29x feestelijke recepten met bladerdeeg

Deeg-boter-deeg-boter-deeg… Nee, we lopen niet vast: we hebben het gewoon over één van onze favoriete ingrediënten! Want bladerdeeg, de perfecte combinatie tussen smeuïg en krokant, is vaker wel dan niet het antwoord op onze kookvragen. Zin in zoet? Maak iets met bladerdeeg. Zin in hartig? Geen probleem, bladerdeeg it is!

Bladerdeeg zelf maken of kant-en-klaar?

Fanatieke culi’s maken het getoerde deeg het liefst zelf. Bijvoorbeeld aan de hand van dit snelle recept van topbakker Niemeijer, wat je in 5 minuten maakt en perfect is voor quiches en tarte tatins. Of volg ons stappenplan van chef-kok Stephane Reynaud, dan kan het ook niet mis gaan.

Werk je liever met kant-en-klaar bladerdeeg uit de koeling of bladerdeeg uit de diepvries? Dat snappen we helemaal en we geven je groot gelijk. Je hebt waarschijnlijk wel wat beters te doen in de aanloop naar je etentje. Extra handig: kant-en-klaar bladerdeeg is in veel gevallen plantaardig.

Enfin, nu we de administratie gehad hebben: door naar het leukere én lekkerdere deel. Tijd voor een goede dosis bladerdeeg-inspiratie! Van voorgerecht tot nagerecht, van op en top hartig tot gedistingeerd zoet, van supermakkelijk tot giga uitgebreid… We hebben het allemaal voor je.

Bladerdeeg inspiratie

Met deze recepten maak je de meest casual borrel en stuk chiquer en geef je je kerstdiner net dat extraatje waardoor je gasten helemaal versteld staan van je kookkunsten. We kunnen bijna geen redenen bedenken om géén bladerdeeg te gebruiken, dus ga lekker los en pak je gasten in met goudgele, krokante laagjes deeg.

Op zoek naar feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!

