Als je echt een typisch herfstmaal op tafel wilt zetten, dan is een rollade perfect. Het ziet er prachtig uit, is feestelijk en is in verschillende variaties te bereiden. Ook deze bijzondere rollade met pancetta, wildgehakt en salie is een aanrader. Serveer met gekruide aardappeltjes en groenten en je hebt een geweldig feestgerecht. Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
voorbereiding40 minutesminutes
kooktijd1 hourhour
totale tijd1 hourhour40 minutesminutes
Kookgerei
keukentouw
ingrediënten
6takjes salieblaadjes geplukt
200gpancettaplakjes
½tlnootmuskaat
200gwildgehakt
650gprocureurvoor de rollade
1sjalot
5elolijfolie
1tlvenkelzaad
250gcranberry’svers of diepvries
2elhoning
75mlwitte port
1kgkrieltjes in schil
1bosje tijm
400gwilde spinazieboerenkool of palmkool
25gboter
3tenenknoflook
instructies
Hak de helft van de salie en 50 g pancetta heel fijn. Meng de fijngehakte salie en pancetta met de nootmuskaat, zout en peper door het wildgehakt.
Snijd de procureur als een boek open. Leg het gehakt erop en rol of vouw weer op. Bind met een royaal stuk keukentouw het vlees alvast in het midden eenmaal op.
Bedek de rollade rondom met plakjes pancetta; dit mag nonchalant. Bind het vlees met de pancetta op met de rest van het keukentouw. Steek onder het touw de rest van de salieblaadjes. Bestrooi de rollade met zout en peper.
Snipper de sjalot. Verhit in een sauspan 1 el olijfolie. Fruit de sjalot met het venkelzaad 1 min. Schep de cranberry's erdoor. Voeg de honing en de port toe en breng aan de kook.
Kook de cranberry's 10 min. tot ze openbarsten. Neem de pan van het vuur en laat de compote afkoelen. Halveer de krieltjes in de lengte maar snijd ze niet helemaal door. Stop in elke kerf een takje tijm.
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de rollade op de bakplaat en besprenkel met 2 el olijfolie. Bestrooi met peper naar smaak en bak in de oven in 1 uur bruin en gaar.
Leg na 30 min. de krieltjes bij de rollade. Besprenkel ze met 2 el olijfolie en bak met het vlees in nog 30 min. gaar.
Snijd de spinazie of kool grof. Smelt de boter in de koekenpan. Rasp de knoflook boven de pan en fruit 1 min. Schep de spinazie of kool erdoor, voeg 100 ml water toe en smoor afgedekt in 10 min. gaar. Breng op smaak met zout en peper.
Laat de rollade afgedekt 10 min. rusten. Houd de krieltjes warm onder aluminiumfolie.
Serveer de rollade op de boerenkool, met de krieltjes en cranberrycompote.
Voedingswaarde:
calorieën: 1340kcal
|
eiwit: 51g
|
vet: 90g
|
koolhydraten: 73g
auteur: delicious.
VoorbereidenMaak 1 dag eerder de rollade en bewaar afgedekt in de koelkast. Haal de rollade 2 uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Bereid ook alvast de compote, snijd de krieltjes in en vul ze met een takje tijm.Meer feestelijke receptenDit recept is afkomstig uit delicious. nummer 12, hét kerstnummer van 2021. Meer feestelijke recepten? Bestel het nummer nu online, zonder verzendkosten.