Culinair expert Dosia zei het al: kerst en kalkoen hoort bij elkaar als kerstboom en ballen. En zo kunnen we nog een paar kerstrecepten met vlees bedenken.
Zo at onze ene online redacteur ieder jaar met kerst kalfswangen, terwijl de ander wakker gemaakt kan worden voor moeders boeuf bourguignon. Wat we willen zeggen: iedereen kent zo zijn eigen klassiekers.
Voor veel flexitariers zijn de feestdagen toch het moment om eens uit te pakken met vlees of gevogelte. Of je nu op zoek ben naar een nieuwe variant op jouw goede, oude klassieker – never change a winning team -, of nou eindelijk eens een keer zélf hazenpeper of een gevulde kalkoen wil maken… We hebben een recept voor je.
Oh, en een tip: deze boeuf bourguignong van Julia Child vraagt veel tijd en aandacht, maar dan heb je ook wat. Het is wat ons betreft hét kerstrecept met vlees. Ieder jaar rond de feestdagen weten duizenden delicious.lezers het weer te vinden.
Spring direct naar de kerstrecepten met vlees (of scroll naar beneden):
Onze favoriete, klassieke kerstrecepten voor vlees:
Kalkoen
gepekelde kalkoen met sinaasappel, kruidnagel en steranijs
Op Thanksgiving Day serveer je in Amerika volgens de traditie kalkoen. Wij vieren in Nederland geen thanksgiving maar houden er wel van om gezellig te dineren aan lange tafels met prachtige braadstukken en heerlijke bijgerechten. Daarom delen we een onweerstaanbaar recept voor gepekelde kalkoen met sinaasappel, kruidnagel en steranijs. Begin 3 dagen van tevoren met dit recept.
Speciaal voor Familietijd maakte Janneke gebraden kalkoen met rozemarijn en sinaasappeljus. Haar tip: het is lekker om aan de puree verse kruiden, fijngehakte ansjovis of wat Parmezaanse kaas toe te voegen!
Wat is er meer kerst dan een echte kerstkalkoen. Ideaal als je een huis vol eters krijgt, want onderstand recept voor gevulde kalkoen is voor 14-16 personen! En zoals een echte Mister Kitchen betaamt, schept Mister Daan op over zijn kalkoen-record: ‘Ik heb wel eens drie dagen achter elkaar zo’n goudbruine, gevulde kanjer op tafel gezet. Easy.’
Op zoek naar iets uitdagends voor de feestdagen? Dan zit je met deze kalkoenpastei goed! Dit gerecht zit bordevol groente en kenmerkt zich met smaken van mosterd, kruidnagel en gember. Tip: maak de vulling een dag van te voren dan heeft deze nóg meer smaak. Liever een feestelijk vegetarisch recept? Kijk dan naar onze vega kerstmenu.
Wil je indruk maken op je gasten tijdens het kerstdiner? Maak dan deze gebraden kerstkip. Doordat je vadouvanboter onder en op de huid aanbrengt blijft het vlees heerlijk sappig. Wil jij weten waar dit kippetje vandaan komt? Ga dan naar www.kerstkip.nl . Daar kun je een kijkje achter de schermen nemen en meteen zo’n lekkere kip bestellen!
Een kip vlinderen is zo moeilijk nog niet. Je vergroot het oppervlak waar de hitte bij komt en zo is de kip sneller gaar. In de video zie je precies hoe het moet.
Ooit gehoord van kip à la Normande? Deze stoofschotel met kip zet je gewoon in de oven, daarna kun je achterover leunen terwijl je huis zich vult met de heerlijkste geuren. Dit gerecht valt zéker onder comfortfood!
Voor zowel het maken als het oppeuzelen van coq au vin neem je de tijd. Comfort food dus. Deze coq au vin maak je extra smaakvol met een scheutje cognac.
Kers is een fijn ingrediënt dat elk gerecht – zoet én hartig – glans geeft. Kip die je vult met verse kruiden, zout spek, frisse citroen en zure kersen brengt direct een feestgevoel op tafel.
kwartel gevuld met quinoa, granaatappel en amandel
Kwartel op je menu geeft kerst een chic tintje. Vul ze met quinoa, amandelschaafsel en mooie rode granaatappelpitjes en zet ze 20 min. in de oven. Easy does it!
