23x een paprika recept om van te houden

23x een paprika recept om van te houden
Studio Philippi

Denk je aan een paprika recept, dan denk je aan het stoplicht dat gebroederlijk naast elkaar ligt in de supermarkt. Rood voor zoet, groen voor bitter en geel voor… tja, voor erbij. Maar een paprika is zoveel meer dan wat kleur in je couscous.

Elke kleur heeft zo zijn kenmerken. Groen is jong en ietsje wrang. Geel is wat zachter en rood lekker zoet. Die laatste is perfect om lekker langzaam te garen of juist rauw te eten. Met deze informatie in je achterhoofd, kies je toch anders een paprika voor je recept.

Bekijk ook: recepten met aubergine in de hoofdrol! De 20 beste gerechten

Wil je snel reepjes snijden, dan hebben we een handige tip. Zet je duimen in de groene kop en duw het gedeelte naar binnen. Zo kun je makkelijk de zaden en zaadlijsten verwijderen. Snijd de paprika doormidden (of scheur de paprika in tweeën) en duw de helften met de bolle kant naar boven plat op je snijplank. Vervolgens snijd je eenvoudig reepjes.

Tip: shop ook het recentste nummer van delicious. voor nog meer inspiratie!

Paprika roosteren in de oven

Een van de lekkerste manieren om paprika tot zijn recht te laten komen. Verwarm je oven voor op 150 graden, leg parten paprika met wat olijfolie en zout rustig garen. Minstens een uur. Superlekker bij burrata, hummus of gewoon op een snee zuurdesembrood.

Zoek je nog een recept? Hieronder vind je 23 van onze favorieten. Met paprika in de hoofdrol, of in een bescheiden bijrol. Gevuld of ik stukjes gehakt. Mediterraan, Oosters of gewoon lekker Hollands… Er zit vast iets voor jou bij.

Recept met paprika in de hoofdrol

gevulde paprika’s met linzen, geitenkaas & chili-olie
Janneke: 'Vul paprika's met kruidige spinazie, gemarineerde linzen, romige geitenkaas, gerookte amandelen én mijn nieuwe favoriet: chili-olie.'
naar recept
Gevulde paprika met gemarineerde linzen, geitenkaas en chili-olie_preview
Gevulde minipaprika’s met gepofte knoflookyoghurt
Dit is dus echt megalekker: kleine paprika's van de barbecue gevuld met een rijke knoflookyoghurt. Om het af te maken strooit Janneke er een krokant mengsel van pistache met korianderzaad overheen.
naar recept
soep van geroosterde paprika en tomaat met madera-room
Wat is er leuker dan kerstkoken mét en voor je familie? Voor de kinderen versier je deze geroosterde paprika soep met room en dungesneden tomaat. In de volwassen versie doe je een scheut madera en reepjes geroosterde paprika.
Je kunt de soep en madera-room 2 dagen eerder maken. Bewaar afgesloten. Neem de soep ruim 1 uur voor serveren uit de koelkast en verwarm 10 min. op laag vuur. Haal de maderaroom 15 min. voor serveren uit de koelkast.
naar recept
soep geroosterde paprika kerstdiner familie
geroosterde puntpaprika met lamsgehakt en yoghurt
Zo'n zachtgeroosterde, gevulde paprika met kruidige vulling past perfect bij knapperig-frisse koolsalade met extra veel dille.
Tip: Paprika's zijn ook lekker van de barbecue. Leg ze eventueel in een (grill)schaal en bak ze met de deksel dicht zodat ze sneller zacht worden.
Ingelegde citroen? Dezelfde techniek werkt ook met ander fruit
naar recept
Geroosterde puntpaprika met lamsgehakt en yoghurt
snel gevulde puntpaprika’s
Paprika is een populaire vruchtgroente, logisch want je kun ‘m in tal van gerechten verwerken. De puntpaprika is wat zoeter dan de gewone paprika en is goed geschikt om te vullen. Deze Midden-Oosterse variant zet je binnen een handomdraai op tafel. Je serveert hem als bijgerecht. 
Oók lekker: paprikasalade!
naar recept
gevulde puntpaprika's
paprikasoep met spek-kervelhangop
Voor een kom hete soep zijn we altijd te porren. Neem nou deze paprikasoep met spek-kervelhangop, wát een smaken. Tip: neem er even de tijd voor en smoor de paprika’s langzaam op heel laag vuur tot ze boterzacht zijn. Zo krijg je een intense, zoete en volle smaak en lichte saus.
Liever een vegetarische soep? Laat de spek achterwege, of maak dit recept!
naar recept
paprikasoep - delicious
paprika-paella met chorizo en inktvis
Deze paprika-paella maak je met chorizo en inktvis, risottorijst en rode puntpaprika. Chorizo en inktvis zijn echt een lekker duo, gebruik ze dus niet alleen samen in deze paprika-paella, maar ook in stoofgerechten, pasta’s, salades.

naar recept
paprikapaella - delicious
geroosterde paprika met granen-koriandersalade
Vier de zomer met Janneke’s verrukkelijke maaltijdsalades met feestelijk tintje. En zeg nou zelf: een salade serveren in bonte paprika’s geeft meteen een extra zomers tintje toch?!

