Als culi kun je niet alleen een lekker potje koken: van fantaseren heb je waarschijnlijk ook wel kaas gegeten. Op onze redactie laten we de gedachten regelmatig de vrije loop en dan dromen we hardop over het ultieme eetfestijn. Eigenlijk komen we altijd uit op één specifieke droom… een perfect Italiaans buffet!
Eindeloze tafels vol ogenschijnlijk bodemloze, royaal gevulde schalen met allerlei lekkers uit de Italiaanse keuken. De meeste dromen mogen dan bedrog zijn, met deze lijst zouden ze zomaar werkelijkheid kunnen worden.
Dit past ook wel in jouw straatje: 27x Italiaanse hapjes voor elk moment.
Een ultiem Italiaans buffet
Hoewel een buffet toch altijd een beetje als een Nederlandse uitvinding voelt – lekker praktisch -, leent de Italiaanse keuken zich uitstekend voor deze manier van opdienen. Je kunt daarnaast niet spreken van hét ultieme Italiaanse buffet, omdat iedere regio haar eigen variëteiten en specialiteiten kent.
Lastig? Nee, juist niet! Zo kun je jouw buffet precies invullen als je zelf wilt. Alles uit één gebied of de beste gerechten van alle regio’s op een rijtje. Kleine gerechten, grote gerechten, koude bereidingen, warme schotels en alles daar tussenin!
We willen je wel dringend adviseren om de laatste ronde, de Italiaanse desserts, niet over te slaan. Hoe graag je je gasten ook voorziet van de lekkerste antipasti, primi en secondi piatti: de kans is groot dat iedereen éigenlijk wacht op het zoete slotakkoord. Normaal gesproken is kiezen tussen Italiaanse desserts onmogelijk en zo’n parade aan lekkernijen is dan echt een uitkomst.
Met deze recepten komen je gasten niets tekort: 52x Italiaanse zoete lekkernijen.
Welke Italiaanse gerechten zijn geschikt voor een buffet?
Je kunt je wellicht beter afvragen welke gerechten er niet geschikt zijn, want de keuze is reuze. Denk aan antipasti, salades, vleesgerechten, risotto en polenta, maar natuurlijk ook gewoon aan pasta en pizza. Warme gerechten houd je natuurlijk graag het liefst warm, maar zeker bij pizza is zo’n afgekoelde punt ook geen probleem. Die schalen gaan waarschijnlijk toch wel leeg.
Check je voorraadkast nog even voordat je inkopen gaat doen: waarschijnlijk heb je veel ingrediënten gewoon al in huis.
Naast complete gerechten kunnen ook brood (zei daar iemand focaccia?), geroosterde groenten en olijfolie niet ontbreken op een Italiaans buffet. Zorg ook voor voldoende drankjes, zoals Italiaanse wijn (Chianti, Barolo, Amarone en Prosecco) en ijskoude limoncello.
Hier worden je gasten ongetwijfeld ook gelukkig van, de negroni sbagliato: zo maak je de TikTok-cocktail van hét moment.
Welke desserts serveer je bij een Italiaans buffet?
Desserts die je van te voren kunt bereiden zijn bij uitstek geschikt. Denk aan tiramisu, panna cotta en cannoli! Zo heb je er op het moment suprême weinig omkijken naar en ze overleven het prima een tijdje buiten de koeling.
Weet jij al welke het wordt? Tiramisu: onze 10 lekkerste, feestelijkste recepten.
Leer nog beter Italiaans koken
Zin gekregen om de Italiaanse kok in jezelf naar voren te halen, trakteer jezelf dan op de unieke zomerbundel van delicious.academy. Je krijgt 4 online cursussen (met in totaal 55% korting!) die je stap-voor-stap meenemen door de rijke Italiaanse keuken. Van perfecte pasta tot onweerstaanbare dolci.
Experts Rutger van den Broek en Roberta Pagnier geven je in deze culinaire mini-gids een voorproefje van wat je kunt verwachten tijdens de cursussen. Van heerlijke pasta en risotto tot onweerstaanbaar zoet, dit is je kans om nóg beter Italiaans te leren koken en bakken. Laat je inspireren door onze recepten, ontdek geheime ingrediënten en verheug je op een culireis die je niet snel zal vergeten. Ja, dit wil ik!