Vroeger was tijm voor de Grieken en de Romeinen een geneeskruid. Tegenwoordig gebruiken we het om mee te koken, zo zit tijm vaak in Provençaalse kruidenmixen. De aromatische, frisse smaak is fijn in combinatie met de zachte smaak van kwartels. Zin in meer kwartels? Maak dan ook deze met kastanjepuree.
geroosterde eendenborst en radicchiosalade met walnoot
Het is weer tijd voor het wildseizoen! De mannen van Mr Kitchen gingen weer op jacht, met als resultaat deze geroosterde eendenborst met radicchiosalade en walnoot.
Een perfect voorgerecht om te maken voor bijzondere gasten. Het bereiden van deze eendenborst met mangopuree kost helemaal niet zo veel tijd en het resultaat is rijk en gul.
eendenborst met sinaasappel en salade van bleekselderij
Eendenborst is een veelzijdig stukje vlees. Je kunt het pocheren, bakken, roken… We maken er een heerlijke salade bij vol met Aziatische smaken. Lekker met een kommetje noedels!
aardpeerpuree met mascarpone, eendenborst met specerijen, cantharellen en cress
'Strooigoed' geeft gelaagdheid aan dit heerlijke gerecht en een extra wow-gevoel. Zoals shiso-blaadjes de specerijen van de eend versterken en de romige puree een frisse bite geven!En toe: paris-brest met chocolade-hazelnotenroom.
Deins jij niet terug voor een gewaagd stuk vlees? Dan is dit feestelijk gerecht met konijn iets voor jou! De combinatie van sinaasappel en dragon geven het gerecht een fruitige en subtiele bittere smaak. Konijn toch niet helemaal je ding? Ga dan voor dit bloemkoolgerecht met calvados en tijm.
Heerlijk, kerst is weer in aantocht, dus beginnen we vast met wat kerstvoorpret. In Zuid-Limburg is konijn een echte kerstklassieker. Maar op een koude winteravond doet-ie het ook goed!Dol op stoven? Probeer dan onze kip à la normande.
We klampen ons nog even vast aan die frisse winter met comfort food pur sang. Pie! Ook een beetje omdat het deze week British Pie Week is. En omdat we deze pastei met appel en cider van Paul Hollywood zo enorm comforting vinden. Deze pastei én veel meer comforting food vind je in Klassiekers van Paul Hollywood. Met echte klassiekers als de Britse fish pie en wildpasteitjes; van zoete zaligheden als chocoladevulkaantjes, marmelade-amandelcake, schwarzwalderkirschtrifle tot en met de ‘koningin der puddingen’. ‘Dit is eten recht uit ons hart’, aldus Paul Hollywood. Handig en snel te bestellen via de webshop van Oldenhof.
Bij deze varkensfricandeau past een stevige saus! Niets lekkerder dan een flinke scheut gin om de saus nóg meer smaak te geven. De verrassing is groot als je het aansnijdt én het hele huis ruikt hemels!
Probeer deze heerlijke speltgnocchi met spinazie als bijgerecht!
Deze gestoofde varkenswangen met een oosterse touch zijn eigenlijk heel simpel. Voeg alles samen en laat dan de tijd zijn werk doen. Zo komen alle specerijen tot hun recht en vormt er zich een prachtig stoofgerecht. Heb je iets minder tijd om te stoven? Bekijk dan deze citroenvarkenrollade met zoetzure courgette.
langzaam gegaarde varkensschouder met perenchutney
Ga in de kookmodus en pak in het weekend eens flink uit met groot gebraad. Laat het vlees vijf uur in de oven garen. Zo verras je iedereen met de spannende smaken van deze malse varkensschouder met zoete perenchutney.
varkensrollade met appel-rozijnenvulling naar recept
gebraden ham met rum-kersenglazuur
Dit jaar vieren we kersmis! Juist, een heerlijk kerstdiner met kersen. Kers is een fijn ingrediënt dat elk gerecht – zoet én hartig – kerstglans geeft. Van hazelnoot-kersentaart tot deze gebraden ham met rum-kersenglazuur. Tip: Maak het glazuur eventueel 1 dag eerder en laat het helemaal afkoelen. Bewaar tot gebruik goed afgedekt in de koelkast.
