filopastei met lamsgehakt

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Kijk voor meer feestelijke recepten ook op onze kerstpagina bomvol recepten en tips. Of shop het extra dikke kerstnummer van delicious.

aantal 6 | brunch, brunchgerecht, hoofd, hoofdgerecht, lunch, lunchgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst | midden-oosters |
Deze filopastei is niet alleen een beauty, maar ook een smaakbom! Hij doet het perfect tijdens een elegante kerstbrunch met een Midden-Oosters tintje.
Wil je dit recept voorbereiden? Bereid de filodeegpastei 1 tot 2 dagen eerder, maar bak hem af op de dag zelf. Bewaar tot die tijd afgedekt in de koelkast.
Tip: Houd je van pittig? Roer wat aleppo-peper of harissa door het gehakt.
voorbereiding40 minuten
kooktijd30 minuten
totale tijd1 uur 10 minuten

Kookgerei

  • ovenschaal van 20×24 cm,
  • ingevet

ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 500 g lamsgehakt
  • 2 el tomatenpuree
  • 3 tl komijnzaad
  • 3 tl paprikapoeder
  • 2 grote uien, in halve ringen
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 3 tl sumak
  • ½ tl gemalen kaneel
  • 60 g pijnboompitten, geroosterd
  • 20 g sesamzaad, geroosterd
  • 100 g boter, gesmolten
  • 260 g filodeeg, 1 pak
  • 2 eieren, losgeklopt
  • ½ kleine ingemaakte citroen
  • 150 g Griekse yoghurt

instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C. Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak het gehakt al omscheppend rul en bruin.
  • Giet het vet af en bewaar ± 1 el. Voeg de tomatenpuree, komijn en paprika toe en bak nog 2 min. omscheppend mee. Doe over in een kom. Bak in het achtergehouden vet in dezelfde pan de ui op halfhoog vuur in ± 10 min. goudbruin en zacht. Voeg de helft van de knoflook toe en bak nog 2 min. mee. Meng het gehakt met het uienmengsel en breng op smaak met de sumak, kaneel, peper en zout. Laat iets afkoelen. Rooster de pijnboompitten en het sesamzaad licht in een droge koekenpan.
  • Meng de rest van de knoflook met de boter. Snijd de filodeegvellen op maat van de ovenschaal. Bestrijk de helft van vellen royaal met gesmolten knoflookboter. Leg ze op elkaar in de ovenschaal. Bedek alleen de bodem, laat de zijkanten vrij.
  • Roer het losgeklopte ei door het gehakt, schep in de ovenschaal en druk goed aan. Houd wat van de pijnboompittensesam-mix apart voor de garnering en verdeel de rest over het gehakt.
  • Bestrijk ook de rest van de vellen met boter en leg ze op elkaar bovenop het gehaktmengsel. Snijd met een scherp mes kruislings met ± 3 cm afstand een ruitpatroon. Snijd door alle lagen heen. Bedruppel eventueel met de overgebleven boter. Bak in ± 30 min. goudbruin en knapperig in de oven.
  • Haal intussen het vruchtvlees los van de ingemaakte citroen en snijd de schil fijn. Roer de citroenschil met de rest van de olijfolie door de yoghurt. Breng op smaak met zout en peper. Geef de pastei met de yoghurtsaus. Garneer met de rest van de pijnboompitten-sesammix.
Voedingswaarde:
calorieën: 622kcal
|
eiwit: 27g
|
vet: 42g
|
koolhydraten: 34g
auteur: delicious.
Recepten: Dosia Brewer,
Fotografie: Erik van Lokven,
Styling: Cyn ferdinandus,
Bereiding: Yvonne Jimmink
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!