34x gezond en lekker met doperwten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
peulen-kruidensalade met burrata - delicious

Zou het de meest geliefde groentesoort aller tijden zijn? Wij gokken van wel. Doperwten – of tuinerwten – doen het al snel goed bij een breed publiek en zorgen jaarrond voor een hoop vreugde in keuken. Deze krachtpatsers zijn groen, ze zijn knapperig, ze zijn fantastisch!

Misschien is het omdat we ze (bijna) met de paplepel ingegoten krijgen, misschien is het omdat ze lekker low-budget zijn, lang houdbaar en extreem veelzijdig. Het is daarom bijna vreemd als je ze níét in huis hebt. De eerste, verse doperwten in de lente zijn onnavolgbaar. Knapperig, sappig en heldergroen sieren ze onze borden vol ander lekkers van die eerste oogst.

Hoewel ze in verse vorm fantastisch zijn, kun je ons minstens zo blij maken met ingevroren doperwten. Deze blijven namelijk lekker lang vers én behouden hun voedzame karakter, omdat ze direct na de oogst ingevroren worden. Ingeblikte erwten of erwten in glas zijn een prima alternatief. Zorg dan wel dat je voor een verpakking gaat waar zo min mogelijk zout aan toegevoegd is. Hoe dan ook: doperwten zijn ideaal om achter de hand te hebben.

Doperwten of tuinerwten?

In dit geval plaatsen we doperwten en tuinerwten overigens onder dezelfde noemer (doperwten). Het verschil tussen de twee is namelijk minimaal: doperwten zijn gedopt en iets groter dan tuinerwten, die nog in een vliesje zitten. Op culinair niveau achten wij ze in dit geval inwisselbaar, dus met tuinerwten krijg je hetzelfde – zeer prettige – resultaat.

Recepten

Van zichzelf smaken ze al geweldig en met een portie peentjes en spek ga je voor een nostalgische beleving, maar er kan nog véél meer! Ga je voor zo’n Britse klassieker, liever op de Hollandse tour of laat je je door de doperwten naar een ander continent voeren? Tijd om te ontdekken wat je allemaal met die fijne erwten kunt maken. Eet smakelijk!

Meer doen met erwten en bonen uit blik? We hebben een lijst met 29x inspiratie voor je!

aardappel-doperwtensalade met zalm & karnemelk-knoflookdressing
Een trouwe gast op onze BBQ-feesten en buffetten is aardappelsalade. Geef piepers power!
Wij geven deze klassieker een make-over met nieuwe smaakcombinaties. De aardappels hebben een lekkere bite en de karnemelk-knoflookdressing is heerlijk fris.
Liever vega? Laat de zalm weg en vervang door geroosterde kikkererwten of plakjes krokante tempeh.
naar recept
aardappelsalade doperwten
pastasalade met doperwtenpesto & warmgerookte zalm