Op zoek naar een uitdagend gerecht voor het weekend? Dan zit je met deze gebraiseerde kalfswangen helemaal goed. De paddenstoelen en venkelrisotto geven het recept een winterse touch. Aan tafel!Tip: Maak deze groene-aspergesalade met cranberry's als bijgerecht.
Vaak te vinden in soep, maar net zo lekker in een stoof. Heerlijk met een vers afgebakken focaccia. Janneke tipt: ‘Ik haal het vlees na het stoven al in de keuken van het bot. Je kunt er ook voor kiezen de stukken ossenstaart met been te serveren. Op een stoere plank bijvoorbeeld, met een kommetje saus en een stuk brood.’
Maak deze sumaktournedos met avocado-wortelsalade als je doordeweeks lekker snel klaar wilt zijn in de keuken. Gril het vlees 3 à 4 min. per kant en laat het even onder aluminiumfolie rusten. In de tussentijd maak je de salade en de dressing. Binnen 25 min. zit je aan tafel! Nog zo'n lekker-snel-klaar recept met rundvlees?
De eenvoud van de Parijse bistro thuis? Maak eens tournedos met verrukkelijke beurre café de Paris. Bistro-kleedje op tafel, Franse chansons aan, mooie Franse wijn in het glas….je waant je direct in Parijs!
De perfecte runderstoof maak je door geduld te hebben. Laat stoofgerechten altijd heel zachtjes sudderen, dus zet het vuur zo laag mogelijk, of zet de pan in de oven, zoals wij doen in dit recept. Zo worden de ingrediënten zacht en mals en brandt er niets aan.Let op dat het vocht waarin je stooft nooit kookt, maar heel zachtjes pruttelt. De spierdelen van het vlees verliezen vocht vanaf 60-65°C. Door het zachtjes te laten pruttelen lost het bindweefsel in het vlees op, maar droogt het vlees niet uit. Laat vlees in het stoofvocht iets afkoelen voordat je het serveert. Vlees neemt namelijk weer vocht op bij het afkoelen en dát zorgt ook voor een sappig resultaat. *Gebruik runderschouder voor dit recept. Staartstuk (ook bekend als picanha) kan ook, alleen is het duurder en een magerder stuk vlees.
Runderstoof met espresso, rozemarijn en hazelnoten
Espresso en rundvlees is een verrassend lekkere combi. Kies kwaliteitskoffie, mooie groenten en mooi stoofvlees, en ontdek het zelf! Proef de volle smaak van espresso, rozemarijn en hazelnoten.
Boeuf bourguignon: comfortfood bij uitstek en ook voor de herfstdagen i-de-aal. Leg een stevige basis met de smaak van runderlappen, voeg kruiden toe en de tijd in de oven doet de rest van het werk. De kaasscones geven deze klassieke boeuf bourguignon net even wat extra's. Groots genieten voor grotere groepen. Meer inspiratie opdoen voor de feestdagen? Bestel het jubileumnummer van delicious.!
Een goed stuk vlees vraagt om een goede bereiding en kun je nog zoveel lekkerder maken met een perfecte saus. Deze côte de boeuf met rodewijnsaus is een klassieke showstopper. Perfect als hoofdgerecht tijdens een etentje zoals het kerstdiner.
Banyuls is versterkte wijn met een intens fruitige smaak, die perfect combineert met de runderribstuk. De bittere chocolade geeft de rijke saus een extra warme, diepe smaak!
Traditionele ossobuco wordt meestal in een tomatensaus bereid. Onze versie heeft een saus met verjus of witte wijn en venkel. Eventuele restjes vlees kun je in flinters uiteentrekken en samen met de groenten en een beetje extra vergine olijfolie verwarmen in een pan met dikke bodem. Eet deze saus met gekookte pasta, bijvoorbeeld penne of fusili.
Weer zo'n lekkere stoofpot: ossobuco. Een klassiek Italiaans hoofdgerecht met botermalse kalsschenkels. Maak de ossobuco 1 dag eerder; alleen de worcestersaus voeg je vlak voor serveren toe. Laat de stoof volledig afkoelen en bewaar in de koelkast. Verwarm de ossobuco gloeiend heet in de oven en maak de saus op smaak af. Deze saffraanrisotto (zonder de vis en zeekraal) smaakt er fantastisch bij.
