27x feestelijke vegetarische hoofdgerechten

Het feestseizoen is op volle toeren, tijd om uit te pakken met gezellige diners. Hoe meer mensen er aanschuiven, hoe fijner het is wanneer iedereen mee kan eten. Van vleeseters tot vegetariërs: deze kerst mis je niets wanneer je lekker voor vega gaat!

Met een vegetarisch menu zit je sowieso goed. Heb je de meeste gangen al op orde en zoek je fijne opties voor een vegetarisch hoofdgerecht? Dan is dít de inspiratie die je nodig hebt.

We verzamelden onze favoriete vega hoofdgerechten, uiteenlopend van een zalige truffelrisotto met burrata tot een waanzinnige vega pithivier. Of ga je toch voor de risotto met lof, walnotenboter en taleggio? Check snel wat er straks op jouw kersttafel kan staan!

Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar.

27x vegetarische hoofdgerechten

tarte tatin van rodekool met appel-tahinisaus
Als je kool langzaam in dikke plakken stooft, krijgt-ie een stevige bite, een vollere smaak en blijft toch sappig. Toch vlees erin? Bestrooi de tarte tatin met gebakken spekjes of serranoham.
Ook feestelijk vegan: rodekool steaks.
naar recept
pappardelle met portobello-parmezaanragù
Wél feestkoken, maar niet te veel gedoe? Dan moet je bij Janneke zijn! Haar makkelijk te maken gerechten zijn altijd een succes: van zacht gepocheerde kalkoenfilet tot deze rijke pappardelle met portobello-parmezaanragù.
Voorbereiden: bereid de ragù 2-3 dagen van tevoren helemaal en bewaar afgedekt in de koelkast. Check ook onze tip onderaan voor de vegan versie.
naar recept
pappardelle met portobello-parmezaanragù
rodekool steaks, gerookt, gemarineerd en geroosterd
Gestoofde rodekool met appeltjes kent bijna iedereen. Toch komt de pittige smaak van de kool beter tot z’n recht als je dikke plakken rookt, pekelt én roostert. Het resultaat is ‘n tikje rokerig, fris-zuur met knapperige buitenste bladeren.
naar recept
steaks van rodekool | delicious
risotto met lof, walnotenboter en taleggio
Niks lekkerder dan een bordje smeuïge risotto met walnotenboter en romige kaas. Taleggio is zachte roodschimmelkaas uit Italië, heerlijk als smeltkaas over deze risotto. Te koop bij alle kaaswinkels en sommige supermarkten. Comfortfood pur sang!
Risotto + taleggio + boerenkool: nóg zo’n topcombi!
naar recept
risotto met lof
sous-vide prei met dragonmayonaise en krieltjes
De Bosch ErgoMixx Fresh tover je in no time om tot een vacuümapparaat. Super handig: Zo blijven steaks sappig, wordt vis nóg malser en verse groenten blijven knapperig en mooi van kleur! Dé manier om het beste uit je eten te halen.
Naast vacumeren kun je de ErgoMixx Fresh staafmixer ook gebruiken om eten te marineren en nog veel meer.
naar recept
sous-vide prei met krieltjes - delicious
geitenkaasstrudel met belegen geitenkaas, flinterdunne courgette & sjalotchutney
De smaak van Hollandse geitenkaas is vol, romig, puur. Melk met een heel eigen karakter! Van die unieke melk wordt een verrukkelijke kaas gemaakt. Natuurgerijpt op houten planken, zodat de smaak zich rustig kan ontwikkelen. De belegen geitenkaas in deze strudel geeft ‘m een volle, romige smaak die heel lekker samen gaat met de subtiele sjalotchutney.
Maak ook eens deze heerlijke herfstsalade van pompoen, oude geitenkaas met aardappelschil, basilicumgremolata en hazelnoot.
naar recept
geitenkaasstrudel
truffelrisotto met paddenstoelen & burrata
Truffelrisotto met paddenstoelen en burrata: kun jij dit waanzinnige herfstgerecht van Janneke weerstaan? Lekker voor doordeweeks, het weekend en natuurlijk de feestdagen!
naar recept
Truffelrisotto met paddenstoelen en burrata
romige polenta met wilde paddenstoelen en tijm
De Australische chef Matt Moran is verknocht aan de Italiaanse keuken. Naast tarwe, waar ze pizzabodems en pasta’s van maken, gebruiken Italianen nog veel meer granen. Maïs bijvoorbeeld, om polenta van te maken. En daar maakt Matt heerlijke paddenstoelen bij klaar.