Koude buffet gerechten
Grote tomaten kunnen vrij vlezig zijn en daarom doet deze visversie van de Italiaanse vitello tonnato het zo goed. De tomatenplakjes nemen de romige tonijndressing op en maken hier een sensationele lichte lunch of avondmaaltijd van.
naar receptAlleen maar blije gezichten aan tafel als je deze broodjes, knapperig geroosterd, met sappig, zoete paprika op tafel zet. Een beter voorafje is er eigenlijk niet.
naar receptKies een zonovergoten dag en vraag je vrienden voor een Italiaanse middag aan tafel. Start de lunch met deze naar sinaasappel ruikende witvis. Campari geeft de Sardijnse 'ceviche' een lekkere kick. Alles over ceviche: vis bereiden in zuur
naar receptEen blad vol heerlijke crostini is super als voorgerecht of bij een glas wijn. Rooster brood, wrijf het in met knoflook en schep er verschillende toppings op. Geef er eventueel ook nog buffelmozzarella met kerstomaatjes en Taggiassche olijven bij.
naar receptBegin je bbq-feest met een steengoed Italiaans hapje: knapperige bruschetta met gegrilde courgetteplakjes, mozzarella, munt en chili. Je hoeft niets voor te bereiden – maak ze gewoon à la minute zodra het vuur heet genoeg is.
naar receptOrzo of riso is een pasta die op rijstkorreltjes lijkt. Orzo betekent in het Italiaans gerst, riso is rijst. Deze pasta soort leent zich ideaal voor risotto! Wij serveren hem met romanesco en huisgemaakte pesto van radijs.
naar receptAntipasti zijn het begin van elke Italiaanse maaltijd en lopen uiteen van simpele stukjes kaas tot uitgebreidere hapjes. Dit receptje voor gemarineerde buffelmozzarella en coppa zit er precies tussenin: leuk om te maken, maar uiteindelijk kost het maar weinig moeite en tijd. En ja, wie houdt er niet van buffelmozzarella? Ook lekker met burrata of als 1-persoonportie met burratini. Liever vegetarisch? Vervang dan de coppa door plakken gegrilde aubergine of courgette.
naar receptEten dat goed voor je is en dat wat voor je doet, wat kun je daar af en toe zin in hebben. Deze carpaccio van courgette is heerlijk zomers en licht, en daardoor een perfect voorgerecht of lunch.
naar receptEen bruschetta (of Italiaanse open sandwich) als voorgerecht, antipasti of tussendoortje, is de perfecte manier om van seizoensgroenten te genieten wanneer deze op hun best zijn. Jamie: 'Ik vind het van een portie lef getuigen om gewoon een goed ingrediënt op een broodje als voorgerecht te serveren – wat een fantastische traditie!'Maak deze verrukkelijke pepersteak als hoofdgerecht.
naar receptOm een (Italiaans) zomers diner mee te starten of gewoon als gulle lunch: deze salade met asperges en radicchio smaakt waanzinnig. Marineer gezouten ansjovisfilets in olijfolie met citroen en majoraan, dan krijgen ze een heerlijk zachte smaak. En kies voor deze salade bittere (Italiaanse) slasoorten, zoals frisee, trevisse, radicchio of puntarelle.
naar receptNog even en dan is het spitsuur in de moestuin en op het land. Hoog tijd voor kleurige creaties zoals deze antipastisalade met prosciuttokruimels.
naar receptDeze overheerlijke salade boordevol bonen heb je in no time op tafel staan. Heerlijk met zachte tonijn, maar laat die weg als je ‘m vega wilt houden.
naar receptHeerlijk krokant gegrild rogge-zuurdesembrood met zacht gekookte artisjok. Start je diner met een knaller of serveer op een groot bord tijdens een borrel.
naar receptHet is bijna onmogelijk om het beste recept óóit te kiezen. Maar in veel favorieten speelt pasta ongetwijfeld een hoofdrol. Vandaag een pastasalade gevuld met kaas met knapperige pancetta en een bittertje van de radicchio.
naar receptZin in ’n klassieke Italiaanse combinatie? Combineer zoete meloen met hartige prosciutto en lekkere licht-bittere radicchio. Heerlijk!
naar receptWarme buffet gerechten
Een knapperige buitenkant tegenover een rijke, zachte binnenkant, deze gevulde artisjokken zijn on-weer-staan-baar!Tip! Je kunt de artisjokken tot en met stap 3 vooruitmaken en in de koelkast bewaren. Maak het gerecht op de dag zelf af in de oven zodat de topping lekker knapperig blijft.
naar receptEen omweg waard: focaccia di Recco, een stadje vlak onder Genua. Twee dunne lagen deeg zonder gist met daartussen zachte romige stracchino (kaas), kort in een gloeiend hete oven gebakken. Zodra de focaccia goudbruin is en de kaas gesmolten, wordt het ‘brood’ in stukken of repen gesneden en eet je het uit de hand.
