Kersen, nectarines, perziken en abrikozen hebben één voordeel: je kan ze heel goed vervangen door ander steenfruit. Mix en match je favoriete recepten: van een galette met geroosterde perziken maak je een kersengalette en de pruimenkruimelvlaai wordt een abrikozenkruimelvlaai. Allemaal even lekker!
Bekijk ook: 39 recepten met feta – ieders favoriete witte kaas
Wat is steenfruit?
Steenvruchten hebben een harde pit en daarin – goed beschermd – het zaad. Het fruit dankt zijn naam aan die harde pit die zo hard is als steen. Knijp liever niet in steenfruit om te checken of het rijp is. Dan beschadig je de vrucht en bederft hij snel. Ruik liever even goed aan het fruit. Een vrucht met een lekkere geur is klaar om te eten.
Steenvruchten rijpen na het plukken nog na, dus bewaar ze op kamertemperatuur en check ze elke dag even. Eenmaal gerijpt steenfruit bederft snel dus eet het het liefst meteen op of bewaar het een nachtje in de koelkast.
Zo ontvel je perziken en nectarines
In delicate taarten wil je vanwege de textuur het velletje van bijvoorbeeld nectarines en perziken halen, een beetje zoals een tomaat. Hoe je dat doet? Kerf een kruisje aan de bovenkant van de steenvrucht.
Breng een grote pan water aan de kook. Plons het fruit erin en kook ze een halve minuut. Schep ze er meteen uit met een schuimspaan of een zeef en dompel ze onder in een bad ijskoud water – het liefst met ijsklontjes. Het velletje kun je er nu heel makkelijk vanaf wrijven.