Deze krachtpatsers zijn groen, ze zijn knapperig, ze zijn fantastisch! Doperwten – of tuinerwten – doen het al snel goed bij een breed publiek en zorgen jaarrond voor een hoop vreugde in de keuken.
Misschien is het omdat we ze (bijna) met de paplepel ingegoten krijgen, misschien is het omdat ze lekker low-budget zijn, lang houdbaar en extreem veelzijdig. De eerste, verse doperwten in de lente zijn onnavolgbaar. Knapperig, sappig en heldergroen sieren ze onze borden vol ander lekkers van die eerste oogst.
Hoewel ze in verse vorm fantastisch zijn, kun je ons minstens zo blij maken met ingevroren doperwten. Deze blijven namelijk lekker lang vers én behouden hun voedzame karakter, omdat ze direct na de oogst ingevroren worden.
Ingeblikte erwten of erwten in glas zijn een prima alternatief. Zorg dan wel dat je voor een verpakking gaat waar zo min mogelijk zout aan toegevoegd is. Hoe dan ook: doperwten zijn ideaal om achter de hand te hebben.
Doperwten of tuinerwten?
Het verschil tussen doperwten en tuinerwten is namelijk minimaal: doperwten zijn gedopt en iets groter dan tuinerwten, die nog in een vliesje zitten. Op smaakniveau zijn ze eveneens inwisselbaar. Met tuinerwten krijg je dus hetzelfde (heerlijk!) resultaat.
34 recepten met doperwten
Van zichzelf smaken ze al geweldig en met een portie peentjes en spek ga je voor een nostalgische beleving, maar er kan nog véél meer! Ga je voor een Britse klassieker (mushy peas, please!), liever op de Hollandse tour of laat je je door de doperwten naar een ander continent voeren? Tijd om te ontdekken wat je allemaal met die fijne erwten kunt maken. Eet smakelijk!
Koelkast vol restjes groente? Maak een no waste frittata!
Nog een lekkere salade met peultjes
Meer doen met erwten en bonen uit blik? We hebben een lijst met 29x inspiratie voor je!