zomeroogst – dit maak je met seizoensgroenten & fruit van juli

zomeroogst – dit maak je met seizoensgroenten & fruit van juli

Op blote voeten groenten uit je eigen moestuin oogsten is helaas niet voor iedereen weggelegd. Hiep hiep voor de markt, waar je wél je hart kunt ophalen aan de meest verse groenten en fruit van eigen bodem.

In juli maak je zeker recepten met steenvruchten, artisjokken, bosbieten en de allerlekkerste snijbonen. Weet je je even geen raad met het overschot aan zomeroogst, dan hebben we hier een heerlijke lijst met alles wat er in het seizoen is, én wat je ermee maakt. Inspiratie alom!

Aardappelen

Aardbeien

Andijvie

Artisjok

Abrikozen

Aubergine

Selderij

Bloemkool

Bosui

Blauwe bes

citroen-muntsiroopcake met blauwe bessen

Bak eens een boerencake met blauwe bessen en een te lekkere citroen-muntsiroop. Heel fris en verrassend! Psst… voor een extra zonnig gevoel gaat er ook nog een vleugje kokos door het beslag.

naar recept
zomersalade van bladgroenten, croutons, blauwe bessen en geitenkaas

Zeg ‘nordic cuisine’ en ons food-hart gaat sneller kloppen. Want veel ingrediënten zijn ook gewoon op Nederlandse bodem te vinden. Zoals deze zomersalade met bladgroenten, blauwe bessen en Hollandse geitenkaas.

naar recept
zomersalade van bladgroenten
frangipanetaartje met mango en blauwe bessen

Rutger bakt voor delicious. een frangipanetaartje met mango en blauwe bessen. Rutger, de allereerste winnaar van Heel Holland Bakt: ‘In deze taart proef je veel verschillende structuren; knapperig amandeldeeg, zachte pistache-frangipane, romige banketbakkersroom, vers fruit en pistachenootjes om het af te maken. Geniet!’

naar recept
tropisch taartje mango blauwe bessen | delicious

Bramen

Broccoli

Doperwten

IJsbergsla

pikante gegrilde kip met ijsbergsla

IJsbergsla lijkt zo gewoontjes maar is eigenlijk ideaal door z’n ultraknapperige en frisse karakter. Wij nemen hem onder de loep en laten je in dit recept zien hoe veelzijdig deze slasoort is. Echt hemels als fris contrast bij de pikante kip, vooral met de karnemelkdressing.

naar recept
ijsbergsla met doperwten en muntdressing

Herontdek ijsbergsla en serveer de toch wat 'gewone' krop met deze supergroene dressing. Scheur de bladen lekker grof, daar wordt de salade extra knapperig van, en het ziet er ook nog eens mooi uit. Peultjes over? Maak sambal goreng met tahu

naar recept
ijsbergsla met doperwten en muntdressing
ijsbergsla met rode basilicum en oosterse dressing

Nee, salades zijn allang geen in elkaar geflanst bijgerecht meer. Ze verdienen en krijgen de aandacht! Gelukkig maar, want anders konden we nooit met zoveel overtuiging deze ijsbergsla met rode basilicum en oosterse dressing aanraden.

naar recept
ijsbergsla rode basilicum | delicious

Chinese kool

Courgette

Frambozen

Overnight oats met frambozen

Overnight oats – maar dan in zomeroutfit. Deze knalroze kom vol frambozen is jouw easy breakfast fix voor drukke ochtenden. Je roert 'm vanavond in 5 minuten in elkaar en dan hoef je morgenochtend alleen nog maar een lepel te zoeken. To go? Doe ‘m in een lege jampot of meeneembakje.

naar recept
overnight oats
buñuelos met crushed frambozensaus

Buñuelos zijn gefrituurde tortilla's maar nu zoet met kaneelsuiker. Serveer met ijs en fruit, of dip op koude lentedagen in dikke chocolademelk.

naar recept
BUÑUELOS met crushed frambozen
pistache-laagjescake met frambozen en rozenwater

Eén stukje is niet genoeg… deze pistachelaagjescake verleidt je met z’n looks en onweerstaanbare smaak.

