Langzaam gegaarde varkensschouder met perenchutney

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
varkensschouder


aantal 6 | hoofdgerecht | herfst, winter | frans |
Ga in de kookmodus en pak in het weekend eens flink uit met groot gebraad. Laat het vlees vijf uur in de oven garen. Zo verras je iedereen met de spannende smaken van deze malse varkensschouder met zoete perenchutney. 
kooktijd40 minuten
Oven5 uur

ingrediënten

  • 2 peren doyenné du comice, geschild en in blokken
  • 150 g cranberry’s vers
  • 2 el gember vers, geschild, fijngehakt
  • 1 rode ui groot, fijngesnipperd
  • 90 g basterdsuiker lichtbruin
  • 75 ml appelazijn
  • 2 el mosterdzaadjes
  • 15 pimentkorrels fijn gevijzeld
  • 1 tl kruidnagel gemalen
  • 6 el dijonmosterd
  • kg varkensschouder op kamertemperatuur
  • 20 salieblaadjes
  • 10 knoflookteentjes gepeld

instructies

  • (3 dagen of meer van tevoren) Doe de peren, cranberry’s, gember, ui, basterdsuiker, azijn, mosterdzaadjes, van de piment en de kruidnagel in een pan met dikke bodem. Voeg 1 tl zout toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en kook de chutney 20 min. tot de peer zacht wordt. Roer regel matig door. Laat de chutney afkoelen, proef en voeg evt. extra zout en peper toe. Schep de chutney in een gesteriliseerde pot en sluit af met een deksel. +
  • (6 uur van tevoren) Verwarm de oven voor op 130°C. Meng de rest van de piment met de helft van de mosterd en wrijf er het vlees mee in. Bestrooi het vlees rondom met zout en peper. Steek met een scherp mesje ± 20 kleine inkepingen in de varkensschouder en duw er telkens ½ blaadje salie en ½ teentje knoflook in.
  • Snijd de rest van de salie klein. Leg het vlees in een ovenschaal. Zet in het midden van de oven en rooster het vlees in ± 5 uur gaar.
  • (begin vlak voor het opdienen) Bestrijk de varkensschouder met de rest van de mosterd en bestrooi met de kleingesneden salie. Snijd het vlees in dunne plakken, serveer de chutney erbij. Lekker met witlof en geroosterde aardappels.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Maak de chutney ruim van tevoren, dan trekken de smaken goed in en is je kerstvoorbereiding easy. Chutney kun je een jaar goed houden op een donkere plek en na openen een maand in de koelkast.
* Moeite met de gaartijden van groot vlees? Lees hier tips en tricks voor verschillende bereidingen.
TIP: voor een snelle versie gebruik je delicious. perenjam met specerijen. Let op, deze is iets zoeter dan de chutney in dit recept.
Recepten: Yolanda van der Jagt. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Eke Mariën. Productie: Dosia Brewer
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


varkensschouder