Zin in zomer! Zodra de zomer echt losbarst, wordt het tijd om samen buiten te genieten. Voor een picknick, tuinfeestje of burenborrel is een pastasalade het perfecte gerecht dat je easy meeneemt. Houd het hoofd koel, pak je mooiste schaal erbij en je bent zo klaar.
naar recept
pastasalade doperwten zalm
fritedda: stoof van tuinbonen, doperwten en artisjok
Onverwacht verrukkelijk is dit Siciliaanse groentegerecht vol geur en kleur. Je maakt hem met voorjaarsgroenten als verse tuinbonen, erwtjes en artisjokken. Neem de kleine violette artisjokken, die snijd je makkelijk in plakjes. Probeer ook eens beenham met frisse kruidencrème.
naar recept
fritedda stoof tuinbonen, doperwten, artisjok
limabonen met raapstelen, raapsteelpesto, doperwten & feta
Tijdens de lockdown genoten we online bijna dagelijks van de culinaire capriolen van Mae & haar moeder Minta, adjunct-hoofdredacteur van delicious. Vanaf nu vind je elke maand twee vegetarische recepten van Minta & Mae in delicious. magazine, elke maand met een andere seizoensgroente in de hoofdrol. Deze maand staat in het teken van raapstelen, met onder andere dit heerlijke recept voor limabonen met raapstelen, raapsteelpesto, doperwten & feta. Een fris groentegerecht boordevol seizoensgroenten.
naar recept
limabonen-met-raapstelen
Thaise doperwten-kokossoep
Deze soep ga je in je hart sluiten en héél vaak maken! Vol smaak en – altijd fijn – supersnel op tafel. Ook lekker met courgette, sugarsnaps, paksoi en groene asperges.
Nog zo'n Thaise altijd-goed-soep maken?
naar recept
Thaise doperwten-kokossoep - delicious
taco’s met doperwten-paprikavulling
Mexicaanse avond bij delicious. en bij jou op tafel, dankzij dit recept voor taco’s met doperwten-paprikavulling en gehakt. Ga je liever voor een vega versie? Vervang dan het rundergehakt voor quorngehakt. Easy!
Maak deze guacamole voor on the side.
naar recept
Taco doperwten-paprikavulling-delicious
doperwtentaart met pancetta en munt
Deze stevige taart is supersimpel: je hoeft de taart zelfs niet voor te bakken. Liever een vegetarische versie? Laat dan de pancetta weg en geef er een waterkerssalade bij.
naar recept
Doperwtentaart - delicious
kruidige aubergine-kurkumacurry met doperwten en paneer
Als er iets makkelijk combineert in currygerechten is het wel paneer. Deze vegetarische kaas smaakt neutraal en is fantastisch met curry. Zo geef je mooi tegenwicht aan de volle, spicy smaken.
Benieuwd naar meer recepten met paneer? Probeer dan pompoen met krokante kikkererwten en paneer.
naar recept
aubergine-curry-delicious
doperwten-courgettesoep met parmezaanse kaas
Deze frisse doperwten-courgettesoep past perfect bij dit heerlijke zomerse weer. Ook fijn: je kunt ‘m tot 12 uur van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Pauline Weuring (van de foodblog Uit Pauline’s Keuken) kookt dit delicious. recept ook, maar dan met een twist. Zij vervangt onder meer de doperwten in dit recept met spinazie.
naar recept
doperwten-courgettesoep-delicious
doperwtentoast met buffelmozzarella, citroen & basilicum
Feesthapje vooraf? Deze toastjes met mozzarella, doperwten, oude kaas en basilicum smaken naar meer! Ook fijn: deze heerlijke toastjes staan binnen 15 minuten op tafel. Genoeg tijd voor je gasten dus!
Nog zo'n heerlijk feesthapje: gevulde eitjes met avocadocrème.
naar recept
doperwtentoast met mozzarella | delicious
vega chili met doperwten en kidneybonen
Chili sin carne: vegetarisch comfort food. Deze variant maakten we met doperwten en kidneybonen. Want ook als je vegetarisch eet kun je genieten van chili. Toch liever met vlees? Maak deze verrassende stoof!
naar recept
vega chili doperwten-delicious
tagliatelle met munt-doperwtensaus
Tagliatelle wordt vaak geserveerd met een bolognese. Een waanzinnig rijke vleessaus die veel liefde en tijd kost. Wij hebben een vlug en vegetarisch alternatief: een frisse, romige saus gemaakt van de klassieke combinatie doperwten en munt.
Ook lekker: zalm met doperwtenpuree en venkel.
naar recept
zalm met doperwtenpuree en venkelsalade
Romige puree, knapperige venkelsalade en easy zalm. In een half uur staat dit elegante gerecht op tafel. Haal wel de mooiste olijfolie die je hebt uit de kast, maar dat hoeven we je vast niet meer te vertellen.
naar recept
zalm met doperwtenpuree | delicious
rotelle met doperwten en ham
Een kom vol comfort: dat is deze rotelle met doperwten en ham. De pesto in dit gerecht is gemaakt van doperwten en ja, dat smaakt góed. Ook fijn: de rotelle staat binnen 20 minuten op tafel.
naar recept
rotelle met doperwten - delicious
Thaise vissoep met koriander
Thaise vissoep is van velen een favoriet. Daarom is het altijd fijn om een goed recept bij de hand te hebben. Zoals deze vissoep met koriander, rode currypasta en rijstnoedels.
Deze thaise doperwten-kokossoep is ook erg lekker!
naar recept
Thaise vissoep met koriander - delicious
Caesar salad met Scotch eggs
Oud brood weggooien is echt verleden tijd. Het is namelijk een prachtig ingrediënt om elk gerecht meer structuur en body te geven!
Niet alleen aan een lekkere Toscaanse broodsalade met vijgen of zoete aardappels met pangrattato, maar ook aan een caesarsalade met krokante Scotch eggs. Gooi brood dus niet weg, maar geef het – volledig no waste – een nieuwe bestemming.
Zin gekregen in meer inspiratie voor gerechten met brood? Check onze lijst met 154 recepten!
naar recept
caesar salad scotch eggs
groentekedgeree met vegagehakt
Kedgeree, een bekend Indiaas rijstgerecht, is ideaal om een flinke portie groenten in te doen. Zorg dat de bereidingstijd van de groenten niet langer dan 10 min. is. Maak anders de stukjes groenten kleiner, dan is de bereidingstijd korter.
naar recept
kedgeree
freekeh met zalm en honing-paprikaglazuur
Gek op zalm? Dit recept met freekeh en honing-paprikaglazuur is een echte aanrader!
Nog een lekker recept met freekeh: een salade met freekeh, koriander en merguez.
naar recept
freekeh en zalm - delicious
spaghetti met krokante makreel, feta en harissa
Weinig tijd en toch lekker koken en eten? Deze spaghetti met krokante makreel, feta en harissa maak je met minder dan 10 ingrediënten in slechts 20 minuten. Dat is geweldig toch?
Maak deze pasta nóg lekkerder met homemade harissa.
naar recept
spaghetti makreel erwten feta - delicious
paprika-paella met chorizo en inktvis
Deze paprika-paella maak je met chorizo en inktvis, risottorijst en rode puntpaprika. Chorizo en inktvis zijn echt een lekker duo, gebruik ze dus niet alleen samen in deze paprika-paella, maar ook in stoofgerechten, pasta’s, salades.