Van polenta kun je ook heerlijke frietjes of krokante balletjes met gorgonzola maken.
naar recept
romige polenta met wilde paddestoelen en tijm | delicious - recepten met paddenstoelen
fesenjan uit Noomi van Sara
Sara: 'Fesenjan is een ode aan de granaatappel en granaatappelmelasse. Je herkent een goede granaatappelmelasse heel makkelijk aan de ingrediëntenlijst: bij 100% granaatappel zit je goed. Deze luxe granaatappel-walnootstoof gaat goed samen met saffraanrijst.'
Meer proeven van de Iraakse keuken? Bekijk dan ook de vegan kubbeh van Sara
naar recept
fesenjan noomi sara shawkat
hasselback-auberginetaart
Elke dag lekker eten, maar dan zonder uren in de keuken te staan en met minimale afwas? Alleen daarom al zijn we fan van Jamie’s nieuwste boek EEN, Simpel & lekker uit 1 pan!
Jamie: ‘Ideaal voor doordeweeks, het staat vol gerechten waar mijn hele gezin gek op is.’ Deze hasselback-auberginetaart is niet alleen een plaatje: je hebt hem ook in een handomdraai gemaakt. Weinig afwas, veel smaak en een royale hoeveelheid groenten!
naar recept
hasselback aubergine taart jamie oliver
ravioli met walnoot-saliericotta en bruine maanzaadboter
Gevulde pasta is een ideaal feestgerecht voor veel gasten. En deze vega variant van Janneke Phillipi is ook nog superlekker. De ravioli kun je prima een aantal weken van tevoren maken en (los) invriezen.
Nog drie heerlijke vega ravioli's.
naar recept
ravioli walnoot-salieboter bruine maanzaadboter - delicious
pompoen met pesto-rijstvulling
We zijn dol op verbluffend eenvoudige recepten, al helemaal met pompoen. Halveren, roosteren, vulling erop en afbakken in de oven! En dat kan dan ook nog de dag van tevoren.*
De overgebleven pompoenpitten? Die gebruik je als crunchy topping op deze spaghetti met artisjok en gorgonzola. Lekker no waste, precies zoals we het graag zien.
naar recept
pompoen met pesto-rijstvulling - delicious
gebakken knolselderij met peperroomsaus
Knolselderij, met z'n fluweelzachte aroma, doe ik in soep, pastasaus of salade. Ook lekker: flinterdunne plakjes in gratin, als puree met royaal nootmuskaat. Het lekkerst? In dikke plakken gebakken met peperroomsaus. Met friet, sla en homemade mayonaise natuurlijk!
14x gratin – romig, kazig en zó delicious!
naar recept
recepten gebakken knolselderij met peperroomsaus
Pompoenlasagne met kool en salie
Deze heerlijke pompoenlasagne met kool en salie zit bomvol gezonde groente. Als je de pompoen dun snijdt met een mandoline, wordt de lasagne extra lekker.
Deze lasagne met prei is óók vega!
naar recept
pompoenlasagne - delicious
portobelloquiches met oude kaas
We geven je een basisrecept voor quichedeeg waar je heerlijke quiches mee kan maken. Dit recept is voor een quiche met portobello, nootmuskaat en smeuïge oude kaas. Extra fijn: de quiche is perfect om voor te bereiden. Probeer ook eens deze quiche met rode ui, verse vijgen en ricotta!
naar recept
portobelloquiche met oude kaas delicious.
gegratineerde pastaschelpen met pompoensaus
In de maand oktober maken Minta & Mae deze overheerlijke gegratineerde pastaschelpen met pompoensaus, perfect voor de frissere dagen! Extra fijn: in dit artikel leggen we je haarfijn uit hoe je een pompoen schilt.
Meer vega recepten van Minta & Mae? Bekijk hier alle Minta & Mae recepten.
naar recept
gegratineerde pastaschelpen met pompoensaus
gestoofde spitskool met cider, appel & mosterd
Ook als vegetariër kun je genoeg stoven. Bijvoorbeeld deze spitskool met cider, appel & mosterd. Heerlijk zoetig met het pittige van de mosterd. Een glaasje appelcider in de hand en je kunt aan tafel.
Ook lekker: gebraiseerde spitskool in paddenstoelen-wijnbouillon.
naar recept
vegetarische cassoulet