Janneke: ‘Ik kies altijd de granen waarin ik op dat moment zin heb. Voor een fijne salade gebruik ik meer quinoa, wanneer ik zin heb in een grovere salade met extra beet ga ik vooral voor tarwe en bulgur. Ook gort en spelt, vaak bij biologische supermarkten verkrijgbaar, zijn heerlijk in deze salade.’
naar recept
geroosterde paprika granensalade - delicious

Of zoek je een ander recept met paprika?

galette met lamsgehakt & paprika
Je hebt geen vorm nodig voor deze galette met kruidig lamsgehakt, geroosterde paprika en een heerlijk romige bechamelsaus. De verkruimelde feta en gehakte pistachenoten geven frisheid en crunch. 
naar recept
galette met lamsgehakt
wokschotel met kippendij, sperziebonen, paprika en pinda’s
De sperzieboon is een van de meest gegeten groenten in Nederland. In dit recept verwerken we de groente in een supersnelle wokschotel met kippendij! Ideaal voor een makkelijke doordeweekse maaltijd vól smaak.
Probeer ook eens gebakken rijst met garnalen of doe inspiratie op met deze 54x Aziatische recepten in 30 minuten.
naar recept
Wokschotel met kippendij, sperziebonen, paprika en pinda’s
spetsofai: geroosterde worstjes in pittige tomatensaus met paprika & ui
In Athene, waar dit gerecht met pittige worstjes en tomatensaus zijn roots heeft, is de zon net zo gul als de keuken.
naar recept
gezonde herfstrecepten
lamscarré met fregola-paprikasalade
Alleen bij het zien van de foto loopt ons het water in de mond! Dit mals gebakken vlees wil je klaarmaken in het weekend voor je vrienden, familie en wie dan ook. Serveer de salade van fregola, gele en rode paprika bij de lamscarré en iedereen komt aan tafel.
naar recept
lamscarré met paprikasalade | delicious
picanha met paprika-bonensalade van de bbq
Picanha oftewel staartstuk is heel populair in Portugal. Het is lekker mals maar toch stevig en heeft veel smaak. Een geliefd stukje vlees voor op de barbecue. Janneke maakt er een speciale bonensalade bij met zoet gegrilde paprika's. Een soort dressing en bijgerecht in één!
Lees ook: barbecueën voor beginners – en iedereen die een opfriscursus kan gebruiken
naar recept
Picanha grelhado com pimentão e freijão branco
gegrilde calamari met gegrilde-paprikasalsa
Als de zomer toch eens net zo oneindig was als een calamari-ring, dan konden we elke dag achter ons gloeihete fornuis duiken met een koud glas wijn en zo min mogelijk om ons lichaam; enkel honger en dorst. Dit recept komt aardig in de buurt bij dat gevoel.
Wanneer je inktvis snel bakt, behoudt het zijn zilte molligheid en blijft hij sappig en mals. Lang sudderen en stoven kan ook; dan ontspant het vlees en zuigt het alle smaken van de saus op. Alles daartussenin wil je vermijden, want dat maakt van je calamaris een taai elastiekje met vissmaak. Zonde om op te eten!
Eet eens octopus: onze 3 lievelingsrecepten met pulpo
naar recept
gegrilde calamari met gegrilde-paprikasalsa
lamssaucijzenbroodjes met paprika-walnootdip
Maak de saucijzenbroodjes en de dip 1 dag van tevoren en zet koel afgedekt weg. Warm ze vlak van tevoren 3 min. op in de oven.
naar recept
lamssaucijzenbroodjes met paprika-walnootdip
geroosterde tomatensoep met paprika en pesto
Zin in een goede geroosterde tomatensoep met paprika? In dit recept maak je alles zelf, inclusief de pesto. Wel zo lekker.
naar recept
geroosterde tomatensoep met paprika en pesto
risoni met pancetta, paprika, shiitake en rucola
Risoni – ook wel orzo – is een van de kleinste pastasoorten, letterlijk betekent het ‘grote rijst’. Risoni gaat vooral in soep, maar voor salades en bereid als risotto is deze mini-pasta ook heel geschikt. In deze risoni gaat gebakken pancetta, rode puntpaprika en shiitake. En een flinke hoeveelheid rucola voor wat pit. Een echt lekker Italiaans recept.
naar recept
Risoni met pancetta - delicious
geroosterde paprika & garnalen met gremolata
Rooster de paprika’s in de oven zodat ze wat zoetig worden, duw de garnalen in je saus en neem al gesneden, getoast stokbrood mee naar het strand. Aanvallen maar!
Trek in een vega versie? Maak dan deze shakshuka met venkel en gekonfijte citroen.
naar recept
GEROOSTERDE PAPRIKA & GARNALEN met gremolata
sashimi met gegrilde paprika & dashidressing
Super – of moeten we zeggen supper – van de grill. Wil je nog een geweldig voorgerecht met superzomerse ingrediuenten, ga dan voor onze ultralekkere sashimi met gegrilde paprika & pepers.
naar recept
ribeye met paprikasalsa en parmezaanfriet
Lekker met haricots verts met kappertjes. Als je die kappertjes 1 min. meefrituurt in de olie worden ze heerlijk knapperig.
naar recept
shakshuka met paprika
Klassiekers rondom de Middellandse Zee met een twist van delicious.friend Janneke Philippi, dat is wat wij eten vandaag. Zoals deze onweerstaanbare pittige vega-eieren uit Marokko. Enjoy!
naar recept
marokkaanse eieren in paprikasaus | delicious
marokkaanse zalm met geroosterde paprika
Grote stukken vis bereiden lastig? Welnee! Het is makkelijker dan eenpersoonsporties en het fornuis of de oven doen al het gaarwerk voor je. Dit zorgt voor fantastisch veel smaak. Proef maar eens deze Marokkaanse zalm met geroosterde paprika.
naar recept
marokkaanse-zalm-delicious
mini-zalmburgers met kool, paprika en dillecrème
Creëer een doordeweeks feestje aan tafel met deze mini-zalmburgers. Kinderen zijn dol op deze burgers die boordevol goede vetten en vitaminen zitten.
naar recept
zalmburgers-delicious

Bekijk ook: 44x courgette recepten: de ultieme lijst als je inspiratie zoekt