naar recept
paprikapaella - delicious
kipquiche met lentegroenten
Een deeg met kwark geeft een andere structuur en een lekkere frisse smaak. Het wordt bovendien lichter verteerbaar. Bestrooi de deegbodem van tevoren met paneermeer. Kip verliest tijdens het bakken veel vocht en daardoor kan de bodem nat worden. Het paneermeel houdt dit vocht vast.
naar recept
kipquiche met groenten | delicious
groentesalade met entrecote en hollandaise
Verrukkelijk, zo’n sappige entrecote met lekkere saus en een flinke berg knapperige groenten ernaast. Kies sperziebonen, snijbonen, doperwten of maak je eigen combi. En je kunt gerust zijn: hollandaisesaus maken is supermakkelijk. Je maakt deze hollandaise met de staafmixer. Zo klaar dus en je hebt saus om indruk mee te maken! Met de weekendbrunch iets speciaals op tafel zetten? Maak dan deze salade met gepocheerd ei en hollandaise met dragon.
naar recept
Groentesalade met entrecote - delicious
manzo tonnato met venkel & erwtjes
Dé klassieke, Italiaanse starter vitello tonnato kun je heel makkelijk uitbouwen tot een zomerse maaltijdsalade. Ik maak hem met rosbief in plaats van kalfsvlees.
naar recept
manzo-tonnato-delicious
krokante lamskoteletjes met lentesalade
Alle dagen zondag! Je zou het bijna denken met alle feestdagen komende tijd. In delicious.april vieren we de zondagen met delicious.friend Janneke en haar simpele, maar verrukkelijke gerechten die net even dat extraatje hebben.
naar recept
krokante lamskoteletjes met lentesalade | delicious
paella met mosselen zeebaars en chorizo
Deze paëlla met mosselen, zeebaars en chorizo is een pareltje. Je waant je na één hap al op een terras aan de Spaanse kust. De saffraan, die het gerecht de kleur van de ondergaande zon geeft, versterkt dit effect nog meer. 
naar recept
zalm-nori pakketje met voorjaarsgroente en wasabimayo
Zó lekker, en het ziet er ook nog eens geweldig uit op je bord: deze zalm-nori pakketjes met groente en wasabimayo.
Ook lekker: tarte flambée met zalm.
naar recept
Zalm-noripakketjes-delicious
asperge-frittata
Voor liefhebbers van een hartig en stevig ontbijt: probeer eens deze Italiaanse frittata. Extra lekker met asperges en erwtjes.