Yvette van Boven is groot fan van een Franse cassoulet. Nu heeft ze haar eigen, vega variant gemaakt en deelt haar recept met ons. Het vlees mis je helemaal niet door de heerlijke smaken van de gedroogde bonen, geroosterde knoflook en gekonfijte knoflook. Kortom, een groot en smakelijk feestje!
Tip: Begin de avond van tevoren met dit recept als je gedroogde bonen gebruikt of volg Yvette's snelle methode*
naar recept
populairste vega recepten cassoulet 2.0 Yvette
hele bloemkool uit de oven met calvados en tijm
Op zoek naar een vegetarisch hoofdgerecht? Deze hele bloemkool uit de oven is gemarineerd in calvados, honing en tijm. Bomvol smaak, goed hartig en gewoonweg heel erg lekker. Ook super als hoofdgerecht tijdens kerst!
naar recept
hele bloemkool uit de oven
gebraiseerde spitskool in paddenstoelen-wijnbouillon
De unieke deur van de NEFF- Slide&Hide®– oven verdwijnt bij het openen helemaal onder de oven. Ideaal om gerechten tussentijds te checken of om bijvoorbeeld deze gebraiseerde spitskool te bedruipen.
Stomen kan ook heel goed in de oven, bijvoorbeeld deze gestoomde zeebaars gevuld met dille, venkel en citroen.
naar recept
gebraiseerde spitskool in paddenstoelen-wijnbouillon - delicious
hartige paddenstoelentaart met prei en kaas
Deze vegetarische taart noemen we ook wel pithiviers. Pithiviers, genoemd naar een plaatsje tussen Parijs en Orléans, is nu worldwide retro-eten. Dit is de hartige versie, maar een zoete vulling met amandelcrème kan ook.
Meer hartige taart? Probeer deze quiche met rode ui, verse vijgen en ricotta.
naar recept
hartige taart met paddenstoelen
lasagne zonder oven met paddenstoelen, truffel & noten
Met lasagne zit je altijd goed! De combinatie van paddenstoelen en truffel maken een perfect koppel, waar de noten voor een knapperige bite zorgen. Ook ideaal als je geen oven hebt (of geen geduld).
Nu je toch in Italiaanse sferen bent, bekijk dan deze bonensalade. Perfect naast de lasagne!
naar recept
lasagne zonder oven met paddenstoelen
zuurkoolschotel met rode wijn, appel, brie & tijm
Het nieuwste kookboek van Janneke en Serge is helemaal vega.
naar recept
zuurkoolschotel
pithivier met knolselderij, pompoen en snijbiet met sjalot-bietensaus
Een pithivier is een prachtige hartige taart met bladerdeeg en favoriet bij Minta & Mae tijdens de feestdagen. Deze vegetarische pithivier bevat veel smakelijke groenten zoals knolselderij, pompoen en snijbiet, en is gemakkelijk van tevoren te maken. Zo kun je tijdens het kerstdiner heerlijk genieten zonder dat je nog lang in de keuken hoeft te staan.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
vegetarische pithivier
koolrolletjes met citroen-rozemarijnlinzen en geitenkaas
Koolrolletjes met linzen en geitenkaas maak je met grote savooiekoolbladeren. Vul ze met gekruide citroen-rozemarijn-linzen en verse geitenkaas. Vergeet de ingelegde citroen niet in de vulling, die maakt de koolrolletjes heerlijk fris!
naar recept
koolrolletjes linzen geitenkaas | delicious
terrine van pompoen en pecannoten met basilicumsaus
Zoek je zo’n superlekker hoofdgerecht waarin je vlees of vis totaal niet mist, maar juist verrast wordt door delicate, andere smaken? Maak dan deze terrine vol feestsmaken van pompoen, room, ricotta, pecannoten en basilicum. Snijd hem met een loeischerp mes in plakken. Zo blijf je alle oranje, groene, gele laagjes mooi zien op je bord.
naar recept
terrine-delicious
rodekooltaart met walnoten, appel en cognacroom
Rodekool te gewoontjes voor een spectaculaire, hartige taart? Echt niet! Kirsten bakt er deze elegante taart van met heerlijke walnoten, frisse appel en room met cognac. Zeg daar maar eens nee tegen…
Ook lekker met cognac: coq au vin met cognac en bospaddenstoelen.
naar recept
rodekooltaart met walnoten

Een echte delicious. kerst

Heb jij ons kerstmagazine nog niet in huis? Bestel ‘m voordat hij op is!

rodekooltaart met walnoten