Een bijzondere salade met gebakken zwezerik en pompoen. De zachte structuur van het vlees in combinatie met de pompoen en knolselderij maakt deze winterse salade helemaal af. Eet smakelijk!
lamsracks met kruidenkorst en parmezaan-aardappels
Met Pasen wil je graag indruk maken op je gasten. Deze lamsracks met kruidenkorst zien er niet alleen verrukkelijk uit maar zijn ook nog eens snel klaar. Zo heb je extra veel tijd voor je gasten!
Deze filopastei is niet alleen een beauty, maar ook een smaakbom! Hij doet het perfect tijdens een elegante kerstbrunch met een Midden-Oosters tintje. Wil je dit recept voorbereiden? Bereid de filodeegpastei 1 tot 2 dagen eerder, maar bak hem af op de dag zelf. Bewaar tot die tijd afgedekt in de koelkast.Tip: Houd je van pittig? Roer wat aleppo-peper of harissa door het gehakt.
hertenbiefstuk met bessensaus & gepofte biet met mierikswortelcrème
Kook weer eens met een Hollandse twist en zet puree op tafel. Natuurlijk wel in een culinaire variant, bijvoorbeeld in de vorm van mierikswortelcrème. Heerlijk met hertenbiefstuk, bessensaus en biet.
Gek op recepten met wild? Dan ben je bij deze hert bourguignon aan het juiste adres. Lekker met spruitjespuree en daardoor het ultieme gerecht voor de herfst & winter. Ook super voor grote groepen en de feestdagen! Ook zo gek op boeuf bourguignon, maar niet zo veel tijd? Dit recept voor boeuf bourguignon staat binnen 30 minuten op tafel.
slow gebraden rollade van hertenschouder
Zouten, kruiden, oprollen, binden en dan lang en langzaam in de oven garen. Volgens ons de beste manier om een grote, opgebonden hertenschouder te garen.
ragout met hertengehaktballetjes en wilde paddenstoelen
Laat je inspireren door de Scandinavische keuken en maak deze heerlijke ragout met hertengehaktballetjes. De rijke, aardse smaak van hert en paddenstoelen geven de ragout een heerlijk volle smaak.Als winters dessert bak je deze heerlijke amandelbessentaartjes.
Kerstrecept met wild – van hazenpeper tot wildzwijn
miniburgers met wildzwijn, chorizo en perenchutney
Deze miniburgers met wildzwijn, chorizo en chutney zijn kleine smaakbommetjes! De pittige chorizo en de fris-zoete perenchutney vormen een heerlijke combinatie! Serveer deze kleine hamburgertjes met een satéprikker als feestelijke kersthapjes!
Als je echt een typisch herfstmaal op tafel wilt zetten, dan is een rollade perfect. Het ziet er prachtig uit, is feestelijk en is in verschillende variaties te bereiden. Ook deze bijzondere rollade met pancetta, wildgehakt en salie is een aanrader. Serveer met gekruide aardappeltjes en groenten en je hebt een geweldig feestgerecht. Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
Hazenpeper is typisch een gerecht voor liefhebbers van wild, want hierin proef je de wildsmaak extra goed. En het is er nu hét seizoen voor! Ben je nieuwsgierig naar de smaak van wild of heb je nog nooit gewaagd aan hazenpeper? Ga dan nu aan de slag.Heel lekker bij hazenpeper: deze ingemaakte rode kool!
Deze hazenrendang zit bomvol specerijen als gember, kurkuma en laurier. Verwacht een ware smaak explosie zodra je deze pan op tafel zet. Neem er de tijd voor en stop er veel liefde in. Daar wordt hij extra lekker van.
Nog meer zin in stoven? Bekijke deze varkenswangen in miso-sojasaus.
Voor Familietijd maakte Janneke een fijne wildstoof op zijn Vlaams met friet van knolselderij en met appel-kardemomcompote.En als dat Vlaamse wel bevalt, dan maak je de volgende dag Vlaamse karbonades met spitskoolstamppot.