Het seizoen van de radijsjes is nú. Weet je even geen wijsjes voor die radijsjes, geen nood: wij weten er wel raad mee. Maak een lekkere salade met radijs, doe ze in een gepofte aardappel of maak soep van het loof.
De officiële naam van radijs is Raphanus sativus subsp. sativus en de plant is familie van de kruisbloemen. Het meest bekend zijn de ronde rode radijsjes, maar er zijn ook witte en roodwitte varianten. Radijs komt uit eigen land, maar wordt ook aangevoerd uit onder andere Frankrijk, Italië en Duitsland. Wist je dat je het blad van radijs ook kunt eten? Verwerk het, net als raapstelen, in roerbakgerechten of in een soep.
Sponzige radijzen
Worden jouw radijsjes altijd sponzig? Snijd dan in het vervolg het loof van de radijs af. Doordat water verdampt via de bladeren, wordt de radijs ‘voos’ (sponzig). Tegenwoordig wordt het grootste deel van de radijzen verpakt in plastic zakjes, zonder de bladeren. Daardoor blijft de radijs een stuk langer vers (tot wel 14 dagen).
Koop je radijzen met loof, let dan bij de aankoop op de harde structuur en frisgroene tint van het loof. Vers heeft radijs de knapperigste beet en meest frisse smaak. Was de radijsjes en snijd het loof en kleine worteltje af. Wil je de bos radijsjes bewaren, snijdt dan ook het loof tot 1 cm van de knolletjes en bewaar de bos in de koelkast.
Je kunt ze zo uit het vuistje eten of ermee dippen. Maar waarom zou je, als je van gewone radijs culinaire radijs kunt maken?
Salades met radijs
Andere recepten met radijs
Bekijk ook: 45 recepten met seizoensgroenten die je in mei wil maken