naar receptMet dit koude weer warm je helemaal op bij deze paddenstoelenminestrone. Koelverse gnocchi en gedroogde paddenstoelen spelen de hoofdrol in deze rijkgevulde soep.Nog gnocchi over? Deze gnocchi met tomaten-gorgonzolasaus en pancetta is verrukkelijk!
naar receptIn de maand oktober maken Minta & Mae deze overheerlijke gegratineerde pastaschelpen met pompoensaus, perfect voor de frissere dagen! Extra fijn: in dit artikel leggen we je haarfijn uit hoe je een pompoen schilt. Meer vega recepten van Minta & Mae? Bekijk hier alle Minta & Mae recepten.
naar receptEen goede ragù laat pasta en polenta meteen stralen. Maak deze ragù van pancetta, varkenssaucijs en witte bonen met polenta en pecorino daarom op een gure dag. Het is de beste remedie tegen kouden handen en hongerige magen! Glaasje rood erbij en niemand kan je meer wat maken.
naar receptWél feestkoken, maar niet te veel gedoe? Dan moet je bij Janneke zijn! Haar makkelijk te maken gerechten zijn altijd een succes: van zacht gepocheerde kalkoenfilet tot deze rijke pappardelle met portobello-parmezaanragù.Voorbereiden: bereid de ragù 2-3 dagen van tevoren helemaal en bewaar afgedekt in de koelkast. Check ook onze tip onderaan voor de vegan versie.
naar receptEen topper voor ieder moment van de week, deze pizza met aubergine en romige buffelmozzarella. Helemaal zelfgemaakt: het deeg én de saus én de heerlijke topping. Nodig je vrienden uit en hang de pizzaioli uit. Maak je oven zo heet mogelijk en bak voor iedereen zo’n vegetarische pizza parmigiana!Nog meer pizza's uit je oven toveren? Deze sfincione – Siciliaanse pizza – met spinazie, spek en pecorino is ook heerlijk.
naar receptMasterchef Phoebe Wood gaat voor maximale smaak in zo min mogelijk tijd. Haar gerechten zitten vol groenten en, ook fijn, geven nauwelijk afwas. Spruitjes, gedroogde chorizoworstjes, pasta en taleggio; alles op één plaat zo de oven in!
naar receptGek op aubergine? Geef kippendijen met aubergines in de oven een mooi krokant laagje van kruidenpangrattato met oregano en knoflook.
naar receptSfincione is een Siciliaanse pizza met een focaccia-achtige bodem. Je maakt ‘m in een bakvorm en belegt hem met plenty spinazie en Italiaans spek.
naar receptIn de geest van Jamie Oliver kookt Janneke 5 family favourites die ieder kind lekker vindt. Dus Poppy, Petal en de rest van Jamie’s kroost: houd je bord maar klaar!Janneke: 'De frisse topping van gemarineerde avocado geeft deze makkelijk te maken vega lasagne net iets extra's'
naar receptLeg, voor wat extra diepte in smaak, nog wat plakjes pancetta tussen de kaas.
naar receptItaliaanse gerechten zijn gerechten voor de hele familie. Ideaal dus om met de kids te koken. Zelf cannelloni rollen vinden ze vaak erg spannend. Het mag ook lekker slordig! Dagje geen vlees? Zonder ham bevat de cannelloni nog voldoende eiwitten uit de kaas en crème fraîche.
naar receptWaan je voor héél even in Italië met deze vega melanzane parmigiana. Een laagje aubergine, een laagje mozzarella, wat tomatensaus en genieten maar! Tip: venkel geeft dit gerecht een lekkere anijssmaak.
naar receptTruffelrisotto met paddenstoelen en burrata: kun jij dit waanzinnige herfstgerecht van Janneke weerstaan? Lekker voor doordeweeks, het weekend en natuurlijk de feestdagen!
naar receptLaat je niet misleiden door de bereidingstijd: dit gerecht is juist je allerbeste vriend wanneer je een druk bestaan hebt. Je hoeft kip alleen maar even de oven in te schuiven en de saus op het vuur te zetten. Terwijl alles gaart heb jij je handen vrij voor klusjes, spelletjes of… Beide! Nog praktischer: maak de kip een dag van tevoren, dan hoef je alleen nog maar te plukken, te roeren en te serveren. Buona cena!
naar receptRijk, voedzaam en versterkend: er gaat niets boven dampende soul soep. Phoebe Wood geeft je daarom dit recept voor krachtige, opbeurende en extra gezonde kippensoep met Parmezaanse kaas. Meer Italiaanse soep inspiratie: paddenstoelensoep met mascarpone.