Koelkast vol restjes groente? Maak een no waste frittata!
naar recept
tagliatelle met erwten, snijbonen & karbonade
Deze heerlijke tagliatelle met verse erwten, snijbonen, en karbonade zit bomvol smaak. Laat in de saus nog een restje verbrokkelde gorgonzola smelten voor wat pit.
naar recept
tagliatelle met erwten
peulen-kruidensalade met burrata en grissini
Vier de nazomer met deze verrukkelijke peulen-kruidensalade, een maaltijdsalade met een feestelijk tintje. Peulvruchten zijn fantastisch, helemaal als ze ultravers zijn. Heerlijk met royaal kruiden, romige burrata en knapperige grissini. Je verdubbelt of verdriedubbelt de hoeveelheden van deze salades ook heel gemakkelijk, als je meer eters aan tafel hebt!

Nog een lekkere salade met peultjes
naar recept
peulen-kruidensalade met burrata - delicious
Risottata met erwten, spek en rozemarijn
Risottata betekent letterlijk: bereid als risotto. Dit is een vrij onbekende, maar briljante manier van pasta bereiden. De pasta krijgt zo een intense smaak, is zijdezacht en houdt toch beet.
Ga je toch liever voor risotto? Maak dan deze versie met taleggio, bloemkool en hazelnotenpagrattato.
naar recept
risottata met erwten en spek - delicious
radijssalade met krieltjes en haring
Voor een extra hartig accent kun je aan de radijssalade wat snippers gebakken parmaham of pancetta toevoegen. Geen fan van haring? Kies dan voor gerookte makreel. 
naar recept
nieuwe haring - delicious
vispie met kruidengratin
Bij de vishandel en sommige supermarkten kun je ook een mix van verschillende soorten vis kopen, vaak speciaal samengesteld om te wokken. Ook ideaal voor deze vispie, en  een flinke hand garnalen maken hem extra lekker. Meer inspiratie nodig voor harte taarten? Klik hier!
naar recept
vispie
courgette-erwtensoep met kruidenomelet
Zet speciaal voor ‘Meatless Monday’ deze courgette-erwtensoep met kruidenomelet op tafel. Liever alvast voorbereiden voor morgen? Koud is ‘ie ook heel lekker, dus een lunch is zo gemaakt.
naar recept
courgette erwtensoep omelet - delicious
gevulde zoete aardappel met pancetta & oude kaas
Zoete-aardappelliefhebbers opgelet! In dit recept vul je de zoete aardappel met een mix van onder andere pancetta en oude kaas. Een match made in heaven, als je het ons vraagt.
Meer lekkere gerechten? Kijk hier voor onze favoriete recepten met zoete aardappel.
naar recept
gevulde zoete aardappel met pancetta & oude kaas - delicious
peulen-kruidensalade met burrata - delicious