Hartige recepten met bladerdeeg

pastinaaksoep met peer en amandelstengels
Een goede soep wordt een fantastische soep door de juiste smaakmakers en toppings toe te voegen. Bij dit recept voor pastinaaksoep kiezen we voor peer en amandelstengels. Tast toe! Tips voor toppings vind je hier! Gebruik bijvoorbeeld kaas, kokos of kikkererwten!
naar recept
pastinaaksoep met peer en amandelstengels - delicious
feestelijke kalkoenpastei
Op zoek naar iets uitdagends voor de feestdagen? Dan zit je met deze kalkoenpastei goed! Dit gerecht zit bordevol groente en kenmerkt zich met smaken van mosterd, kruidnagel en gember. Tip: maak de vulling een dag van te voren dan heeft deze nóg meer smaak.
Liever een feestelijk vegetarisch recept? Kijk dan naar onze vega kerstmenu.
naar recept
pithivier met knolselderij, pompoen en snijbiet met sjalot-bietensaus
Een pithivier is een prachtige hartige taart met bladerdeeg en favoriet bij Minta & Mae tijdens de feestdagen. Deze vegetarische pithivier bevat veel smakelijke groenten zoals knolselderij, pompoen en snijbiet, en is gemakkelijk van tevoren te maken. Zo kun je tijdens het kerstdiner heerlijk genieten zonder dat je nog lang in de keuken hoeft te staan.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
vegetarische pithivier
zalm en croûte
Zodra de herfst van zich laat horen, is de keuken natuurlijk de beste plek om je te verschansen. Niet alleen vanwege onze spontane trek in echt goed comfort food: we houden ons nou eenmaal graag warm aan een pruttelende stoofpan.
Dus regent het pijpenstelen of daalt het kwik sneller dan je lief is? Schort om voor deze sappige zalm in een knapperig jasje van bladerdeeg uit het boek Slow.
naar recept
zalm en croute slow
tarte tatin met tomaten & manchego
Zoet gekaramelliseerde tomaat & ui op een bodem van knapperige laagjes bladerdeeg. Een showstopper van een omgekeerde taart, waar je er gerust twee van wil bakken.
Tip: heb je vegan eters te gast? Vervang dan de boter en het bladerdeeg door een plantaardige variant en laat de manchego achterwegen. Dan kunnen zij ook meegenieten van deze hartige tarte.
Dol op bladerdeeg? Maak dan ook eens deze snelle vega bladerdeegtaartjes.
naar recept
tarte tatin met tomaat & manchego
wildsoep met paddenstoelen en croûte
Warm na een koude herfstdag op met wildsoep met paddenstoelen. In deze versie zitten zowel gedroogde als verse exemplaren, afgedekt met een lekker krokant korstje. 
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
wildsoep
vispastei met venkel en pernod
Comfort food uit de oven: in deze vispastei vind je de perfecte combi van vis, room en anijs. Lekker met een krokant dakje van bladerdeeg. Perfect voor een zondagslunch!
naar recept
vispastei met venkel en pernod | delicious
Nurishh met rozemarijn in bladerdeeg met geroosterde druiven
Soms wil je een kaasje, dan weer eens een alternatief om 100% plantaardig te genieten. Ontdek hoe lekker plantaardige hapjes op je borrelplank kunnen zijn!
Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Nurishh Coeur Fleuri, waar iedereen van kan genieten, want dit is een 100% plantaardig alternatief voor kaas. Vega(n), gluten- en lactosevrij, zonder soja en noten en daarmee ideaal voor zowel flexitariërs als vegans.
naar recept
tomatentaart met dragonroom en oude geitenkaas
Je hebt echt niet veel nodig om een verrassend gerecht op tafel te zetten. Neem nou deze heerlijke tomatentaart met oude geitenkaas, die maak je met slechts 5 ingrediënten! Easy.
Nog meer hartige taarten proberen? Maak deze taart met pesto en courgettesalade! 
tomatentaart-delicious
hartige paddenstoelentaart met prei en kaas
Deze vegetarische taart noemen we ook wel pithiviers. Pithiviers, genoemd naar een plaatsje tussen Parijs en Orléans, is nu worldwide retro-eten. Dit is de hartige versie, maar een zoete vulling met amandelcrème kan ook.
Meer hartige taart? Probeer deze quiche met rode ui, verse vijgen en ricotta.
naar recept
hartige taart met paddenstoelen
zalmpastei met prei
Warm jezelf eens op met een lekker winterse pastei. Onder het krokante dakje van deze pastei zit roze zalmfilet en romige prei verborgen. Na wat voorbereiding en een halfuurtje in de oven staat ie al op tafel, dus het is ook nog eens een snel recept. Fijn!
naar recept
zalmpastei-delicious
quiche met romanesco, chorizo en manchego
Wij zijn dol op de Mediterrane keuken. En de quiche blijft favoriet. Zo ook deze quiche met romanesco, chorizo en manchego. Zo lekker, je blijft er van eten!
Ook lekker: quiche met rode ui, verse vijgen & ricotta.
naar recept
ROMANESCO-QUICHE met chorizo en manchego - delicious
lamssaucijzenbroodjes met rozemarijn & bierketchup
Wow, dit wil je proeven: bierketchup! Een schuimende Pale Ale maakt deze zoetzure tomatensaus extra speciaal en past waanzinnig goed bij zo'n warm saucijzenbroodje. Geen fan van lamsvlees? Rundergehakt is een prima vervanger.
Nog meer lekkere borrelhapjes vind je hier.
naar recept
pasteitjes met kipcurry
Ideaal na een drukke werkdag, een van onze homemade diepvriesmaaltijden. Stuk voor stuk heerlijk comfortfood! Zo hoef je deze pasteitjes met kipcurry alleen nog op te warmen in de oven.
naar recept
geitenkaastaart met uienchutney & rucola
Elke maand kiezen we een kaaskampioen, kaas die speciale aandacht verdient en geven we je een toprecept. Op de plank: Hollandse geitenkaas. We maakten er deze prachtige geitenkaastaart met uienchutney & rucola mee. Een feestelijk voorgerecht of makkelijk hoofdgerecht voor doordeweeks.
Nog meer hartige taarten!
naar recept
ricotta-maïstaartjes met gemarineerde zalm
Eet je liever zonder vis of vega? Deze taartjes zijn ook heerlijk met reepjes ardennerham of schouderham. Laat voor vegetarische taartjes de vis weg en voeg een handvol grof gehakte noten toe aan de maïs.
Serveer er een lekkere peulen-kruidensalade met burrata en grissini erbij.
naar recept
tarte tatin van sjalot en peer met geklopte roquefort
Tarte tatin, de Franse klassieker waar we fan van blijven. Deze variant van Yvette van Boven met sjalotjes, peer en roquefort heeft meer pit maar verliest niet zijn authentieke smaak. Win-win en ó zo lekker!
Probeer ook eens deze tarte tatin van rodekool met appel-tahinisaus.
naar recept
tarte tatin van sjalot en peer met geklopte roquefort - delicious
paddenstoelbouillon onder een dakje
Geurige bouillon die z'n aroma's pas vrijgeeft na opening van de bladerdeegdeksel.
naar recept
paddenstoelensoep met een dakje - delicious
pompoentaart met geitenkaas
Makkelijker kan niet! Met een paar ingrediënten zet je deze heerlijke pompoentaart met warme, gesmolten geitenkaas op tafel.
En die overgebleven pompoenpitten? Maak daarmee spaghetti met artisjok, gorgonzola en krokante pompoentpitten.
naar recept
pizzaspiraaltjes
Heerlijke pizzaspiraaltjes waarmee je je borrel extra glans geeft, je lekkere trek stilt, je kaasplankje upgrade… Kortom: het ideale hapje!
naar recept
pizzaspiraaltjes-delicious
romige koolraaptaart met specerijen
In deze quiche kun je prima restjes wintergroenten verwerken. Vervang een deel van de koolraap bijvoorbeeld door pastinaak, aardpeer of knolselderij. Ook spinazie of snijbiet zijn lekker in deze romige quiche. 
naar recept
koolraap