naar receptMet lasagne zit je altijd goed! De combinatie van paddenstoelen en truffel maken een perfect koppel, waar de noten voor een knapperige bite zorgen. Ook ideaal als je geen oven hebt (of geen geduld). Nu je toch in Italiaanse sferen bent, bekijk dan deze bonensalade. Perfect naast de lasagne!
naar receptDe ultieme combi: pizza met tomaten en pesto. Alles zelfgemaakt, van het deeg en de pizzasaus tot de pesto. Dan smaakt je pizza zoals in Italië, superlekker dus! Kies goed rijpe tomaten in verschillende kleuren, dat ziet er leuk uit.
naar receptMet tomaten uit blik, rozemarijn als smaakmaker en extra groente is deze tomaten-broodsoep onze winterversie van pappa al pomodoro, de goddelijke Toscaanse tomaten-broodsoep. Kies een stevige broodsoort als desem, ook bruin desembrood is lekker voor deze soep uit de cocina povera.
naar receptRisotto met tuinbonen en krab is een Italiaans gerecht van chef-kok Matt Moran. Matt is dol op Italië. Uitgangspunt voor al zijn gerechten: écht goede ingrediënten. Weinig in aantal, maar van superieure kwaliteit.
naar receptTraditionele ossobuco wordt meestal in een tomatensaus bereid. Onze versie heeft een saus met verjus of witte wijn en venkel. Eventuele restjes vlees kun je in flinters uiteentrekken en samen met de groenten en een beetje extra vergine olijfolie verwarmen in een pan met dikke bodem. Eet deze saus met gekookte pasta, bijvoorbeeld penne of fusili.
naar receptTutti a tavola! Silvia Colloca deelt haar kikkererwtensoep naar Italiaans recept. Zowel aardse als zilte smaken proef je in deze wintersoep. Verras iedereen met deze variatie op de Hollandse klassieker die je in een half uur op tafel zet. creatief met kikkererwten: vegan kikkererwtenburgers
naar receptDit is echt feesteten: samen delen en plukken van zacht ossenstaart die uren is gestoofd, met zijdezachte polenta en zoetzure radicchio.
naar receptBijgerechten Italiaans buffet
Als ontbijt, lunch, snack of bijgerecht… niks zo onweerstaanbaar als focaccia. Pure verwennerij, makkelijk en snel te maken en ook nog eens vega.
naar receptEen delizioso bijgerecht met de allerlekkerste smaken die Italië te bieden heeft: amandelen, citroen en peperoncino, oftewel chili. De amandelen worden geweekt, waardoor je ze kunt opdraaien tot een romige salsa. Dat vormt zo'n lekker contrast met de gegrilde broccolini die nog een stevige bite heeft.
naar receptEen flinke bol burrata met alleen wat goede olijfolie is al heel lekker. Doe er groenten met harissa, granaatappelpitjes en knapperige pistachenootjes bij en je hebt écht een feestje op je bord.
naar receptOnverwacht verrukkelijk is dit Siciliaanse groentegerecht vol geur en kleur. Je maakt hem met voorjaarsgroenten als verse tuinbonen, erwtjes en artisjokken. Neem de kleine violette artisjokken, die snijd je makkelijk in plakjes. Probeer ook eens beenham met frisse kruidencrème.
naar receptGratins zet je direct uit de oven op tafel. Deze variant zonder room is een stuk lichter dan veel traditionele gratins, en net zo smaakvol. De twee verschillende soorten tomaten karamelliseren samen met de knoflook in de hete oven. Daar worden ze heerlijk zoet en sappig van. De salsa verde frist de boel op en de knapperige crouton-kaaskorst geeft het gerecht een lekkere bite. Tip: Eet je deze gratin als hoofdgerecht? Geef er dan een lekkere bonensalade bij.
naar receptEten we Italiaans, dan is het feest bij ons! Helemaal met die zomergroenten! Kook met asperges, tuinbonen, verse kruiden, venkel, tomaat en paprika en maak vooral deze bijzondere polentapuntjes met tuinbonensalade. Maak ook eens polentafrietjes.
naar receptBij delicious.redacteuren thuis wordt hij al vaak gemaakt: de venkel-tuinbonensalade uit ons Italiaanse zomernummer. Met zoute, romige feta, krokante hazelnoten en veel knapperige zuurdesemcroutons!Ook lekker met feta: garnalen met tomaatjes, spinazie en feta uit Bakplaatbijbel.
naar receptPizza bianca met geroosterde knoflook-mascarpone in plaats van tomatensaus. Heerlijk met winterpesto. Begin 1 dag eerder aan dit recept.
naar recept















