naar recept
supersnelle frambozentaartjes

Hoe je feestje er ook uit ziet, deze supersnelle frambozentaartjes doen het altijd goed bij je gasten. Fijn: ze zijn klaar voordat je met je ogen kunt knipperen. Wel moeten ze nog even in de koelkast, dus begin op tijd.

naar recept
frambozencake-delicious

Kersen

Komkommer

Koolrabi

koude koolrabisoep met Noordzeegarnalen

Koolrabi: in de lente en begin zomer liggen de bleekgroene knollen hoog opgestapeld in de groentekramen. Hun knapperige frispittige en sappige smaak laat je denken aan radijs en doet het goed in zomerse salades.

naar recept
koolrabi-delicious
snelle souvlaki met koolrabi-yoghurtsalade

Zon, zomer, terras…dat combineren we graag in eigen keuken. Maak deze snelle souvlaki en droom weg naar een Grieks eiland. Oorspronkelijk wordt souvlaki boven een houtskoolvuur gegrild, dus zo heb je ook weer een excuus om de bbq aan te steken!

naar recept
souvlaki met koolrabi-yoghurtsalade | delicious

Paddenstoelen

Paprika

Perzik

Perzik-chili galette met pistache-frangipane

Yotam Ottolenghi komt elke maand met een lievelingsrecept in delicious., nu met een galette die zoet, pittig, kruidig en boterig is – een feest van smaken en texturen. De chili in de siroop geeft dit klassieke dessert een verrassende kick, maar overheerst de smaak van de perzik en frangipane niet.

naar recept
galette met perzik chili ottolenghi
baskische geitenkaas-cheesecake met gestoofde perziken

Basken weten wat lekker is! Zacht, vol en romig in combinatie met gestoofde perzik, vanille en rozemarijn. Loopt het water je al in de mond? Begin wel ruim op tijd aan deze basque cheesecake want hij moet zeker 6 uur afkoelen en opstijven.

naar recept
ceviche van schelvis met perzik

Het Peruviaanse visgerecht ceviche is wereldberoemd en inmiddels niet meer weg te denken uit restaurants en keukens in het westen. Bij ceviche wordt vis gegaard in het zuur van citrus of azijn. Dat maakt het een heerlijk fris en licht gerecht. 

naar recept
Peru: ceviche van schelvis

Prei

Radijsjes

Rode & zwarte bes

Rode biet

Rodekool

tarte tatin van rodekool met appel-tahinisaus

Als je kool langzaam in dikke plakken stooft, krijgt-ie een stevige bite, een vollere smaak en blijft toch sappig. Toch vlees erin? Bestrooi de tarte tatin met gebakken spekjes of serranoham.

naar recept
kip-koolpakketje met chili-sojasaus & zoetzure rodekool met gember

Vind je het lastig wat je – na een lekkere knapperige rodekoolsalade – moet doen met die andere helft? Probeer dan deze heerlijke kip-koolpakketjes geïnspireerd op Turkse sharma. Ze zien er niet alleen fantastisch uit, maar staan ook nog eens zo op tafel.

naar recept
kip-koolpakketje met chili-sojasaus & zoetzure rodekool met gember
rodekool steaks, gerookt, gemarineerd en geroosterd

Gestoofde rodekool met appeltjes kent bijna iedereen. Toch komt de pittige smaak van de kool beter tot z’n recht als je dikke plakken rookt, pekelt én roostert. Het resultaat is ‘n tikje rokerig, fris-zuur met knapperige buitenste bladeren.

naar recept
steaks van rodekool | delicious

Savooiekool

flammkuchen met savooiekool

Groen, groener, groenst! Groenten vormen altijd een onuitputtelijke bron van inspiratie, zo ook voor deze vega flammkuchen met savooiekool. Je maakt deze flinterdunne pizza extra lekker met posteleinpesto. Als postelein niet verkrijgbaar is, is rucola een prima alternatief!

naar recept
flammkuchen met savooiekool
savooiekooltosti’s gevuld met ui, roquefort, sinaasappel & cranberry

Tosti, maar dan anders? Maak eens een tosti met koolbladeren. Gevulde koolbladeren zijn lekker, supergezond en prachtig om te zien! Dit kun je ’s ochtends al voorbereiden en vlak voor het serveren in de oven zetten.Trek gekregen in klassiek comfort food? Check deze 3 verrukkelijke kaastosti's!

