. Maar voeg de doperwten pas voor het serveren toe. Warm voor het bereiden de jus en de lamsschenkels weer even door voordat je het gerecht gaat gratineren.
naar receptFrisse kruiden bij het lamsvlees én geroosterde paprika bij de groenten maken dit tot dynamische lentekost.
naar receptLekker simpel en snel en tóch boordevol smaak: we maken bij deze malse lamskoteletten een zonnige stamppot met verse snijbiet.
naar receptKan je vlees nog een extra kick gebruiken? Dat doe je heel easy met peterselie, dille, salie, rozemarijn, oregano, munt, koriander of basilicum. Ultraverse groene kruiden geven de meeste smaak en geur, dus gebruik ze het liefst zo snel mogelijk. In deze mojo verde gebruiken we bijvoorbeeld verse oregano en koriander. Begin minstens 7 uur van tevoren aan dit recept. Of maak het een dag eerder.
naar receptMet Pasen wil je graag indruk maken op je gasten. Deze lamsracks met kruidenkorst zien er niet alleen verrukkelijk uit maar zijn ook nog eens snel klaar. Zo heb je extra veel tijd voor je gasten!
naar receptDeze filopastei is niet alleen een beauty, maar ook een smaakbom! Hij doet het perfect tijdens een elegante kerstbrunch met een Midden-Oosters tintje. Wil je dit recept voorbereiden? Bereid de filodeegpastei 1 tot 2 dagen eerder, maar bak hem af op de dag zelf. Bewaar tot die tijd afgedekt in de koelkast.Tip: Houd je van pittig? Roer wat aleppo-peper of harissa door het gehakt.
naar receptLekkere kerstrecepten met vlees: Hert
Kook weer eens met een Hollandse twist en zet puree op tafel. Natuurlijk wel in een culinaire variant, bijvoorbeeld in de vorm van mierikswortelcrème. Heerlijk met hertenbiefstuk, bessensaus en biet.
naar receptHet klinkt vaak ingewikkeld; wild bereiden. Maar dit recept voor snelle hertenbiefstuk met amandel en espresso maak je binnen 30 minuten!
naar receptDe volle smaak van hert wordt heerlijk in balans gebracht door de frisse druiven walnootdressing. Super feestelijk voor kerst. Maar ook heerlijk wanneer je gewoon eens zin hebt om uit te pakken.
naar receptGek op recepten met wild? Dan ben je bij deze hert bourguignon aan het juiste adres. Lekker met spruitjespuree en daardoor het ultieme gerecht voor de herfst & winter. Ook super voor grote groepen en de feestdagen! Ook zo gek op boeuf bourguignon, maar niet zo veel tijd? Dit recept voor boeuf bourguignon staat binnen 30 minuten op tafel.

Probeer deze onweerstaanbare favoriet met hertenbiefstuk en peterselie knoflookolie. Perfect als je iets te vieren hebt maar ook heerlijk wanneer je gewoon eens zin hebt om uit te pakken.
naar receptZouten, kruiden, oprollen, binden en dan lang en langzaam in de oven garen. Volgens ons de beste manier om een grote, opgebonden hertenschouder te garen.
naar receptLaat je inspireren door de Scandinavische keuken en maak deze heerlijke ragout met hertengehaktballetjes. De rijke, aardse smaak van hert en paddenstoelen geven de ragout een heerlijk volle smaak.Als winters dessert bak je deze heerlijke amandelbessentaartjes.
naar receptKerstrecept met wild – van hazenpeper tot wildzwijn
Als je echt een typisch herfstmaal op tafel wilt zetten, dan is een rollade perfect. Het ziet er prachtig uit, is feestelijk en is in verschillende variaties te bereiden.
naar receptHeerlijk romige pastinaakstamppot met stroopjus en krokante salie. Klinkt als een heleboel werk, maar deze topper staat in een half uur op tafel. Wedden dat je nog een keer opschept?Nog pastinaak over? Haal wat bataten en geitenkaas en maak deze heerlijke bataat-pastinaaksalade.
naar receptHazenpeper is typisch een gerecht voor liefhebbers van wild, want hierin proef je de wildsmaak extra goed. En het is er nu hét seizoen voor! Ben je nieuwsgierig naar de smaak van wild of heb je nog nooit gewaagd aan hazenpeper? Ga dan nu aan de slag.
naar receptDoor toevoeging van donkere chocolade wordt deze ragout van haas met kastanjes en kruidkoek een klein beetje bitter.
naar receptDeze hazenrendang zit bomvol specerijen als gember, kurkuma en laurier. Verwacht een ware smaak explosie zodra je deze pan op tafel zet. Neem er de tijd voor en stop er veel liefde in. Daar wordt hij extra lekker van. Nog meer zin in stoven? Bekijke deze varkenswangen in miso-sojasaus.
naar receptVoor ons magazine maakte Janneke een fijne wildstoof op zijn Vlaams met friet van knolselderij en met appel-kardemomcompote.
naar receptTijdens kerst geniet je van de heerlijke, karakteristieke wildsmaak van hert, konijn, wildzwijn en haas in een makkelijk te maken bourgondische wildmenu.
naar receptLees ook: 29x feestelijke recepten met bladerdeeg










































