Zoete recepten met bladerdeeg

feesttaart met stoofperen-cranberrytaart met frangipane
Twee lagen knapperig bladerdeeg met een rijke vulling van amandelfrangipane, fris-zure stoofpeertjes en cranberrycompote: is dat geen mooie kerstgedachte?
naar recept
feesttaart stoofpeer - delicious
gepofte appels gevuld met kruidkoek, amandelspijs en vanille-lauriersaus
Misschien wel het ultieme wintertoetje: warme appels uit de oven met kruidige gemberkoekvulling in een jasje van krokant bladerdeeg en vanille-lauriersaus.
naar recept
kruidkoek-appels-delicious
bladerdeegtaartjes met roomkaas & fruit
Rutger vertelt het zelf: "Knapperig bladerdeeg, romige vulling van roomkaas en zacht fris fruit! Juist de combi van al die structuren maakt deze gebakjes onweerstaanbaar!" Maak nu zijn lekkere bladerdeegtaartjes helemaal zelf met dit recept.
Alles weten over het maken van het perfecte bladerdeeg? Op 22 maart vertelt Rutger alles over bladerdeeg in zijn live masterclass van onze delicious.academy. Stap voor stap maakt hij samen met jou bladerdeeg en geeft daarbij de handigste tips & tricks. Schrijf je nu in via de website.
Hier vind je nog meer recepten met bladerdeeg die je zeker een keer moet proberen.
naar recept
RutgerBakt-Delicious-Bladerdeeg-Receptbeeld
abrikozen-frangipanetaart
Deze abrikozen-frangipanetaart maak je met knapperig bladerdeeg, zacht-romige amandelfrangipane en frisse abrikozen. Een supertaart voor tussendoor of als feestelijk dessert.
Frangipane is verslavend lekker. Dus vooruit, ook nog de recepten van Marokkaanse m’hencha en een mango-bessentaartje met frangipane.
Wil je een keer zelf bladerdeeg maken? Zo doe je dat!
naar recept
abrikozen-frangipanetaart
Pastel de nata
De pastel de nata is bedacht door monniken in Portugal en óveral geliefd, dit verrukkelijke ‘gebakje’ met ei, suiker en kaneel. Met kant-en-klaar roomboterbladerdeeg maak je ze in no-time zelf. Hier zie je stap voor stap hoe dat moet.
Ook een lekker gebakje: chocoladescones met cranberry’s.
naar recept
pastel de nata
millefeuille met witte-chocoladeganache en passiefruitcoulis
Zoek je een dessert om mee te imponeren, maar wil je niet te lang in de keuken staan? Dan is deze millefeuille met witte-chocoladeganache en passiefruitcoulis iets voor jou. Extra leuk voor een feestelijk diner!
Ook lekker: millefeuille pruimentaart.
naar recept
Millefeuille - delicious
super makkelijk vijgentaartje
Voor onverwachte visite of onaangekondigde trek: hele easy vijgentaartjes die je maakt met diepvriesbladerdeeg, amandelmeel, een beetje jam en verse vijgen.
naar recept
vijgentaart-delicious
tarte tatin met kersen en kokos
Een tarte tatin met appel is al lekker an sich, laat staan deze tarte tatin met kersen en kokos!
Nog lekkerder: bij sommige supermarkten kun je zure kersen krijgen, deze geven extra contrast aan het gerecht. Heerlijk bij de zoete karamel en het zoete ijs.
naar recept

Zin in nog meer kerstinspiratie? Bestel nu snel jouw delicious. december-editie!