naar recept
tosti savooiekool
savooiekool gevuld met couscous, rozijnen, amandelen & mangochutney

Eten alsof je in een toprestaurant zit, dat wil je toch? Met de AEG SteamPro multifunctionele stoomoven met Command Wheel is iedereen een sterrenchef. Uit dit ge-wel-di-ge keukenapparaat komen de knapperigste en kleurrijkste groenten, de zachtste vis en het meest malse vlees. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze savooiekool gevuld met couscous, rozijnen, amandelen & mangochutney? Meer weten over koken met een stoomoven? In dit artikel leggen we je alle ins & outs uit over stomen. Dit recept kwam tot stand in samenwerking met AEG. 

naar recept

Snijbonen

masoesa moksi alesi met snijbonen en tuinbonen

Raghenie Bhawanie in haar kookboek Madame Jeanette: "Moksi alesi betekent gemengde rijst en de rijst wordt gemengd met bonen. Voor een zomerse twist gebruik ik in dit recept snijbonen en tuinbonen. Jonge tuinbonen zijn het lekkerst en ik vind het geen straf om ze doppen. Sterker nog, dit is een ultiem zomermomentje geworden aan het einde van de dag met de avondzon in het raamkozijn. Gebruik gerust tuinbonen uit de diepvries, deze doen het net zo goed. Ik geef je een recept dat zeker eens per maand bij ons op tafel staat en een liefdesbaby is van jollof en Surinaamse gele masoesarijst, uiteraard met een flinke dosis groenten."

naar recept
moksi alesi Masoesa rijst madame jeanette
pasta met courgette en snijbonen in kaassaus

Deze pasta wordt ook wel pasta risottata genoemd, pasta net zo bereid als risotto. Elke korte pastasoort kun je ervoor nemen, bijvoorbeeld schelpjes, penne of fusilli.

naar recept
Pasta met courgette, snijboontjes en oudekaasroom-crop
gegrilde snijbonen met tonnato & crostinicrunch

Geen kalfsvlees met tonijnsaus (vitello tonnato) maar knapperig gegrilde snijbonen. Echt fantastisch lekker! Tip: Vervang de snijbonen ook eens door gegrilde babyromaine.

naar recept

Spinazie

Spitskool

Tomaten

Venkel

Wittekool

speckknoedel met wittekoolsalade

Typisch Oostenrijks comfort food: speckknoedel! Je rolt de deegballen met Tiroler speck, prei en provolone en serveert ‘m met salieboter en een frisse salade. De koolsalade is het lekkerst als je die een dag laat intrekken.

naar recept
speckknoedel-delicious
taco’s met witte-koolsla, bonen & tomatensalsa

Minta & Mae koken vegetarische gerechten met een seizoensgroente in de hoofdrol. Dit keer is dat witte kool, waarmee ze heerlijke taco's met witte-koolsla, bonen en tomatensalsa maken.

naar recept
taco’s met wittekoolsla bonen en tomatensalsa

Wortelen

Nectarine

ricottacake met nectarines en walnoten

Je kunt deze ricottacake ook met stevige, maar rijpe perziken of abrikozen maken; kies fruit dat er het beste uitziet. Buiten het seizoen kun je eventueel perziken uit blik gebruiken. Die zijn wel wat zoeter en missen wat zuur, maar zijn ook lekker.

naar recept
Ricottacake met nectarines
bruschetta met gegrilde nectarine

Een kleine twist op de Siciliaanse smaken waar Julie zo van houdt: zoet, zout en de nectarines van de grill geven het net dat extra zomersmoel.

naar recept
bruschetta met nectarine
kip met nectarineglazuur & radicchio-dragonsalade

Proef de zomer: malse kip, zoetzure nectarines en iets bittere radicchio met geurige dragon, romige ricotta & frisse dressing. Een samenhang die klopt als zoute friet na een duik in de zee.Heb je een royale zomeroogst en dringend inspiratie nodig voor je courgettes? Dan is dit recept een topper!

naar recept
kip met nectarine

Bekijk ook: koken met seizoensproducten in augustus: 50 recepten